Finalistice Kupa

Ovo je priča o čudesnim djevojkama s Trsata: “Željele smo da nas ne prebiju, a napravile smo čudo”

Odbojkašice Rijeke iznenadile su Kaštelanke u polufinalu Kupa/Foto Arhiva NL

Odbojkašice Rijeke iznenadile su Kaštelanke u polufinalu Kupa/Foto Arhiva NL

Jedna cura samo radi, odnosno Bakarčić. Četiri idu na fakultete, ostale su sve u srednjoj školi - napominje trenerica Gordana Tomić



RIJEKA Odbojkašice Rijeke Croatia osiguranja pobrinule su se za najljepšu sportsku vijest dana ove srijede u gradu na Rječini. I dok su nogometaši Rijeke potpuno razočarali u Jadranskom derbiju, Riječanke su uspjele iznenaditi Kaštelanke u jadranskom okršaju na Trsatu i pomalo senzacionalno, iznad svih očekivanja, izboriti finale Kupa Snježane Ušić. Uspjeh je tim veći kada se zna da je riječ o jako mladoj ekipi, ekipi u stvaranju, ali iz vlastite škole čije igračice tek stječu iskustvo u Superligi.


Rijeka je svojevremeno bila sinonim za hrvatsku žensku odbojku, deset puta je osvajala trofej Kupa, osam puta igrala u finalu, posljednji put u sezoni 2018./19. protiv posljednjih godina nedodirljive Mladosti. Ovo je deveto finale, opet protiv »mladostašica«, a susret je zakazan za sredinu ožujka.


– Dojmovi su nakon prospavane noći odlični, napravili smo čudo. Želja je bila odigrati što bolje, da nas ne »prebiju« na našem terenu, a ispalo je za nas fantastično – kaže trenerica Gordana Tomić. – Dogovorile smo se da idemo odigrati hrabro i opušteno, a tako je i bilo. Prva dva seta bila su skoro pa savršena, onda je pala koncentracija, a u petom setu cure su dokazale da su čvrste u glavi i fizički spremne. Kad je naša Mara (Štiglić, op. a.) malo popustila u napadu, Koraca je preuzela »uzde« i iz druge linije napravila četiri bitna poena na njihov trojni blok.




Generalno, bilo je ovo najbolje izdanje ove Rijekine ekipe ove sezone. Ili?


– Pa rekla bih da je ovo najbolja utakmica ove ekipe uz onu protiv Marine Kaštele kad smo ih skoro dobili nakon vodstva od 2:0. Ipak je riječ o drugoj ekipi Superlige po kvaliteti – smatra Tomić.


Pobjeda ekipe


Uspjeh je tim veći kad se zna da su posljednje dvije godine Trsat napustile brojne stožerne igračice poput Šćulac, Mioč, A. Popić, Tomić, Vrban, Cvitković, Grbac… I riječka mladost odmah se našla na vjetrometini Superlige. Najnoviji uspjeh bio je pobjeda ekipe.


Trenerica Gordana Tomić/Foto Arhiva NL

Trenerica Gordana Tomić/Foto Arhiva NL


– Otišle su sve cure koje su igrale u prvoj postavi, u druge hrvatske klubove ili u inozemstvo. Imamo sreću što imamo jako dobar mlađi pogon, uvijek iznjedrimo nekoliko cura koje su talentirane, ali ipak malo prerano dođu u seniorsku ekipu. Tu Igor Lovrinov radi jako dobar i velik posao s njima te ih brzo prilagođava zahtjevnijoj seniorskoj odbojci – dodaje kormilarka Riječanki.


