Hrvatski tigar

OTIŠLA JE LEGENDA… U 65. godini nakon dvogodišnje borbe s bolestima preminuo je Branko Cikatić

Portal Novilist.hr

Branko Cikatić/Foto Arhiva NL

Branko Cikatić/Foto Arhiva NLZAGREB Nakon dvogodišnje borbe s bolesti u 65. godini preminuo je Branko Cikatić, legendarni hrvatski borac. Sepsa, bolnička bakterija, plućna embolija, a zatim i Parkinsonova bolest zadesile su Cikatića koji je preminuo u kninskoj bolnici. 


Jedan od najboljih svjetskih boraca svih vremena još je krajem 80-tih godina dobio prestižnu nagradu Zlatna rukavica, koju je njemački časopis Karate Budo Magazin dodjeljivao najpopularnijim borcima na svijetu.


Cikatić je rođen 3. listopada 1954. u Splitu, a bio je istaknuti profesionalac u kick-boxingu i tajlandskom boksu. U amaterskom kick-boxingu bio je svjetski prvak 1981. godine, a europski prvak 1979., 1980., 1981., 1982. i 1983. godine. Nastupajući kao profesionalac, bio je svjetski prvak 1987., 1988., 1989. i 1992. godine, a europski prvak 1986. godine, dok je 20. travnja 1993. u Japanu postao pobjednik prvog K-1 “grand prix” turnira.
Ukupno je 13 puta bio svjetski prvak u raznim disciplinama, dok je odlukom Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora, razmijevajući da u prvoj godini samostalnosti Hrvatska nema svoja veleposlanstva ni konzulate, imenovan za poklisara u Njemačkoj.


Svoj sportski put Cikatić je započeo u Karate klubu Solin, potom u Karate klubu Hajduk iz Splita, gdje je jedno vrijeme obnašao i dužnost tajnika.


Branko Cikatić, ili u Solinu Masa, nikada nije skrivao svoje izuzetno domoljublje, stoga je Hrvatski tigar, u vrijeme najtežih dana za Domovinu, prenosio istinu o Hrvatskoj i Domovinskom ratu diljem svih kontinenata, naglašavajući ulogu hrvatskih sportaša kao svojevrsnih hrvatskih veleposlanika u promicanju pravedne istine o Hrvatskoj. Tako je mučeničke 1991. hrvatske godine jednom izjavio:


“U Japanu, Tajlandu i Koreji nisu čuli za Hrvatsku, ali zato većina zna za Ivaniševića, Kukoča i mene. Upravo zbog toga, posebna čast i motivacija je boriti se pod hrvatskom zastavom”.


Učinio je mnogo i na osnivanju Hrvatsko-japanskog društva, koje uz sportske aktivnosti uključuje poslovne i kulturne kontakte. Radio je mnogo na prezentaciji hrvatskim proizvoda u zemljama Dalekog istoka, poglavito Japana, bio je pokretač raznih humanitarnih akcija, a dao je i svoj obol u mnogim prilikama.