Sport gluhih i nagluhih

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja otvorena izložba “Tišina na sedmercu”

Valentina Prokić

Ivan Straga, bivši reprezentativni golman/S. DRECHSLER

Ivan Straga, bivši reprezentativni golman/S. DRECHSLER

Popularizacija sporta gluhih i nagluhih osoba priče su koje treba što više promovirati i popularizirati kako bi se potaknulo što više njih da se bave sportom i na taj način uključe u zajednicu – rekla je prigodom otvaranja izložbe pročelnica Sonja Šišić



RIJEKA Sonja Šišić, pročelnica Odjela za sport i tehničku kulturu PGŽ-a u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja otvorila je izložbu Tišina na sedmercu.


– Zadovoljstvo mi je što mogu otvoriti ovu izložbu i čestitam svima u ime župana Komadine koji su sudjelovali u njenoj pripremi. Popularizacija sporta gluhih i nagluhih osoba priče su koje treba što više promovirati i popularizirati kako bi se potaknulo što više njih da se bave sportom i na taj način uključe u zajednicu – rekla je prigodom otvaranja izložbe pročelnica Sonja Šišić.


Izložba čija je autorica Martina Vargek, kustosica Hrvatskog sportskog muzeja, riječkoj će publici predstaviti povijest hrvatske rukometne reprezentacije gluhih, koja se jučer vratila s OI gluhih s još jednom zlatnom medaljom, od 21 koliko su ih tijekom svih ovih godina natjecanja osvojili na velikim prvenstvima.


Snimio S. DRECHSLER


 


 




– Više je institucija sudjelovalo u pripremi ove izložbe te se zahvaljujem svima njima na suradnji. Naša rukometna reprezentacija vratila se s Igara te im još jednom čestitam na velikom uspjehu – dodala je kustosica Vargek.


Izložba kroz dvije cjeline prikazuje povijesni razvoj rukometa u svijetu i Hrvatskoj, dok je druga cjelina usmjerena na osnivanje škola za gluhu djecu i prvih sportskih društava i rukometnih sekcija gluhih te uspjesi reprezentacije, ženske, koja se prestala natjecati 1969. godine te muške, koja se natječe još i danas.


– Udruga gluhih i nagluhih dala je jako puno sportaša, njih deset su olimpijci. Nadam se da će se ta tradicija nastaviti te da će biti još puno uspjeha i sportaša – rekao je Damir Herea iz Udruge gluhih i nagluhih osoba.


Otvaranju izložbe prisustvovao je i Ivan Straga, bivši rukometaš Galeba, rukometnog kluba osnovanog u Rijeci 1959. godine, te reprezentativni vratar gluhe reprezentacije. Straga je sa svojim suigračima imao zapažene uspjehe na Svjetskim igrama gluhih tijekom niza godina, od 1962. pa sve do 1985.


– I ja sam bio dio te velike sportske priče te čestitam nasljednicima na osvojenoj medalji i svim rezultatima koje su postigli dosad – poručio je Straga.


Izložba je audiodeskripcijom tekstova, videomaterijala i trima odabranim predmetima prilagođena također slijepim i slabovidnim osobama, a ostaje otvorena sve do 29. svibnja.