Super liga boćara

Ove subote počinje elitno domaće boćarsko ligaško natjecanje, jakovarska mladost može puno, Vargon se vratio u staro društvo

Zlatko Horvat

Ivan Načinović (Vargon)/Foto M. LEVAK

Ivan Načinović (Vargon)/Foto M. LEVAK

Godinu dana smo iskusniji s plejadom mladih reprezentativaca, među kojima je četverostruki svjetski prvak Karlo Šaban, ali treba biti oprezan od starta. Definitivno se nadam da ćemo ostati u ligi - kaže Vjekoslav Matetić, »alfa i omega« Svetog Jakova



RIJEKA   Sutra kreće nadmetanje u Super ligi boćara, a prvo kolo već donosi dvoboj branitelja naslova Istre Poreč i Pule, finaliste doigravanja. Ekipu Svetog Jakova čeka dugo putovanje do Srebrenog pored Dubrovnika, gdje će biti gosti kod novaka lige, Hajduka Rašica. Na Podvežici će se igrati dvoboj koji je nekad bio finale doigravanja, povratnik u elitno društvo Vargon sastaje se sa Zrinjevcem. Preostali dvoboj je onaj Metkovića i Bistona, jednog od favorita za krunu.


– Ekipa danas poslijepodne kreće na put. Malo manje sam bio uz njih zbog reprezentativnih obaveza, ali imamo dosta reprezentativaca koji su taj dio odradili na dosta kvalitetnoj razini. Ostali su dovoljno trenirali pa bi sve trebalo biti u redu – kaže Vjekoslav Matetić, izbornik i direktor svih hrvatskih boćarskih reprezentacija, ujedno i »alfa i omega« Svetog Jakova.


Prošle sezone Jakovari su do pretposljednjeg kola strepjeli za ostanak. Mlada ekipa je godinu dana iskusnija i trebala bi napraviti korak naprijed.




– Sve ekipe su jake i imaju iskusne i kvalitetne igrače. Činjenica je da smo mi godinu dana iskusniji s plejadom mladih reprezentativaca, među kojima je četverostruki svjetski prvak Karlo Šaban, ali treba biti oprezan od starta. Definitivno se nadam da ćemo ostati u ligi, još koju godinu skupljati iskustvo, a onda bi ta generacija mogla pokušati nešto više. Dečki jesu iskusniji, prošli su puno toga, ali da će biti lagano – neće. Treba svaku utakmicu što kvalitetnije odraditi.


Juniorska titula


Mlade boćare Svetog Jakova idućeg mjeseca u Francuskoj čeka i obrana naslova juniorskih prvaka Europe.


– Nadam se da ćemo uz malo sportske sreće ponoviti taj vrhunski rezultat.


Na Podvežici će se igrati – derbi. Ovog puta u Super ligi. Prije godinu i pol dana Sveti Jakov je upravo pobjedom nad Vargonom izborio elitno društvo, a Riječane poslao u Drugu ligu. Vargon se sada vratio poslije odustajanja Marinića.


– Vargonu se ukazala šansa i ušli su u Super ligu. Vargonu, nekašnjem Rikardu Benčiću, perjanici našega boćanja, mjesto je u eliti. Iskusna su ekipa, imaju i dovoljno mladosti i nadam se da će i oni ostati u ligi, to bi bilo poželjno za naše županijsko boćanje.


Derbi se igra već u drugom kolu. Sveti Jakov će ugostiti Vargon na Podvežici…


Boćari Svetog Jakova s Vjekoslavom Matetićem i trenerom Kristijanom Šipekom/Foto BK Sv. Jakov

Boćari Svetog Jakova s Vjekoslavom Matetićem i trenerom Kristijanom Šipekom/Foto BK Sv. Jakov


– Baš u tom terminu je Svjetski kup i kreće Svjetsko prvenstvo za boćarice Rumillyju u Francuskoj. Na Svjetskom kupu nastupit će Žarko Jerčinović pa ćemo u derbiju biti oslabljeni.