Što nudi udarna postava sadašnje Rijeke? Protiv Kaštele je ponudila gotovo sve najbolje…


– Andrea Koraca je bila daleko najbolja u napadu, osvojila najviše poena i u kritičnom dijelu petog seta bila fantastična. Kapetanica Tamara Popić daleko se najviše oznoji na terenu na poziciji tehničarke. Mora trčati za svakom loptom, pogotovo kad je loše primanje, a jako dobro razigrava svih pet igračica. Tu su potom naši srednji blokeri, Nikolina Fabris i Ivona Bakarčić, koje su dobro zaustavljale njihove napade, ali i kad je trebalo, bile su aktivne i u napadu. Anja Žarković radi jako velik posao na prijamu i u obrani, a sada je bila i jako dobra u napadu. Malo je niža igračica, ali bez problema se borila s visokim blokom. Mia Volarić kao libero cijelu sezonu igra odlično, a u ovoj utakmici sve je zatvorila, lopta nije mogla pasti na parket unatoč svim jakim smečevima. Mi smo blokom zatvorili sve zone osim njezine, neka tri metra, a ona je to fantastično pokrila u obrani. Mara Štiglić možda nije bila toliko ubojita u napadu, ali ona je opet odradila svoje, mlada je cura s tek 15 godina. Moram pohvaliti i našu klupu, sve cure koje uđu naprave sve što zacrtamo, da nema njih, ne bismo se mogli tako dobro pripremati na treninzima – proanalizirala je trenerica.


Sretan Lovrinov


A što je na sve rekao prvi trener Igor Lovrinov, koji je na oporavku?


– Igor je bio oduševljen. Nije se niti on nadao ovomu, bio je jako zadovoljan sa svim elementima igre. Rekao je da se malo odmorimo, a onda nas u nedjelju čeka gostovanje kod Splita, jako teška utakmica. Odlična su ekipa, ali i mi smo blizu i teorijskog osiguravanja ostanka u ligi. Možemo malo opuštenije ići u nastavak sezone.


U finalu ožujka Mladost je favorit. No bila je i Kaštela, istina ne u tolikom omjeru pa su Riječanke servirale iznenađenje.


– Mladost je favorit, ali mi smo pokazale da se znamo nositi s favoritima. Nikad se ne zna. Mladost je ipak naša najbolja ekipa, pokazala je to i protiv Marine Kaštele, koju su dobili relativno lako. Čekamo taj »rat« između dviju sestara, Tamare i Astrid, pa da vidimo tko je jači, ha, ha… – kaže Gordana.


Posebnost riječkog sastava je i činjenica da samo jedna cura radi, ostale su sve u klupama.


– Jedna cura samo radi, odnosno Bakarčić. Četiri idu na fakultete, ostale su sve u srednjoj školi. Klupska situacija? Naravno da nije kao nekad, imamo za osnovne potrebe i pokrivanje troškova natjecanja te dva trenera na plaći. Sad kad nema Igora sa seniorskom ekipom, radimo Iva Lovrinov-Bernobić i ja, a Emil Baltić brine se o kondicijskom dijelu. I njegov se rad vidio u ovoj utakmici, peti set odigrali smo itekako svježe i zapaženo – zaključuje Gordana Tomić.


 


Andrea Koraca: Najslađa pobjeda

Andrea Koraca, uz Maru Štiglić, zaštitni je znak napada riječkih odbojkašica. Protiv Kaštelanki nanizala je čak 24 napadačka poena i zasjenila prvu napadačicu gošći Niku Stanović.


– Super je kad pobijedimo jednu takvu ekipu od koje redovito gubimo, koja je favorit i treći sastav Superlige – kaže Andrea: – Isplatio nam se sada sav naš trud i želja. Ovaj put nije bilo nikakvog pritiska jer se nije puno očekivalo od nas, pokazalo se koliko znači igrati bez stresa. Ovaj put sve smo bile prave, stvarno pohvale svim mojim suigračicama. Moja najbolja utakmica? Pa ne znam, malo mi je prijam bio lošiji. Ali definitivno jedna od najboljih. I najslađa pobjeda, ha, ha…


Riječankama je Kup samo nagrada za posljednje dobre igre, prioritet je ipak prvenstvo.


– O Mladosti ćemo tek pričati kad dođe vrijeme. Sad se moramo više fokusirati na ligu, a i tu guramo jako dobro. I to je dobar uspjeh jer trebali smo se boriti za ostanak. A sada se možemo boriti i za četvrto, peto mjesto jer svi smo tu negdje. Mislim da to možemo ako još malo podignemo igru. Rad s Gordanom? Nema nepoznanica, ona nam je bila trenerica i u mlađim uzrastima – dodaje Koraca.