Novi početak

Odbojkaši Rijeke otvaraju novo superligaško poglavlje s još mlađom ekipom: “Nadamo se borbi za sredinu ljestvice…”

Ivan Volarić

U odnosu na prošlu sezonu smo još mlađa ekipa. Otišla su nam tri igrača iz prve postave. Netko je otišao zbog školovanja, netko je prestao igrati odbojku, a netko je otišao u drugi klub - kaže Liverić



RIJEKA Odbojkaši Rijeke subotnjim ogledom protiv favorizirane Murse na Trsatu (18 sati) otvaraju novo superligaško poglavlje. Netko će reći skromnije nego ikad, oni koji malo bolje poznaju situaciju u riječkoj odbojci i riječkom ekipnom loptačkom sportu uopće će pak ustvrditi da je takva situacija potpuno očekivana i samo posljedica teške materijalne situacije u klubovima. Trener Velimir Liverić oko trojice iskusnih igrača, bivšeg reprezentativca Sandra Dukića, kapetana Luke Lasića i Maurizija Banka, pokušao je ovoga ljeta složiti jednu mladu momčad koja će biti u stanju izbjeći borbu za ostanak. Neće biti jednostavno. Riječani su ovoga ljeta izgubili igrače koji su tek trebali zakoračiti u svoje najbolje seniorske godine.


– A što da kažem… U odnosu na prošlu sezonu smo još mlađa ekipa. Otišla su nam tri igrača iz prve postave. Netko je otišao zbog školovanja, netko je prestao igrati odbojku, a netko je otišao u drugi klub. Trenirali smo dobro, čak i bolje nego prošle sezone jer su mlađi igrači agilniji nego oni prošle sezone. Odigrali smo četiri pripremne utakmice, bilo je lijepih akcija i dobrog angažmana. Nadamo se borbi za sredinu ljestvice, ali svjesni smo da će to biti jako teško ostvarivo. Nadam se da nećemo biti posljednji, jer to mjesto vodi u kvalifikacije za ostanak… Naš mladi tehničar, Lovro Maglica, igra sve bolje. Isto tako i Teo Mičetić, koji će umjesto na poziciji tehničara igrati na mjestu dijagonale, također polako sazrijeva. Dečki igraju sve bolje. Tu su i stariji igrači koji svojom borbenošću i formom predvode mladost. Bit će teško protiv jačih suparnika, ali nadam se da ćemo u svakoj utakmici izgledati sve bolje – govori Liverić koji je tijekom prošle sezone upozoravao da je materijalna situacija u klub(ovima) sve teža i da će se to neminovno odraziti na seniorske sastave sastavljene uglavnom od mladih igrača.


Nema sponzora


– Unatoč tome nisam očekivao da će jedan igrač prestati s odbojkom, a drugi najaviti prestanak pa otići u Varaždin. Očekivao sam da ćemo zadržati te igrače, da ćemo se malo stabilizirati u financijskom smislu i dovesti poneko pojačanje kako bi mladi igrači lakše stasali. Što se financijske situacija tiče, nepunih sedam dana prije početka prvenstva smo saznali što ćemo dobiti pomoć od Hrvatskog odbojkaškog saveza za kupovinu opreme. Što se gradskih sredstava tiče, priča se da će biti rebalans proračuna, ali ta sredstva će doći prekasno s obzirom na to da je prijelazni rok završio. Stalno govorim jedno te isto i iza toga stojim: ne možeš danas nikoga tjerati u kasnijim srednjoškolskim ili studentskim danima da odradi osam treninga tjedno, a da mu pritom ne možeš dati neku minimalnu hranarinu ili stipendiju. To mora biti svakom jasno, od gradskih preko županijskih pa do državnih struktura. Govorimo o minimalnim iznosima od tisuću ili tisuću i pol kuna za trošak prijevoza na trening ili kupovine sportske opreme, higijenskih potrepština, vitaminskih napitaka, sendviča i soka… Sponzora nema dovoljno da bismo još mogli od tih iznosa odvojiti novac za te naknade. To su stvarno apsurdne situacije.




Rukometaši i rukometašice Zameta serijom uvodnih poraza naslutili su u kojem smjeru kreće loptački sport u Rijeci ove sezone. U rezultatima gradskih sportskih perjanica, klubova koji su tradicionalni nosioci sportske kvalitete i sportskoga standarda u Rijeci, ogleda se između ostaloga i višegodišnja sportska politika u gradu koja jedino ustrajno potiče i omasovljuje sportsku administraciju.


Klubovima treba pomoći


– Dok ne shvatimo da se klubovima mora pomoći i olakšati da dođu do sredstava za stipendije ili hranarine, nećemo ići naprijed. Dakle, jednostavno moraš srednjoškolcu ili studentu, koji igra prvu ligu i koji svaki dan trenira dva ili tri sata i pritom vikendom ima utakmicu, dati neku minimalnu naknadu. Dok se ta percepcija ne promijeni, neće biti pomaka u riječkom sportu. Oni bolji će otići u druge, ambicioznije sredine gdje se može nešto dobiti i gdje će mu biti zajamčen sportski napredak. Sada će netko reći da sve ove klubove koji nemaju novaca za plaćanje igrača vode nesposobne uprave. To nije baš tako, pa ni klubovi iz drugih gradova nemaju uprave s 20 ljudi. Uostalom, tko će se danas uhvatiti muke i preuzeti volontersku funkciju u upravi klubova?


Superliga odbojkaša bi ove sezone mogla donijeti nova velika iskušenja za favoriziranu Mladost.


– Većina klubova se pojačala. Osim Zadra i nas… Barem na papiru. Neke ekipe se dovele iskusnije igrače, ali oni ne treniraju svaki dan pa je upitno koliko će doista predstavljati pojačanja.


U subotu (18 sati) na Trsat stiže jedan od najvećih izazivača Mladosti – osječka Mursa.


– Doveli su četiri, pet novih igrača i iskazali jasnu kandidaturu za naslov prvaka. Pružit ćemo sve od sebe da ih što više namučimo – rekao je Liverić.


MOK Rijeka

Tehničari: Leo Čekada (15), Lovro Maglica (17).


Primači/pucači: Vid Macan (17), Karlo Bučić (17), Saša Lukić (17), Adnan Đulović (25), Fran Maksimovski (13). Dragan Stipanović (33), Sandro Dukić (30). Maks Križan (14), Lovre Babić (23).


Srednji blokeri: Mario Krmpotić (36), Luka Lasić (30), Noa Banović (17), Sven Haramina (16), Filip Bačić (15), Franko Žeželić (20), Ivano Tomljanović (14).


Dijagonale: Teo Mičetić (16).


Liberi: Danijel Vlah (18), Maurizio Banko (27).


Trener: Velimir Liverić.