Festival sporta i rekreacije

Nedjeljno 23. izdanje Homo si teć – Rijeka run moglo bi okupiti 17 tisuća trkača

Igor Duvnjak

Start prošlogodišnje utrke na Korzu/Foto Arhiva NL

Start prošlogodišnje utrke na Korzu/Foto Arhiva NL



RIJEKA Uz lagano ljuljanje valova, u ugodnoj sali Botela Marina u riječkoj luci jučer je održana pressica u jeku nadaleko poznate i odavno afirmirane sportske manifestacije izrazito humanitarnog karaktera, tema je bila već 23. tradicionalni Festival sporta i rekreacije Homo si teć – Rijeka run 2019. koji je u punom jeku još od 30. ožujka, a u nedjelju će doživjeti kulminaciju. Bruno Župan, glasnogovornik ovog događaja, čiji će sudionici ove godine pomoći Društvu za dječju kirurgiju Kantrida, vodio je pressicu sa čitavim nizom sudionika. Novinarima su se obratili Dorotea Pešić Bukovac, predsjednica Riječkog sportskog saveza, Renato Kostović, v.d. pročelnik gradskog Odjela za sport i tehničku kulturu, docent dr. sc. Harry Nikolić predstojnik Klinike za dječju kirurgiju riječkog KBC-a, Eleonora Jurasić Mataja, zamjenica direktora Regionalne direkcije Erste banke, Anđelka Ramljak, područna menadžerica DM drogerie markta, Klaudio Rajković, regionalni direktor prodaje u A1.



Priča, čiji je jedan od začetnika naš dugogodišnji novinar Orlando Rivetti je počela 1998. godine, razvila se u manifestaciju koja traje čak tri tjedna. Govori se sada o brojkama od čak 17.500 trkača i 20.000 gledatelja čime je ovo postala najveća ulična utrka u Hrvatskoj. U nedjeljnoj inačici »Rijeke koja trči« bit će održano čak osam utrka, a organizatori s pravom »navijaju« za više od 17.000 trkača i obaranje ionako visokog rekorda manifestacije. Na nedjeljnom dnevnom redu će biti široka lepeza od čak osam utrka, organizatori i ogromna armija sudionika se nada da će se i nebo smilovati. Svi zajedno priželjkuju lijepo vrijeme za ova događanja, primjerice za već 18. izdanje Riječkog polumaratona, poznate međunarodne utrke i jedne od najpoznatijih u Hrvatskoj, isto tako i za četvrti Riječki maraton, utrku štafeta 4×7 kilometara i »Desetku powered by Heineken« koji će se trčati po novoj trasi uz more, sve do Kostrene.





Ova posljednja tu i završava tu će u suradnji sa suorganizatorom, Općinom Kostrena biti organiziran doček trkača i navijački korner, okrijepa i prijevoz trkača autobusima natrag za Rijeku. Utrka »Erste Petica«, »Homo si teć«, »dm mići trk« i Memorijalna utrka Milke Milinković su dio ovog bogatog sportsko-rekreativno-humanitarnog repertoara. On je i itekakvog međunarodnog odjeka, uz one hrvatske, te trkače iz zemalja bivše države, za nastup su se naime već prijavili sudionici čak iz SAD-a i Kanade, Irana, Malezije, Tajlanda, Južne Afrike te oni iz Francuske, Njemačke, Austrije, Nizozemske, Švedske, Italije, Belgije, Poljske, Češke, Slovačke, Švicarske, Mađarske, Portugala, Islanda.


OPŠIRNIJE U PETAK U TISKANOM IZDANJU