U 22 sata u Londonu

Neka igre počnu!

Siniša Pavić

Večeras u 22 sata po hrvatskom vremenu u Londonu će započeti svečanost otvaranja 30. olimpijskih igara na kojima će nastupiti oko 10.500 sportaša koji će se natjecati u 302 discipline u 31 sportu. 



Večeras u 22 sata po hrvatskom vremenu u Londonu će započeti svečanost otvaranja 30. olimpijskih igara na kojima će nastupiti oko 10.500 sportaša koji će se natjecati u 302 discipline u 31 sportu.


Na olimpijskom stadionu je i naš reporter Zlatko Horvat koji nam šalje dio atmosfere. 


Igre će službeno otvoriti britanska kraljica Elizabeta II, a među brojim uzvanicima na Olimpijskom stadionu bit će i hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Tko će večeras nostiti nacionalne zastave na otvaranju OI u Londonu?

Na štošta se ljubitelji sporta mogu požaliti vezano za način kako ga tretiraju naše nacionalne televizije, ali teško da se mogu požaliti na činjenicu da ih od 27. srpnja do 12. kolovoza na malim ekranima i radio valovima HRT-a, na njegovu drugom programu, čeka praktički cjelodnevni olimpijski program. Dapače, zahvaljujući hvale vrijednom dogovoru između HRT-a i za sport specijalizirane nacionalne Sportske televizije (SPTV), hrvatski puk će imati priliku putem televizijskog programa pratiti sve sportove s Olimpijskih igara. Hrvati će tako imati privilegiju koju u Europi imaju još samo Nijemci, odnosno Hrvatska će biti jedna od rijetkih zemalja na svijetu koja se može pohvaliti da je svojim gledateljima putem televizijskih ekrana osigurala besplatno praćenje svih sportova na Olimpijskim igrama. 





   HRT će tijekom OI u Londonu proizvoditi 15 sati programa dnevno, odnosno za OI će emitirati 225 sati programa. Glavnina sadržaja emitirat će se iz studija u Londonu, ostatak programa s Prisavlja. Iz studija HRT-a u Londonu javljat će se trolist prisavskih sportskih novinarki: Mirna Zidarić, Lana Banely i Mila Horvat, a među komentatorima će biti praktički sve vrijedno što sportska redakcija ima, od Slavka Cvitkovića, Miće Dušanovića i Drage Ćosića, do Marka Šapita i »povratnika« Brune Kovačevića. One tzv. »nesportske« priče radit će Boris Jelavić, Mihovil Horvat i Daniel Križ te Josip Šarić. A ne bi li se pojedini sportovi, poglavito oni u kojima hrvatski sportaši imaju realnih šansi za odličja, čim više približili gledateljstvu, u komentiranju će sudjelovati i eksperti, poput Igora Boraske, Martina Čotara i Milene Dragišić. 


    Sportska seansa na HTV-u počinjat će u devet sati ujutro emisijom »Engleski doručak«. Bit će to uvod u dnevna događanja na OI-ju za kojeg će se najaviti najvažnija natjecanja dana. Slijede izravni prijenosi nastupa naših sportaša i ostalih natjecanja, da bi drugi dio dana započeo emisijom »Tea time«, dakako oko 17 sati, u najboljoj engleskoj tradiciji ispijanja čaja. Za te će emisije oni koji su jutrom propustili štogod, moći čuti i informacije o rezultatima, ali i najavu večernjih izravnih prijenosa. Jer, udarni termin, prime time je rezerviran za izravne prijenose, da bi sve završilo iza 23 sata uz emisiju »Olimpijski meridijan« za koje će se analizirati rezultati i nastupi naših sportaša u Londonu, baš kao i druga događanja. Zbog svega spomenutog u London je otišlo, ili će otići, 60-tak HRT-ovaca. 


  SPTV je otkupio prava izravnog prijenosa onih sportova koje javna televizija neće izrvano prenositi. Pa dok će HTV prenositi 19 sportova, SPTV uživo iz Londona prati njih osam – hokej na travi, streličarstvo, badminton, skokove u vodu, sinkronizirano plivanje, mačevanje, moderni petoboj i odbojku na pijesku. Pri tom se SPTV-u posrećilo to da Hrvatska ima svog čovjeka u mačevanju, floretaša Bojana Jovanovića. Velika HTV će tako skrbiti o natjecanju svih hrvatskih sportaša osim Jovanovića čiji nastup na SPTV-u možemo gledati već u utorak. SPTV u London šalje i jedno deset puta manju ekipu od HTV-ove, no i ta ekipa, mala ali potentna, najvaljuje pregršt zanimljivih priloga, posve nalik razigranim skečavima kojima odavna najavljuju Olimpijski programa SPTV-a. Ako ništa, za očekivati je kako će oni koji budu gledali SPTV, nakon ovih OI barem konačano saznati što je to moderni petoboj! 


  Bilo kako bilo kreće idealna programska shema za ovisnike o sportu. Start je večeras na Drugom programu HTV-a, najprije uz »nulti« »Olimpijski meridijan«, a onda i izravni prijenos svečanog otvaranja Olimpijskih igara u Londonu.