Jedan od najboljih penjača

Odlazak “orla iz Toleda”. Umro prvi Španjolac koji je osvojio Tour de France

Hina

Foto iStock

Foto iStock

"Prvi Španjolac koji je osvojio Tour de France dio je sportske povijesti naše zemlje, s više od 74 pobjede"



Federico Bahamontes, prvi Španjolac koji je osvojio Tour de France 1959., umro je u 95. godini, objavio je u utorak gradonačelnik Toleda, odakle je bio vozač kojeg se smatra jednim od najboljih penjača u povijesti.


“S dubokom tugom oplakujemo gubitak Federica Martína Bahamontesa, orla iz Toleda, sportske osobe koja je uzdigla ime našeg grada do najvišeg nivoa”, rekao je gradonačelnik Carlos Velázquez na svom Twitteru.


“Prvi Španjolac koji je osvojio Tour de France dio je sportske povijesti naše zemlje, s više od 74 pobjede”, dodao je gradonačelnik.




“Orao iz Tolèda”, što je nadimak koji mu je dao jedan francuski novinar, sudjelovao je na svom prvom Touru 1954. i osvojio je brdsku klasifikaciju šest puta (1954., 1958., 1959., 1962., 1963., 1964.) u deset sudjelovanja na utrci po Francuskoj. Dvaput je slavio na Vuelti 1954. i 1957.


Nakon umirovljenja, Bahamontes je ostao uključen u biciklizam kao menadžer tima, a potom i menadžer Vuelta a Toledo. Također je vodio vlastitu trgovinu biciklima.


Bahamontes je također ušao u povijest Toura jer je spustio nogu s bicikla 1954. dok je vodio u utrci. Tek što je prešao Col de Romeyère, zaustavio se kako bi uzeo kornet sladoleda od uličnog prodavača i pričekao druge bicikliste.