Ne pristaju na prisilu

Ovo su vrhunski sportaši koji se vjerojatno nisu cijepili, u nekim sportovima situacija nije baš tako idealna

Portal Novi list

Novak Đoković/Foto REUTERS

Novak Đoković/Foto REUTERS

Procjenjuje se da je svega 50 posto profesionalnih tenisača cijepljeno



RIJEKA Španjolski sportski dnevnik Marca donio je zanimljivu priču o “antivakserima” u svijetu vrhunskog sporta. Spominju imena poput boksača Floyda Mayweathera, koji se glasno zalaže za slobodu izbora, pa do brojnih tenisača poput Novaka Đokovića, koji ne žele javno potvrditi da li su se cijepili ili nisu. Upravo je prvi tenisač svijeta nerijetko u svojim javnim istupima ulazio u polemike oko cijepljenja.


– Ne možete diskriminirati nekoga ako želi sam odlučiti. Jako sam razočaran u svjetsko društvo sada zbog pritiska na ljude – rekao je nedavno Nole.


Dominic Thiem i Stefanos Tsitsipas također su poput Đokovića odbili javno potvrdili da li su se cijepili ili da li će to učiniti. Prema nekim podacima čak 50 posto tenisača nije cijepljeno.




– Nitko me ne može prisiliti. I ne znam preporučujem li to. Ja sam tenisač, a ne liječnik – rekao je Stefanost Tsitspias.


U Engleskoj je nedavno procurio podatak da je desetak posto nogometaša necijepljeno. U Njemačkoj je istaknuto ime Joshue Kimmicha iz Bayerna, u Engleskoj napadač WBA Caluma Robinsona koji je dvaput već bio pozitivan, ali se unatoč tome ne želi cijepiti.


U NBA ligi je situacija puno bolja nego u svijetu tenisa, ali ima igrača koji se nisu cijepili ili to odbijaju reći poput Bradleya Beala il Andrewa Wigginsa. Kyrie Irving, zvijezda Brooklyn Netsa, otvoreno je rekao ne cijepljenju i  zbog toga ne može igrati domaće utakmice ili utakmice u nekim drugim državama.


Računa se da je 90 posto igrača  u NBA ligi ili NHL-u cijepljeno, slična situacija je i u NFL ligi, no u svijetu golfa je baš kao i u tenisu ta brojka puno manja. Prema Marci najmanje trećina profesionalnih golfera u SAD nije cijepljena.