Superliga odbojkaša

Odbojkaši Rijeke u derbiju začelja dočekuju Zadar: “Utakmica koja se mora dobiti…”

Ivan Volarić

Kristian Smiljanić/Foto V. KARUZA

Kristian Smiljanić/Foto V. KARUZA

Bez podcjenjivanja naših suparnika, ali ovo je utakmica u kojoj moramo dati maksumim i ići na pobjedu - kaže Kristian Smiljanić



RIJEKA  Odbojkaši Rijeke danas od 17 sati u Dvorani mladosti dočekuju Zadar. U nekim drugim vremenima ta utakmica smatrala bi se lakšim ispitom na putu prema sudaru s izravnim konkurentima koji primjerice ciljaju na doigravanje i borbu za vrh. No, riječka realnost je ove sezone potpuno drugačija i današnji sudar sa Zadrom nosi epitet istinskog derbija začelja. Rijeka je 10. sa šest, a Zadar posljednji, 12., bez bodova. Riječani su prošle srijede gostovali u Varaždinu i peti put ove sezone izgubili utakmicu nakon pet odigranih setova. Prokockali su 2:0 u setovima, vodstvo u petom setu i dva boda koja bi im olakšala situaciju.


– Ispada da nas cijele sezone prati kletva petog seta. Šteta, jer odlično smo počeli utakmicu, držali smo se dva seta, a onda… – govori Kristian Smiljanić, dugogodišnji libero riječke momčadi koji u nastavku sezone igra na poziciji primača pucača.


Da se uoči sezone nije mijenjao sustav bodovanja, Riječani bi s pet poraza u pet setova imali pet bodova više i sada bi superligaška ljestvica izgledala nešto drugačije.




– Istina, iako to je relativno, jer i druge ekipe bi imale više bodova pa bi vjerojatno u konačnici došli na isto. Ovako barem znamo da ako uđemo u krug s ekipama s istim brojem bodova imamo prednost u većem broju osvojenih setova – nastavlja Smiljanić, koji jako dobro zna da se utakmica sa Zadranima mora dobiti »pod mus« ako se žele zadržati realni izgledi u utrci za ostankom u ligi.


– Bez podcjenjivanja naših suparnika, ali ovo je utakmica u kojoj moramo dati maksumim i ići na pobjedu. Tako bismo razmišljali i da igramo protiv bilo koga drugoga, a kamoli direktnog suparnika. Nakon Zadra čekaju nas Rovinj, Marsonia, Medicinar… Sve su to važne utakmice i bit će borbeno u iduća dva-tri tjedna. Iza nas su tri uzastopna poraza u ovoj godini, ali treba to shvatiti kao dio sporta. Treba sada pustiti što je bilo i okrenuti se onome što dolazi. Ne možeš promijeniti ono što je bilo, ali možeš ono što dolazi. Treba čiste glave ući u predstojeće utakmice i izvući maksimum iz njih – rekao je Smiljanić.