Sara Kolak

Olimpijska pobjednica iz Rio de Janeira ispunila je prva dva cilja sezone: “Polako se vraćam, ali sam i realna”

Ivana Vaupotić

Sara Kolak/Foto PIXSELL

Sara Kolak/Foto PIXSELL

Dosta kasno je sve počelo opet štimati po pitanju bacanja, ali prvo natjecanje mi je odmah pokazalo da sam na dobrom putu i da samo trebam nastaviti raditi - kaže atletičarka Kvarnera



RIJEKA Sara Kolak sada lakše diše. Prva dva cilja sezone su ispunjena. Plasman na Svjetsko prvenstvo, domaćin kojega će od 15. do 24. srpnja biti Eugene, te norma za Europsko prvenstvo, što će se od 15. do 21. kolovoza održati u Münchenu.


– Istina, lakše se diše. Sada se u miru mogu pripremati za Svjetsko prvenstvo – započela je Sara Kolak, atletičarka Kvarnera, koja nije bacila normu od 64 metra, ali se na svjetsku smotru plasirala zahvaljujući poretku na ovosezonskoj listi bacačica koplja na kojoj se s 1151 bodom nalazi na 23. mjestu u konkurenciji 32 natjecateljice koje mogu nastupiti u Eugeneu.


– Mislim da je ipak u cijeloj priči najvažnije što sam vratila samopouzdanje. A ono je raslo iz natjecanja u natjecanje. I time sam stvarno najzadovoljnija. Sve polako dolazi na svoje mjesto, ima tu još posla, ali ja sam zadovoljna – nastavila je olimpijska pobjednica iz Rio de Janeira 2016. godine iza koje je pet natjecanja.


Teška sezona




Njezino je koplje najdalje letjelo u nizozemskom Leidenu kada se zaustavilo na 62,62 metra, što je 16. rezultat ove sezone na svijetu i 3,11 metara kraći hitac od vodećeg Amerikanke Maggie Malone (65,73). Ujedno i najbolji hitac Sare Kolak nakon 29. kolovoza 2020. godine kada je u Offenburgu osvojila prvo mjesto sa 62,68 metara, ali i rezultat 12 centimetara bolji od norme za Europsko prvenstvo u Münchenu. Osim u Leidenu, granicu od 60 metara prebacila je na još trima natjecanjima (61,72, 60,50, 60,32), za razliku od prošle sezone kada je hitac preko 60 metara imala tek na njezinom otvaranju u Ostravi (60,04). Prošla sezona bila je izuzetno teška za Saru Kolak, koja se s hicem od 68,43 metara iz Lausanne 2017. godine nalazi na desetom mjestu ljestvice svih vremena. Na Olimpijskim igrama u Tokiju, na kojima je branila naslov, imala je tri neuspješna pokušaja zbog čega je ostala bez plasmana, nakon čega je prekinula suradnju s norveškim bacačem koplja Andreasom Thorkildsenom.


Miješani osjećaji


– Na početku sezone imala sam miješane osjećaje po pitanju svega jer se praktički opet vraćam. Dosta kasno je sve počelo opet štimati po pitanju bacanja, ali prvo natjecanje mi je odmah pokazalo da sam na dobrom putu i da samo trebam nastaviti raditi. Polako se vraćam, ali sam i realna. Znam da su moji rezultati ove sezone daleko od onih koji vode na vrh i kojima se osvajaju medalje. No, idem polako. Nije se lako vratiti nakon slabe sezone, kao što nije lako vratiti izgubljeno samopouzdanje. Zadnje dvije sezone nisu bile dobre i jednostavno sam izgubila osjećaj za natjecanje. Zasad sve ide prema planu, a to je najvažnije – dodala je Sara koja od veljače trenira pod paskom slovenskog stručnjaka Gorazda Rajhera, nekadašnjeg bacača koplja, koji je stvorio Kristjana Čeha, jednog od najboljih diskaša na svijetu.


– Jako dobro funkcioniramo, radimo i spremamo se za ostatak sezone. Sada moramo maksimalno stisnuti – zaključila je Sara Kolak.