EP u plivanju

Počinje Europsko prvenstvo u Budimpešti, prvo veliko plivačko natjecanje u eri pandemije COVID-19

Ivana Vaupotić

Franko Grgić i Marin Mogić/Foto PIXSELL

Franko Grgić i Marin Mogić/Foto PIXSELL

S obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo posljednjih godinu dana zbog pandemije COVID-19 i nedostatka natjecanja, upitno je što u ovome trenutku možemo očekivati – rekao je Vlado Petković, direktor hrvatske reprezentacije



RIJEKA Danas u Budimpešti počinje Europsko prvenstvo u plivanju, prvo veliko natjecanje u eri pandemije COVID-19, koja je tijekom prošle godine odgodila, a u nekim slučajevima i otkazala, sve ispite na velikoj sceni. Posljednje veliko seniorsko plivačko natjecanje bilo je Svjetsko prvenstvo u Gwangjuu 2019. godine na kojem je hrvatska reprezentacija ostvarila tek jedan plasman u polufinale, zahvaljujući Zagrepčaninu Nikoli Obrovcu u utrci na 50 prsno.


Obrovac će zbog zdravstvenih problema preskočiti Budimpeštu, u kojoj će sve oči biti uprte u Franka Grgića, plivača Jadrana, uz klupskog kolegu Marina Mogića, jedinog hrvatskog vlasnika A olimpijske norme za Tokio. Grgić je u Budimpeštu stigao kao aktualni svjetski juniorski prvak i rekorder u utrkama na 1.500 (14:46.09) i 800 metara (7:45.92). No plivač Jadrana od jeseni 2019. godine muči muku s bolestima (mononukleoza) i ozljedama (prepone, rame), koje još uvijek nije do kraja zaliječio. U istoj se situaciji nalazi i Marin Mogić, koji ima problema s laktom.


– Primarni cilj na svim velikim natjecanjima uvijek je isplivati osobne rekorde. No s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo posljednjih godinu dana zbog pandemije COVID-19 i nedostatka natjecanja, upitno je što u ovome trenutku možemo očekivati – započeo je Vlado Petković, direktor hrvatske reprezentacije, na čijem su se popisu za Budimpeštu uz Franka Grgića (400 i 800 slobodno) i Marina Mogića (400 i 800 slobodno), našli Nikola Miljenić (Medveščak, 50 i 100 slobodno, 50 i 100 delfin), Ana Blažević (Maksimir, 100 i 200 prsno), Klara Bošnjak (Medveščak, 800 i 1.500 slobodno), Iva Hrsto (Dubrava, 800 slobodno, 200 delfin), Ema Rajić (Dubrava, 50 i 100 prsno), Nika Špehar (Mladost, 400, 800, 1.500 slobodno) i Matea Sumajstorčić (Mladost, 400, 800, 1.500 slobodno).




– Franko i Marin imali su dosta poteškoća s bolestima i ozljedama, još uvijek imaju nekih problema, ali mislim da su gladni natjecanja pa nije dolazilo u obzir da preskoče ovo prvenstvo. Njihov trener Mate Ružić odlučio je da će im Budimpešta poslužiti kao kontrolno natjecanje na kojem će dobiti povratne informacije o trenutačnoj situaciji u kojoj se nalaze.


Među hrvatskom ekspedicijom u Budimpešti su i dvije plivačice s B olimpijskom normom, Matea Sumajstoričić (800 i 1.500 slobodno) te Klara Bošnjak (800 i 1.500 slobodno), koje će osim na EP-u priliku za isplivati A normu imati na Ekipnom prvenstvu Hrvatske te na mitinzima Orlando i Zlatni medvjed.


– I tu su bilo kakve prognoze nezahvalne, cilj je da se što je moguće više približe A normi, a vidjet ćemo hoće li u tome uspjeti – zaključio je Petković.