Kraj sage

Australski teniski savez i ATP lakonski su prešli preko deportacije najvećeg tenisača današnjice iako snose veliku odgovornost u ovom cirkusu

Portal Novi list

REUTERS

REUTERS

Đokovićeva molba da mu se po drugi put vrati viza nije usvojena zbog čega mora napustiti Australiju



MELBOURNE  Australski savezni sud odgodio za nedjelju poslije podne donošenje odluke o ostanku ili protjerivanju iz Australije srpskog tenisača Novaka Đokovića nakon što je saslušao argumente odvjetnika koji zastupaju prvog tenisača svijeta i saveznog ministra imigracije.


Trojica sudaca Suda su od 9.30 sati po lokalnom vremenu (subota 23.30 GMT) slušala višesatno izlaganje argumenata predstavnika tenisača i predstavnika australske vlade.


“Nadamo se da ćemo kasnije poslijepodne biti u poziciji da stranama identificiramo koji je smjer koji predlažemo”, rekao je sudu glavni sudac James Allsopp.





U izjašnjavanju pred sucem odvjetnik Novaka Đokovića je sucima rekao da ne postoje dokazi da je prvi tenisač svijeta izazvao prosvjede protivnika cijepljenja te da je odluka ministra Alexa Hawkea da mu se uskrati viza bila “nerazumna” i “pogrešna”.


Australska vlada pak tvrdi da srpski tenisač, koji nije cijepljen protiv Covid-19, predstavlja “zdravstveni rizik” i namjerava ga protjerati iz zemlje.


Istovremeno su se brojni Đokovićevi navijači okupili su se ispred zgrade saveznog suda dok je trajalo ročište nastavljajući mu izražavati potporu.


NOVO!! 12:30 sati: Đoković na napustio Australiju.


NOVO! 11:45 sati: Nakon ATP-a priopćenje je objavio i Teniski savez Australije:


“Tenis Australija poštuje odluke Federalnog suda. Prema pravilima Grand slama pozicija prvog nositelja bit će popunjena “sretnim gubitnikom”. Novi, ažuriran raspored za ponedeljak 17. siječnja možete pogledati na našem sajtu. Radujemo se uzbudljivom i natjecateljskom duhu Australian Opena i želimo svim igračima puno sreće – poručili su iz organizacije po čijim napucima je Novak zatražio i dobio vizu koja mu je oduzeta.


NOVO! 11:30 sati: Oglasio se i ATP i poslao diplomatsko priopćenje:


“Današnja odluka kojom se poništava viza Novaku Đokoviću za ulazak u Australiju označava završetak žalosnog slijeda događaja. Odluke zakonodavnih vlasti vezanih u javno zdravlje moraju se poštivati. Potrebno je dodatno vrijeme kako bi se izvukle pouke iz ove situacije.


Bez obzira kako smo došli do ove točke, Novak je jedan od najvećih šampiona našeg sporta i njegov izostanak s Australian Opena je gubitak za igru. Znamo koliko su turbulentni bili posljednji dani za Novaka i koliko je želio braniti svoj naslov u Melbourneu. Želimo mu sve najbolje i veselimo se što ćemo ga uskoro ponovno vidjeti na terenu”, objavio je ATP dodavši kako svim igračima snažno preporučuje cijepljenje.


NOVO! 10:45 sati: Australski mediji tvrde da će Đoković napustiti Australiju noćnim letom iz Melbournea za Dubai koji je zakazan u 12.30 sati po srednjeuropskom vremenu.


NOVO! 10:25 sati: Stižu brojne reakcije iz svijeta sporta. Brojni tenisači i tenisačice tvrde da je nakon svega na najvećem gubitku Australian Open.


NOVO! 9:36 sati: Oglasio se i australski premijer Scott Morrison:


“Ova odluka o otkazivanju donesena je iz razloga zdravlja, sigurnosti i dobrog reda, jer je to bilo u javnom interesu. Pozdravljam odluku da naše granice održe čvrste i Australce sigurni”, poručio je između ostaloga Morrison.


NOVO! 9:25 sati: S priopćenjem se oglasio i Alex Hawke, australski imigracijski ministar, koji je donio odluku o ukidanju vize Đokoviću. Pohvalio je sud na odluci, premijera Scotta Morrisona na sjajnoj COVID politici i velikom gospodarskom oporavku.


– Snažne australske politike zaštite granica zaštitile su nas tijekom pandemije, što je rezultiralo jednom od najnižih stopa smrtnosti, najjačim gospodarskim oporavcima i najvišim stopama cijepljenja u svijetu. Snažne politike zaštite granica također su temeljne za očuvanje australske društvene kohezije koja nastavlja jačati unatoč pandemiji – poručio je između ostaloga Hawke.


NOVO! 9:15 sati: Novak će morati platiti i pola milijuna dolara odštete, a postoji mogućnosti i da dobije trogodišnju zabranu ulaska u Australiju.


NOVO! 8:35 sati: Objavljeno je službeno priopćenje Novaka Đokovića. Očito je u pitanju unaprijed pripremljen tekst u kojem se najbolji tenisač današnjice pomirio sa svojom sudbinom i najavio da, unatoč razočaranju što neće moći nastupiti na Australian Openu, poštuje odluke suda, te da će postupiti u skladu s odlukama. Pritom se zahvalio obitelji  i navijačima, te poželio svim tenisačicama i tenisača sve najbolje na Australian Openu.



NOVO! 8:50 sati: Čeka se povratak u sudnicu i da se obznane tehnički detalji Đokovićeve deportacije.


NOVO! 8.15 sati: Još nije stiglo obrazloženje sudaca zbog čega su odbili Đokovićevu molbu da mu se vrati viza. Sudac James Allsop samo je ustvrdio da se odluka sudaca ne održava na “osnovanost ili mudrost odluke”.


NOVO! 8:00 sati: Pola sata nakon izricanja presude stranke će se ponovo sučeliti na sudu kako da bi dali svoj sud o odluci i objavili daljnje korake.


NOVO! 7:55 sati: Novak je izgubio sudski proces, suci su stali na stranu australskog ministra i nisu vratili vizu srpskom tenisaču. Novak mora napustiti Australiju. Sva tri suca bila su jednoglasna u odluci.


NOVO! 7:45 sati: U tijeku je izricanje presude Novaku Đokoviću.


NOVO! 6:40 sati: Australian Open je objavio satnicu mečeva prvoga dana na kojem se nalazi (od 11 sati) i onaj Novaka Đokovića i njegova sunarodnjaka Miomira Kecmanovića. U slučaju da Novak ne bude mogao zaigrati Kecmanović će proći “bez borbe”.