Past će i rekordi

Pokraj otoka Plavnika počeo Adriatic Depth Trophy 2020, natjecanje u ronjenju na dah

Portal Novi list

Natjecatelji koji komentiraju da su organizacijski uvjeti bolji od svjetskog prvenstva su najbolja nagrada za uloženi trud - kaže Vitomir Maričić, branitelj naslova i prvi čovjek organizacije



KRK Pokraj Plavnika, u kanalu gdje je Kvarnerski zaljev najdublji, počeo službeni dio natjecanja Adriatic Depth Trophy 2020, AIDA i CMAS natjecanje u ronjenju na dah. Vitomir Maričić ima dvostruku ulogu, branitelj je naslova i organizator.


– Neću reći da sve ide glatko, moram priznati da mi je ovo jedan od najzahtjevnijih projekata u životu, ali natjecatelji ne osjete to što se događa iza kulisa. Ovo je jedan stvarno veliki timski rad. Volonteri, »safety« ronioci, svi koji su tu s nama izdvojili su tjedan dana na pučini. Imamo izvrstan tim liječnika, suce svjetskog ranga koji pomažu svojim iskustvom. Teško je, ali zato možemo reći da smo u COVID-19 godini napravili jedno od najvećih i najvažnijih natjecanja – kaže Vitomir Maričić.


Vitomir Maričić


Natjecatelji mogu birati disciplinu koju će, s perajama ili bez, proći kroz svih pet dana natjecanja. S obzirom na to da su zadovoljeni kriteriji za registraciju svjetskih rekorda prema AIDA i CMAS svjetskoj federaciji za natjecateljsko ronjenje na dah, neki od najpoznatijih i najboljih ronioca stigli su na Krk. Očekuje se i dolazak Alekseja Molčanova, najboljeg svjetskog dubinaša, koji je definitivno kandidat za svjetski rekord gdje god se pojavi. Thibault Guignes, vjerojatno najbolji ronilac prošle godine, također je u lovu na svjetski rekord. I ženska konkurencija je jaka, aktualna svjetska prvakinja Fatima Korok i bivša svjetska rekorderka Sahika Ercumen borit će se za žensku titulu u nemirnom moru Kvarnera.




Igor Hrast, suorganizator natjecanja, ističe ovo kao sportski događaj godine. No, Krk se diči prvim hrvatskim »freediving« centrom u sklopu Activity centra Krki, iza kojeg stoji Vitomir Maričić, a gdje je moguće trenirati i dobiti profesionalnu edukaciju.



– Želimo uvijek biti korak ispred, gledati što se u svijetu događa, i donijeti ljudima nešto novo. Natjecanje u ronjenju je potaklo otvaranje prvog centra za ronjenje na dah kod nas, ali u planu je i extreme park, nova dvorana, adrenalinski poligoni…. Mi kao grad ulažemo u istraživanje potreba na svjetskom tržištu i razvoj lokalnog područja kroz sportski turizam i razvoj zajednice. Sve možemo zahvaliti pametnom vodstvu Grada Krka i lokalnom poduzetništvu, sponzorima i podršci građana. Bez toga bilo bi nemoguće ostvarivati ovakve globalno bitne sportske projekte koji nas stavljaju na sportsko-turističku kartu – kaže Igor Hrast.


Glavna događanja i napadi na svjetske rekorde očekuju se u petak i subotu. Iduća dva dana bit će zagrijavanje.


– Iako je godina stvarno nezahvalna za planiranje, uspjeli smo odraditi dva bazenska i dva dubinska natjecanja. Ovo je svakako finale i završnica svega. Natjecanje sa statusom svjetskog rekorda po obje federacije u ronjenju na dah, s takvim start listom, dvije natjecateljske linije, u sedam dana… To su stvarno svjetski zapažene stvari, a ove godine mi nemamo konkurenciju u tom smislu. Natjecatelji koji komentiraju da su organizacijski uvjeti bolji od svjetskog prvenstva su najbolja nagrada i pokazatelj da imamo pravo očekivati da ovo postane bitna točka u kalendaru u idućim godinama. Nadam se da će i vremenski uvjeti biti na našoj strani i da ćemo s godinama biti još bolji – zaključuje Vitomir Maričić.


Riječki Ocean

Petar Klovar je prošle godine osvojio godišnju nagradu AIDA-e Hrvatska za debitanta godine. Član je Oceana iz Rijeke.


– Meni je ronjenje donijelo puno toga lijepog, ali i sport općenito i uživam prenositi to dalje. Mi u Rijeci imamo odlične uvjete, pogotovo za bazensko ronjenje na dah. Ono što je nedostajalo bio je upravo klub koji bi služio kao baza za učenje, razvoj i druženje ronioca. Sada smo u počecima, ali imamo već mali kolektiv, a vjerujem da će ljudi biti zainteresirani za redovito treniranje – kaže Klovar.