Đoković i Beograd iritiraju

Njemački mediji se obrušili na Novaka Đokovića i Adria Tour: “Šalje krive signale u doba koronavirusa”

Hina

Novak Đoković/Foto REUTERS

Novak Đoković/Foto REUTERS

Velika je opasnost da Đokovićevi navijači oponašaju njegov primjer, a s takvom neodgovornošću i lakomislenošću je pandemija i započela, citira DW novinara Süddeutsche Zeitunga



BEOGRAD  Teniski turnir Adria Tour, koji je organiziran na ideju prvoplasiranog tenisača svijeta Srbina Novaka Đokovića, potaknuo je niz kritičkih reagiranja u njemačkim medijima, piše u utorak Deutsche Welle (DW).


„Teniski turnir Adria Tour, koji je inicirao Đoković, izazvao je uglavnom kritičke reakcije u medijima na njemačkom jeziku. Najviše pozornosti privukla je zabava koja je poslije mečeva održana u jednom beogradskom klubu“, prenosi DW navode njemačkih medija pod naslovom „Đoković i Beograd iritiraju“.


Navodi se, među ostalim, kako ugledni minhenski dnevni list Süddeutsche Zeitung “vrlo žestoko kritizira u svom osvrtu prvi dio teniskog turnira Adria Tour, koji je održan u Beogradu“.




Taj list navodi kako je “sasvim neodgovorno da je, u vrijeme kada čitav svijet pokušava izići na kraj s epidemijom koronavirusa, gledalište u teniskom centru ’Novak’ bilo prepuno“, a da su se „nakon mečeva razdragani igrači međusobno grlili i u potpunosti ignorirali sve epidemiološke mjere fizičkog distanciranja“, prenosi DW.


Uz to su se, na društvenim mrežama, pojavile i snimke zabave koje su, s mnoštvom ljudi, organizirane nakon teniskih mečeva, navodi DW


„Đoković na gotovo ciničan način opovrgava svoju ulogu uzora koju je svojedobno za CNN definirao ovako: ’Ima mnogo sportaša koji ne shvaćaju u kojoj mjeri je njihov glas utjecajan. Ta se moć može pozitivno usmjeriti’. Ili ne – kao što je sada bio slučaj. Njegovi egzibicijski mečevi u okviru Adria Toura, praćeni valovima ’La Ole’, a koji su se i dogodili samo zato što postoji smrtonosni virus zbog čega su otkazane sve sportske priredbe, šalju u svakom slučaju pogrešne signale“, ocijenio je komentator njemačkog lista.


On upozorava da je koronavirus i dalje tu, među nama, i da je fizičko distanciranje još uvijek najbolja mjera zaštite.


Velika je opasnost da Đokovićevi navijači oponašaju njegov primjer, a s takvom neodgovornošću i lakomislenošću je pandemija i započela, citira DW novinara Süddeutsche Zeitunga.


Komentator tog lista drži da je Đokovićev nastup „farsa“, s obzirom na one koji se očajnički trude osigurati uvjete za nastavak teniskih turnira, piše DW.


„Njegovo (Đokovićevo) ponašanje izravno ugrožava interese sporta koje bi on, zapravo, trebao predstavljati. Đoković je predsjednik Vijeća ATP-igrača, dakle glasnogovornik igrača. Njegove kolege se nadaju ponovnom pokretanju grand-slam turnira koncem kolovoza u New Yorku. Đoković se tome suprotstavlja: on smatra – sasvim ozbiljno – da su higijenske mjere tamo pretjerane. Da u igri nije tako ozbiljna stvar, čovjek bi se tome mogao samo nasmijati“, prenosi DW zaključak komentara Süddeutsche Zeitunga.


Smije li taj spektakl koji je inicirao Novak Đoković postati pozornica javne provokacije“, prenosi DW


I austrijski Salzburger Nachrichten kritički se osvrnuo na teniski turnir u Beogradu i, pod naslovom,  „Đoković i Beograd iritiraju“, ocijenio kako „poneki ljubitelj tenisa nije vjerovao svojim očima kada je vidio slike iz Beograda“.


„Pun stadion, bez higijenski mjera i teniske zvijezde koje se grle na terenu. Kao da koronavirusa nikada nije ni bilo. Doduše, sve je bilo po pravilima, jer od 1. lipnja u Srbiji više ne vrijede nikakva ograničenja. Ali, je li to zaista bilo neophodno? Smije li taj spektakl koji je inicirao Novak Đoković postati pozornica javne provokacije“, prenosi DW pitanje komentatora austrijskog lista.


U sličnom su tonu i osvrti u drugim njemačkim medijima, navodi DW, citirajući magazin Focus čiji je naslov:  „Teniske zvijezde se provode na partiju i ignoriraju virusna pravila“.


Istodobno, sportski internetski portal Sport1.de ocijenjuje da je riječ o „skandaloznom tulumu s (tenisačem Alexandrom) Zverevim i društvom“.


U svim tim komentarima, kako prenosi DW, navodi se da je već i sam turnir, odnosno ponašanje tenisača na terenu s rukovanjem i grljenjem, bilo iritantno.


Poglavito se problematičnim vidi zabava koja je, poslije mečeva na terenu „Novak“, uslijedila u jednom beogradskom klubu, gdje se „više nikakva pravila fizičkog distanciranja nisu poštivala“.


Prvi iz serije serije humanitarnih turnira Adria Toura koji je održan u Beogradu, okočan je pobjedom Austrijanca Dominica Thiema, a tenisači se sele u Zadar koji će 20. i 21. lipnja biti domaćin drugog turnira.


Idućeg vikenda u Zadru će, uz Đokovića i Zvereva, nastupiti i najbolji hrvatski tenisači Marin Čilić i Borna Ćorić.


Nakon Zadra, turnir je trebao biti održan u Crnoj Gori, ali je otkazan i još je neizvjesno što će biti s tim terminom, a slijede Sarajevo i Banja Luka.


Adria Tour nastao je na inicijativu Novaka Đokovića kako bi promovirao sport, pozitivne vrijednosti i fair-play, ali i kako bi se skupila sredstva za potrebite.