Superliga odbojkaša

Odbojkaši Rijeke u podmlađenom sastavu otvaraju drugi dio sezone: “Mladi moraju pokazati više sportske drskosti”

Ivan Volarić

Karlo Stanić/Foto Arhiva NL

Karlo Stanić/Foto Arhiva NL

Ostali smo u stanci bez dvaju udarnih igrača, što znači da će 90 posto ekipe u drugom dijelu sezone sačinjavati mladi igrači – napominje trenre Velimir Liverić



RIJEKA I za odbojkaše Rijeke završila je zimska stanka. Danas od 18 sati na Trsatu dočekuju Zadrane u 12. superligaškom kolu. Ovaj ogled za Riječane na neki način znači novi početak. Naime, ekipu trenera Velimira Liverića prošloga je ljeta napustio dobar dio onih udarnih igračkih snaga, što je uspješno nadomješteno angažmanom dvojice iskusnih pucača Sandra Dukića i Josipa Vojaka. Uz starosjedioce Lasića, Smiljanića, Banka te niz mladih igrača koji su promovirani (Colnar, Žeželić, Stanić, Čargonja, Marković…), uspješno je odrađen jesenski dio sezone. No, prijelazni rok je s Trsata odnio Vojaka i Dukića, obojica su pojačali Mladost i priču o novoj riječkoj momčadi vratili negdje u vruće kolovoške dane.


– Ostali smo u stanci bez dvaju udarnih igrača, što znači da će 90 posto ekipe u drugom dijelu sezone sačinjavati mladi igrači. Na poziciji primača-pucača, odnosno četvorke sada imamo četiri igrača. Iskusnije Lešića i Banka te dvojicu mladih igrača Stanića i Čargonju.


Treninzima, odnosno utakmicama pokušat ćemo pronaći najbolja rješenja u danom trenutku – govori trener Riječana Velimir Liverić. – Sigurno da će nam bez Vojaka i Dukića biti puno teže, no očekujem od naših juniora da pruže svoj maksimum. Nije uvijek sve stvar pobjede ili poraza, nego igračkog sazrijevanja i napretka, bitno je da ti mladi iskoriste ovo razdoblje i da postanu čvršći igrači – pravi seniori. Ovo je ipak Superliga i borbenost mora biti na još višoj razini u odnosu na juniorsku ili kadetsku odbojku. Ti su dečki sada u prvom planu, nadam se da će pružiti sve od sebe jer nemaju nikakav imperativ.




Riječani su u prvom dijelu sezone sakupili 17 bodova, stigli su nadomak plasmana među prve četiri momčadi koje će u doigravanje za prvaka. Potajno su na Trsatu kovali planove o napadu na te pozicije, no jasno je da se odlaskom Vojaka i Dukića ciljevi mijenjaju.


– Mislim da ostanak u ligi ne bi smio biti upitan. Sve ćemo napraviti da već pobjedom protiv Zadra napravimo korak naprijed u tom smislu. Neće biti lako, no vjerujem da ćemo biti na razini. Na prijamu servisa ćemo biti OK, a u napadačkom ćemo se dijelu sigurno malo više mučiti. Trebat ćemo zasukati rukave i igrati više obranu nego ranije te time štititi svoj napad. Na tome dosta radimo na treninzima, a vidjet ćemo koliko ćemo u tome uspjeti – dodao je Liverić.


Juniorska momčad, u visokom postotku sastavljena od prvotimaca, prošloga je vikenda ostala zamalo kratka za medalju u Zadru na prvenstvu Hrvatske.


– Cilj je bio ući među četiri i to smo ostvarili. Zadovoljni smo s time. Dečki su pokazali da mogu, ali nedostajala je mala doza sportske drskosti da naprave iskorak prema medalji. Da to imaju, igrali bi sigurno 30 posto bolje. Šteta, dva-tri poena odlučivala su u susretu za treće mjesto. Dečki se vjerojatno u sebi grizu zbog propuštene prilike, ali ne moraju se zbog toga brinuti, posebno ako su izvukli pouke – poručio je trener riječkih odbojkaša.