Meri Mataja

Plivačica Kantride jedna je od četvero hrvatskih predstavnika na EP-u: “Želja zvana polufinale…”

Ivana Vaupotić

Meri Mataja/A. KRIŽANEC

Meri Mataja/A. KRIŽANEC

Ja ću, kao i na svakom natjecanju, dati sve od sebe pa ćemo vidjeti što će mi to donijeti - rekla je Meri Mataja



RIJEKA Meri Mataja, plivačica Kantride, jedna je od četvero plivača koji će braniti hrvatske boje na Europskom prvenstvu, što danas počinje u Rimu. Perspektivna Riječanka i jedina predstavnica hrvatskoga plivanja na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u Budimpešti natjecat će se u dvjema disciplinama, utrkama na 50 (16. kolovoza) i 100 metara prsnim načinom (12. kolovoza).


– Sigurno da najveća očekivanja imam od svoje glavne discipline na 50 metara, ali to ne znači da ću »stotku« plivati tek tako samo da još nešto plivam. I toj ću utrci pristupiti kao da je važna jer će mi poslužiti za zagrijavanje za 50 metara. Naravno da mi je želja plivati i poslijepodne, prošle godine u Budimpešti moj je rezultat bio prva rezerva za polufinale, ali rezultati napreduju tako velikom brzinom da je bilo što teško prognozirati. Ja ću, kao i na svakom natjecanju, dati sve od sebe pa ćemo vidjeti što će mi to donijeti – rekla je Meri Mataja, mlađa seniorka Kantride, koja je na prvenstvu Hrvatske za dobne kategorije u Zagrebu, posljednjoj provjeru uoči Europskoga prvenstva, treći put ove sezone popravila svoj mlađeseniorski rekord Hrvatske. U finalu je plivala 31.51 sekundi, 13 stotinki brže nego početkom ožujka na HEP mitingu u Zagrebu na kojem je osigurala mjesto među putnicima u Rim u kojem je prošle godine plivala u polufinalu Europskoga juniorskoga prvenstva i zauzela 12. mjesto (32.16). Meri Mataja ima 26. prijavljeni rezultat na 50 prsno, najveća borba za zlato vodit će se između svjetske rekorderke i braniteljice naslova, Talijanke Benedette Pilato (29.30) i svjetske prvakinje, Litvanke Rute Meilutyte (29.70).


– Za Rim me ne vežu baš prelijepe uspomene, ponajprije zbog koronavirusa zbog kojeg nismo niti znali hoćemo li plivati. No, dobro je što sam bila na tom bazenu, za razliku od ostatka sadašnje reprezentacije, pa sam tu u prednosti. Konkurencija je na svakom velikom natjecanju jaka, no puno toga ovisi o tome kakav će tko imati dan. Dobro smo radili na pripremama, sve je prošlo prema planu. Prije toga sam na državnom prvenstvu plivala dvije gotovo pa savršene utrke. Jutarnja je bila tehnički bolja, ali sam znala da ću poslijepodne plivati još brže i da će to biti rekord. I to je dobra strana natjecanja, kad možeš plivati i ujutro i poslijepodne. Ja na velikim natjecanjima odmah moram dati maksimum, to ne znači da se u kvalifikacijama na domaćim natjecanjima ne trudim, ali ipak je drugačije kada znaš da ćeš sigurno plivati i popodne – kaže Meri Mataja, iza koje je nastup na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, koji je završila u kvalifikacijama.




– Nisam tip sportaša koji se prestraši velikih natjecanja, ne pere me trema, ali u tom trenutku je to definitivno bio moj maksimum, da sam mogla sigurno bih plivala bolje.


Hrvatska na EP-u

Osim Meri Mataja, hrvatsku reprezentaciju na Europskom prvenstvu u Rimu činit će Ana Blažević (Maksimir, 100 i 200 prsno), Nikola Miljenić (Medveščak, 50 i 100 slobodno, 50 i 100 delfin) te njezina novopečena članica i donedavna predstavnica Bosne i Hercegovine Amina Kajtaz (Mladost, 100 i 200 delfin), koja je u svibnju dobila hrvatsko sportsko državljanstvo.