Amina Kajtaz

Plivačica Kantride danas otvara nastup na SP-u: “Moj glavni cilj je EP u Beogradu”

Amina Kajtaz/Foto A. KRIŽANEC

Amina Kajtaz/Foto A. KRIŽANEC

Nisam se baš spremala za ovo natjecanje budući da je prije mjesec i pol dana bilo Europsko prvenstvo u malim bazenima - kaže Amina



RIJEKA Amina Kajtaz današnjom će kvalifikacijskom utrkom na 100 delfin otvoriti nastup na Svjetskom prvenstvu, domaćin kojega će do 18. veljače biti Doha. Plivačica Kantride prije sedam se mjeseci na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki prometnula u najbolju hrvatsku predstavnicu zauzevši 15. mjesto u polufinalu »stotke« u vremenu novog apsolutnog rekorda (58.49), u Dohu je pak otputovala bez ikakvih očekivanja.


– Nisam se baš spremala za ovo natjecanje budući da je prije mjesec i pol dana bilo Europsko prvenstvo u malim bazenima. Teško je tempirati formu za dva velika natjecanja u tako kratkom razdoblju, pritom je najvažnije sačuvati zdravlje. Da bi se kvalitetno tempirala forma potrebna su od tri do četiri mjeseca, naravno da u kraćem roku možete nešto napraviti, ali to sigurno neće imati najbolji mogući ishod – kaže Amina Kajtaz, 27-godišnja plivačica Kantride, koja se nedavno vratila s priprema u Barceloni.


– To su bile bazične pripreme, puno se i jako treniralo, dosta smo umorni, i to je jedan od razloga zbog kojeg nemam nekih očekivanja. Tek u ožujku ili travnju mogu očekivati neke bolje rezultate. Ne kažem da u Dohi neće biti dobro, vjerujem da hoće, dat ću sve od sebe, bit ću maksimalno fokusirana i profesionalno pristupiti utrci. Želim biti najbolja verzija sebe u ovome trenutku – nastavila je plivačica Kantride, iza koje je još jedna zapažena sezona u malim bazenima u kojoj je na Europskom prvenstvu u Bukureštu zauzela šesto mjesto na 200 delfin i 15. poziciju u dvostruko kraćoj utrci.




– Želim maksimalno iskoristiti svoj potencijal, imam 27 godina i neću vječno plivati. Uživam i radim ono što volim – dodala je 27-godišnja Mostarka, čiji je glavni cilj sezone Europsko prvenstvo, što će se od 17. do 23. lipnja održati u Beogradu.


– Moj fokus je prvenstveno na Europskom prvenstvu, a ako se, kojim slučajem, dogodi norma za Olimpijske igre, nitko sretniji od mene. Norma na 100 delfin je 57.92 sekundi, to je jako zahtjevno, ali norme za Pariz općenito su dosta zahtjevne. U sezonu idem bez presinga, treba se puno toga poklopiti da se otpliva odlična utrka – zaključila je Amina Kajtaz.


Četiri hrvatska predstavnika

 


U Dohi će nastupiti četiri hrvatska predstavnika, osim Amine Kajtaz, koja će plivati u utrkama na 100 i 200 delfin, hrvatske boje u katarskoj prijestolnici branit će Nikola Miljenić (Medveščak, 50 slobodno, 50 delfin), Ana Blažević (Maksimir, 100 i 200 prsno) i Niko Janković (Mladost, 200 slobodno).