Otopljavanje odnosa

Počeo je proces povratka ruskih i bjeloruskih sportaša olimpijskom sportu, pozvani su na Azijske igre, Zelenski se protivi

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Azijske igre su kvalifikacije za Olimpijske igre i taj bi potez mogao pomoći sportašima iz dviju zemalja da izbore vizu za Parizu 2024.



LONDON  Olimpijsko vijeće Azije (OCA) ponudilo je ruskim i bjeloruskim sportašima sudjelovanje na Azijskim igrama, što je prvi korak prema njihovom natjecanju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.


“OCA vjeruje u ujedinjujuću snagu sporta i da bi se svi sportaši, bez obzira na nacionalnost ili putovnicu koju posjeduju, trebali moći natjecati u sportskim natjecanjima”, stoji u priopćenju OCA-e.


“OCA je ponudio ruskim i bjeloruskim sportašima koji ispunjavaju uvjete priliku sudjelovati na natjecanjima u Aziji, uključujući Azijske igre,” dodaje se.




Azijske igre su kvalifikacije za Olimpijske igre i taj bi potez mogao pomoći sportašima iz dviju zemalja da izbore vizu za Parizu 2024. Kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu u nekim su sportovima već počele, a tijekom godine održavaju se  i mnoge druge.


Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je u svom priopćenju rekao da “pozdravlja i cijeni ponudu Olimpijskog vijeća Azije da se ruskim i bjeloruskim sportašima omogući pristup azijskim natjecanjima”.


“Niti jedan sportaš ne smije biti spriječen natjecati se samo zbog svoje putovnice,” poručili su iz MOO-a, dodavši kako “bi trebalo dodatno istražiti put za povratak sportaša iz dviju zemalja na natjecanja pod strogim uvjetima”.


Oglasila se i gradonačelnica Pariza, 63-godišnja Anne Hidalgo, koja je izjavila kako želi vidjeti ruske sportaše na Olimpijskim igrama tijekom 2024. godine, ali pod neutralnom zastavom.


Spremnost olimpijskih čelnika da uključe Rusiju i njezinog vojnog saveznika Bjelorusiju vjerojatno će u Kijevu biti dočekana s bijesom.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se osvrnuo na to pitanje u utorak nakon razgovora s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.


“Posebno sam naglasio da sportašima iz Rusije ne bi trebalo biti mjesta na Olimpijskim igrama u Parizu”, napisao je Zelenski na svom Telegramu o razgovoru s Macronom.


Zelenski se i u razgovoru s predsjednikom MOO-a Thomasom Bachom u prosincu, usprotivio ideji da ruski sportaši sudjeluju pod bilo kakvom neutralnom zastavom na Ljetnim igrama 2024.