Let's Rock

Počinje NFL sezona, opustite se i uživajte u natjecanju bez favorita

Marinko Krmpotić

Potpuna neizvjesnost, brzina i agresivnost, taktičke odluke i strategije praćene uvijek zanimljivim pričama o životima i sportskim (ne)uspjesima pojedinih igrača o trenera krenut će večeras u još jednu sezonu koja će svakom tko voli ovaj sport podariti 17 nezaboravnih vikenda koji će na kraju dovesti do 54. Super Bowla koji je zakazan za 2. veljače 2020. godine na Hard Rock Stadionu u Miamiju.RIJEKA U noći s četvrtka na petak, točnije u 2.30 sati, kreće stoto izdanje američke NFL lige, kojom su Amerikanci posebno zaluđeni od uspostave Super Bowla, završnog finalnog susreta koji se u 53 godine postojanja pretvorio u sportsku i medijsku atrakciju koja nadilazi bilo koje drugo klupsko natjecanje u svijetu, a po zaradi od reklama i medijskom praćenju jača je i od olimpijskih igara, čak i finala Svjetskog prvenstva u nogometu! Zaluđenost i zaljubljenost Amerikanaca u ovaj atraktivni sport ostatak svijeta počeo je pratiti s razvitkom digitalne tehnologije i pojavom kabelskih teklevizija koje omogućavaju praćenje cjelokupnog ligaškog natjecanja, kao i isto tako atraktivnih utakmica sveučilišnih momčadi. Zbog svega toga večeras u pola tri ujutro bit će i u Hrvatskoj podosta onih koji će s nestrpljenjem pogledati uvodni dvoboj cijele sezone, utakmicu između Chicago Bearsa i Green Bay Packersa koja će biti odigrana na čuvenom stadionu Soldier Field u Chicagu.


Amerikanci iznimno cijene tradiciji, a posljednjih je godina tradicija bila da prvu utakmicu sezone obvezno igra pobjednik prošlogodišnje sezone. No, baš zbog stote obljetnice NFL-a ove se sezone to promijenilo i umjesto susreta u kojem su se trebali ogledati aktualni prvaci New England Patriotsi i Pitsburgh Steealersi, večeras će na teren prvi medvjedi iz Chicaga i Packersi iz Wisconsina. Razlog je taj što je rivalstvo ova dva kluba najduže rivalstvo u povijesti NFL-a, a uz to Bearsi su uz Arizona Cardinalse jedina momčad NFL-a koja je nastupila u prvom NFL natjecanju davne 1920. godine! U sto godina NFL-a ova su dva kluba ukupno osvojila 22 naslova (Green Bay 13, Chicago devet), a u službenim međusobnim susretima ogledali su se 198 puta pri čemu u 199. susret ulaze s omjerom 97 pobjeda za Packerse, 95 za Bearse te šest neriješenih.


Potpuna neizvjesnost, brzina i agresivnost, taktičke odluke i strategije praćene uvijek zanimljivim pričama o životima i sportskim (ne)uspjesima pojedinih igrača o trenera krenut će večeras u još jednu sezonu koja će svakom tko voli ovaj sport podariti 17 nezaboravnih vikenda koji će na kraju dovesti do 54. Super Bowla koji je zakazan za 2. veljače 2020. godine na Hard Rock Stadionu u Miamiju.
Koje će se dvije ekipe sučeliti u toj utakmici iznimno je teško reći. Primjerice, prije dvije godine Orlovi iz Philadelphie potpuno neočekivano su osvojili naslov s rezervnim quarterbackom Nickom Folesom, a prošle su godine – po mnogima također iznenađujuće – prvaci iznova postali bostonski New England Patriotsi koji su na krilima trenera veterana Bila Belichicka i razigravača vetarana Toma Bradyija osvojili Super Bowl. Mnogi smatraju kako će ove godine napokon na scenu pobjednički stupiti ekipe s mladim iznimno nadarenim quarterbackovima – LA Rams (Jarrd Goff), Kansas Chiefs (Patrick Mahomes) ili New Orleans Saints (Drew Brees) – ali su prognoze, kao i uvijek kad je riječ o NFL-u, iznimno nezahvalne pa je najbolje ništa ne predviđati nego se – opustiti i uživati! Pri tome je čak dobro da za nekoga ne navijate jer ćete onda moći uživati baš u svim utakmicama! Najprije njih 256 u redovnoj sezoni, a onda desetak u veličanstvenoj završnici. Let’s Rock!