WRC Croatia

Počinje četvrto izdanje WRC Croatia Rallyja: Evans brani naslov, Neuville želi prvi hrvatski trijumf!

Miroslav Krpan

Elfyn Evans i Scott Martin/Foto PIXSELL

Elfyn Evans i Scott Martin/Foto PIXSELL

Belgijac Thierry Neuville (Hyundai) vodeći je u ovogodišnjem prvenstvu sa 67 bodova, drugoplasirani je Britanac Elfyn Evans (Toyota) sa šest bodova manje, ali nešto će se pitati i Ogiera, Tanaka, Katsutu i Formauxa



ZAGREB   Danas počinje WRC Croatia rally 2024., što će se četvrti put održati u Hrvatskoj. U samo osam marki automobila, razvrstat će se vozači iz 31 zemlje, suvozači iz 27 zemalja, ukupno 36 zastupljenih nacija, da bi u tri natjecateljska dana, od petka do nedjelje, itinererom dugim 1401,93 kilometra, povezali pet hrvatskih županija, od Zagrebačke, Karlovačke, Primorsko-goranske, Zagorsko-krapinske i Varaždinske, do Grada Zagreba, odakle će se današnjim ceremonijalnim startom pokraj Nacionalne i sveučilišne knjižnice i uz znane zagrebačke fontane od 18.30 sati upustiti u borbu za desetinke prednosti, za bodove vrijedne časti, statusa i ponosa. U tri dana završnice vozi se 20 brzinskih ispita na deset različitih dionica ukupne duljine 283,28 kilometara.


WRC sezona startala je krajem siječnja u Monte Carlu, održana su tri relija. Trenutno vodeći u ovogodišnjem prvenstvu je Belgijac Thierry Neuville (Hyundai) sa 67 bodova, drugoplasirani je Britanac Elfyn Evans (Toyota) sa šest bodova manje. Neuville slovi za »vječitog drugog«, do sada je pet puta bio viceprvak svijeta, a u stopu ga prati i Evans s tri naslova »drugog«. Obojica su u Hrvatskoj dva puta bili na postoljima, Evans brani titulu prošlogodišnjega pobjednika, dok je Neuville dva puta bio treći. Neuville želi prvi hrvatski trijumf i zadržati vodeću poziciju, dok Evans želi u Portugal sredinom svibnja stići kao broj »jedan«. Ali pitat će se nešto i osmerostrukog svjetskog prvaka Sebastiena Ogiera, Estonca Otta Tanaka, Japanca Takamota Katsutu ili mladog Francuza Adriena Formauxa.


Novost ovogodišnje sezone je sustav bodovanja u tri skupine bodova, prva za ostvarenje prva dva dana, počevši s 18 bodova koje dobivaju prva desetorica, slijedi zasebno bodovanje trećega dana za sedmoricu najboljih od sedam bodova i manje, te već ustaljeni posljednji brzinac Wolf Power Stage, za bonus bodove od pet i manje petorici najbržih vozača.




Svi brzinski ispiti voze se dva puta istog dana, a start prvog je sutra od 8.28 sati na dionici Krašić – Sošice (23.63 km), što je ujedno i najdulja dionica ovogodišnjih brzinaca. Slijedi od 9.41 sati Jaškovo – Mali Modruš Potok (9.48 km) te dolazak u Primorsko-goransku županiju, gdje se od 10.39 sati vozi dionica Ravna Gora – Skrad (10.13 km), a potom jedini pravi visinski brzinac Platak, u 11.47 sati od Gornjeg Jelenja i spuštanjem nizbrdo na staru cestu (16,63 km). Svi sudionici tada prvi put odlaze u Rijeku, na pješačku zonu Korzo gdje je pregrupiranje i tehnička zona od 12.27 do 13.42 sati. Slijedi povratak prema Gornjem Jelenju. Poslijepodnevni brzinci voze se obrnutim slijedom, Platak od 14.45, Ravna Gora od 15.58, Jaškovo od 17.16 i Krašić od 18.09 sati.