S obzirom na Matetićeve obaveze u reprezentaciji, brigu o prvoj ekipu preuzeo je Kristijan Šipek.


– Nećemo poletiti visoko, iako nas boćarska Hrvatska vidi tako. Volim biti oprezan. Liga je jaka. Pula je baš dobra, doveli su Živolića iz Istre i pokriveni su i s iskustvom i s mladosti. Biston je Biston, imaju tri reprezentativca svjetskog kalibra, braću Ćubela i našeg Marina Milićevića. I oni su konkurenti za krunu. Ne bih otpisivao ni Istru, iako je oslabljena u brzinskim tehničkim disciplinama. Četvrti za Final Four tražit će se se od svih nas drugih. I Hajduk Rašica je jaka ekipa, imaju plejadu iskusnih igrača i bit će nezgodni doma. Bit će napeto i lijepo…


Vargon je na novom početku. Iz više razloga. Upali su u elitu poslije odustajanja prvaka Marinića, Pazin nije želio promociju pa su upali Riječani.


– Sretni smo što smo se vratili u društvo superligaša, gdje nam je i mjesto. Prvi je cilj ostanak u Super ligi. Već sada polako stvaramo ekipu za neka bolja mjesta u sljedeće dvije-tri godine. Nastojimo se vratiti tamo gdje smo bili, a to je borba za naslov prvaka. Pojačali smo se igračima iz regije. Došli su Paulo Flego i Siniša Juretić, dva provjerena igrača – kaže Davor Ćuška, predsjednik Vargona.


Derbi


Riječki sastav ima priliku u drugoj rundi naplatiti neke ne tako stare dugove…


– Sveti Jakov ima pravu ekipu mladih boćara. Bit će to izazovna utakmica, moći ćemo vidjeti tko je ovdje broj jedan.


Kada su u pitanju dugovi, postojao je jedan kojeg se u Vargonu baš rado ne sjećaju.


– Imali smo određene probleme u zadnje dvije godine. Došli smo na dno što se tiče financija, ali sada idemo vratiti klub na one nekadašnje staze. Imali smo jedan porezni dug koji smo riješili. Nismo željeli ugasiti klub, zahvaljujući nekim ljudima i sponzorima uspjeli smo to riješiti. Ipak se radi o klubu koji je 18 puta bio prvak bivše države, pet puta prvak Hrvatske, viceprvak Europe… Proslavili smo grad i boćanje u svijetu.


Četiri mjesta vode u borbu za titulu, četiri u borbu za ostanak. Tanka je tu crta… Bodovi iz međusobnih utakmica sudionika Lige za prvaka i Lige za ostanak u prvih 14 kola se prenose, a zatim se igra još šest kola. Ispadaju dva kluba.


– Liga bi trebala imati deset klubova. Ovaj sistem nije baš sportski jer jedna ozljeda u drugom dijelu prvenstva može puno toga promijeniti – ocjenjuje Ćuška.


Superligaši moraju imati kadete i juniore, u Vargonu imaju i školu boćanja.


– Ozbiljno radimo s mladima, a želimo to dignuti na višu razinu kako bismo bili prepoznatljivi kao nekada.


 


Sveti Jakov

Sastav: Dario Džida (1993.), Filip Klarić (2004.), Leon Petz (2001.), Loris Polić (1991.), Damir Poslek (1994.), Karlo Šaban (2000.), Adrian Šipek (2008.), Lovro Šipek (2004.), Luka Tomić (2009.), Luka Tus (2008.), Neven Vičević (1985.), Žarko Jerčinović (2005.).

Vargon

Sastav: Saša Ban (1978.), Dinko Beaković (1957.), Zoran Cuculić (1981.), Paulo Flego (1960.), Sandro Gulja (1972.), Fran Jakominić (2003.), Ivica Jakominić (1977.), Karlo Jakominić (2005.), Siniša Juretić (1970.), Ivan Načinović (2006.), Goran Percan (1987.), Kristijan Prodan (1996.), Matija Valenčić (2005.), Čedo Vukelić (1961.), Karlo Vukelić (2004.).