Superliga odbojkašica

FOTO Odbojkašice Rijeke ostvarile važnu pobjedu na putu prema ostanku u Superligi

Katarina Blažević

Iako je u prva dva seta bilo dosta mučenja, domaće su na Trsatu uspjele pobijediti Split, posljednjeplasiranu ekipu lige



RIJEKA  Odbojkašice Rijeke svladale su prvu prepreku u finalnom pohodu na ostanak u Superligi. Iako je u prva dva seta bilo dosta mučenja, domaće su na Trsatu uspjele pobijediti Split, posljednjeplasiranu ekipu lige, ali do kraja su ostala još četiri kola i ništa još nije niti približno riješeno. Igračice trenera Krešimira Jurića napravile su tek prvi korak…


Uspješnim smečem Tomić Riječanke su iskoristile prvu set loptu (25:20) u prvoj dionici, koja je u većem dijelu protekla u egalu i neizvjenosti. Domaće su loše krenule, s dva smeč-auta i nekoliko loših servisa, a prvi put povele su kod rezultata 11:10. Bilo je tu i ponekih nesporazuma u napadu, neforsiranih pogreški, zahvaljujući čemu je Split držao prednost od barem dva poena razlike. Onda se počeo buditi napad Rijeke. Nakon što je Pavačić donijela prvo vodstvo, ubrzo su nastavile i Tomić te Boban (13:11).


Pavačić je dobra bila i na servisu, njezina dva asa donijela su Riječankama vodstvo 16:13, a na to se svojim blokom nadovezala Boban (18:14). Doduše, Splićanke su se uspjele vratiti u egal nakon nekoliko grešaka domaćih, ali Rijeka je do kraja seta uspjela sačuvati prednost.




Veći dio drugog seta domaće su pak odigrale katastrofalno i pravo je čudo što su ga na kraju i osvojile. Splićanke su na servisu Marković povele 0:6, između čega je trener domaćih Jurić zvao i minutu odmora, ali to i nije previše pomoglo njegovim igračicama. Split je jednostavno u tom razdoblju bio bolja ekipa. Riječanke je mučio prijem, a najbolje napadačice slale su lopte daleko izvan terena…


Gošće su imale i vodstvo 14:6 te 16:8, i to su uspjele prokockati. Riječanke su polako krenule smanjivati zaostatak na ponekim dobrim potezima Pavačić, Boban i Štiglić, što je očito uzdrmalo gošće koje su krenule nizati greške. Ubrzo je na semaforu stajalo 16:18, a potom je Pavačić donijela i prvo izjednačenje – 18:18. Split je počeo padati, što se nastavilo i u kasnijem setu, dok se pomalo počeo buditi riječki napad. Gregorović je poentirala za 22:20, proradila je i Štiglić, da bi Rijeka zahvaljujući Pavačić iskoristila drugu set loptu.


Rijeka – Split 3:0

Utakmica 18. kola Superlige odbojkašica: Rijeka – Split 3:0 (25:20, 25:22, 25:14). Dvorana mladosti. Gledatelja: 100. Suci: Kramar Šandl i Pihler.


RIJEKA: Grčević, Volarić (L), Štiglić 13, Tomić 5, Brkičić 4, Vekić, Trninić, Sluga, Boban 9, Gregorović 7, Pavačić 10, Ščekić.


SPLIT: Stambler 3, Visković, Kelić, Marković 4, Nožina, Lulić 2, Ergović, Lijić 4, Zubanović (L), Glavinić 7, Klarić (L), Zdilar 3.

Splićanke su potom u trećoj dionici samo nastavile padati i poklonile su domaćima velik broj poena. Doduše, bile su i Riječanke puno borbenije nego u prva dva seta. Štiglić je tek ovdje pokazala što može. Nakon nekoliko greški Splita domaće su došle do prednosti 9:5. Riječki smečevi napokon su bili neobranjivi za protivnice, nekoliko poena povezala je i Gregorović te su domaće uspješno održavale “plus 10”. Štiglić je na kraju povezala dva poena za vrijednu pobjedu i slavlje na trsatskom parketu.


 


Foto galerija: Superliga odbojkašica: Rijeka - Split 3:0 Foto: Marko Gracin