Ide do kraja

Đoković potvrdio da se nema namjere cijepiti: “Nisam antivakser, ali zbog principa sam spreman žrtvovati karijeru i trofeje”

Portal Novi list

Novak Đoković/Foto REUTERS

Novak Đoković/Foto REUTERS

Nikad nisam bio protiv cijepljenja, ali uvijek sam podržavao slobodu izbora što stavljate u svoje tijelo. Principi donošenja odluka o mom tijelu važniji od bilo koje titule - rekao je Novak



Novak Đoković dao je prvi veći intervju nakon što mu je političkom odlukom australske Vlade oduzeta viza zbog čega je bio prisiljen propustiti Australian Open. Đoković je u razgovoru za BBC rekao kako nema namjere odstupiti od svojih ranije izrečenih stavova, dakle da podržava pravo na izbor pojedinca kada je u pitanju cjepivo protiv COVIDA i da će radije žrtvovati neke buduće uspjehe na turnirima nego pristati na cijepljenje pod prisilom.


– Da, to je cijena koju sam spreman platiti. Principi donošenja odluka o mom tijelu važniji od bilo koje titule ili bilo čega drugog. Pokušavam biti u skladu sa svojim tijelom koliko god je to moguće – rekao je najbolji tenisač današnjice i dodao kako se ne smatra antivakserom.


– Nikad nisam bio protiv cijepljenja, ali uvijek sam podržavao slobodu izbora što stavljate u svoje tijelo. Shvaćam da globalno svi pokušavaju uložiti velike napore u rješavanje ovog virusa i da, nadamo se, vide skori kraj ovom virusu – dodao je Novak, koji se osvrnuo na cirkus oko njegove vize u Melbourneu.




– Prije svega pogreška u aplikaciji za izdavanje vize nije namjerno napravljena. Uostalom, to je prihvaćeno je i potvrđeno od strane Saveznog suda i samog ministra u Ministarstvu za useljeništvo Australije. Zapravo, ono što ljudi vjerojatno ne znaju je da nisam deportiran iz Australije na temelju toga što nisam bio cijepljen, ili sam prekršio bilo koja pravila ili što sam napravio grešku u proceduri za dobivanje vize.  Razlog  je taj što je ministar za imigraciju iskoristio svoje diskreciono pravo da mi poništi vizu na temelju svoje percepcije da bih mogao stvoriti neki anti-vax osjećaj u zemlji ili gradu, s čime se potpuno ne slažem – rekao je izneđu ostaloga Đoković.