Tužna obljetnica

Njemačka Vlada, Bavarska i grad Munchen isplatit će 28 milijuna eura obiteljima žrtava napada na OI 1972. godine

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Ovaj dogovor je postignut nekoliko dana prije obilježavanja 50. godišnjice ovog tragičnog događaja, jedinstvenog u povijesti Olimpijskih igara, koje je završilo krvoprolićem nakon intervencije njemačkih policajaca u vojnoj bazi



MUENCHEN Njemačka i obitelji izraelskih žrtava koje su stradale u napadu na Olimpijskim igrama 1972. u Münchenu postigle su sporazum o odšteti, 50 godina nakon događaja, objavila je u srijedu njemačka vlada.


“Savezna vlada pozdravlja dogovor s obiteljima žrtava”, reagirao je u priopćenju glasnogovornik vlade Olafa Scholza, Steffen Hebestreit.


Savezna vlada, kao i regija Bavarska i grad München isplatit će 28 milijuna eura obiteljima žrtava napada u kojem je smrtno stradalo jedanaest izraelskih sportaša.




Ovaj dogovor je postignut nekoliko dana prije obilježavanja 50. godišnjice ovog tragičnog događaja, jedinstvenog u povijesti Olimpijskih igara, koje je završilo krvoprolićem nakon intervencije njemačkih policajaca u vojnoj bazi.


Pitanje odštete, o kojem se pregovaralo nekoliko desetljeća, razljutilo je obitelji žrtava koje su prijedloge njemačke Vlade smatrale preslabima i zaprijetile da neće sudjelovati na komemoraciji u ponedjeljak u Bavarskoj.


Sporazum predviđa i osnivanje povjerenstva njemačkih i izraelskih povjesničara koji bi trebali imati pristup dokumentima kako bi se rasvijetlilo ovo uzimanje talaca i policijski fijasko u operaciji spašavanja.


Ovim sporazumom Njemačka “ispunjava svoju povijesnu obvezu prema žrtvama i njihovim obiteljima, u kontekstu posebnog njemačko-izraelskog odnosa”, dodaje glasnogovornik.