Veliki projekt

Nakon pet godina iscrpnog rada predstavljen sportski biografski leksikon Primorsko-goranske županije

Valentina Prokić

Foto M. GRACIN

Foto M. GRACIN

S ponosom mogu reći da je ovo najveća publikacija sportskog sadržaja u Hrvatskoj koja sadrži gotovo tisuću biografija sportaša i sportskih djelatnika na 872 stranice, a obuhvaća razdoblje od 150 godina - ističe Darko Ivošević



RIJEKA Sportski biografski leksikon Primorsko-goranske županije nakon pet godina iscrpnog istraživačkog rada ugledao je svjetlo dana i predstavljen je na prigodnoj svečanosti u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja. Autor leksikona je Eduard Hemar, uz njega glavni i odgovorni za projekt je Darko Ivošević, nedavno umirovljeni glavni tajnik Zajednice sportova PGŽ-a.


– Bio je ovo iznimno zahtjevan istraživački i izdavački poduhvat te sam ponosan što je konačno završen. Sve je počelo prije pet godina, kada smo bili na predstavljanju Istarskog leksikona te smo ideju prezentirali odgovornima u Zajednici sportova koji su dali zeleno svjetlo za projekt u prosincu 2016. godine. S ponosom mogu reći da je ovo najveća publikacija sportskog sadržaja u Hrvatskoj koja sadrži gotovo tisuću biografija sportaša i sportskih djelatnika na 872 stranice, a obuhvaća razdoblje od 150 godina, od samih početaka organiziranog bavljenja sportom u županiji – rekao je voditelj projekta Darko Ivošević.


Suradnja


Autor Eduard Hemar prije svega je istaknuo suradnju i efikasnost koju je dobio od same Zajednice.


 




– Surađivao sam s puno sportskih zajednica, udruga i klubova i nikad nisam vidio da je jedna organizacija tako efikasna i radi na tako puno uspješnih projekata, s tako malo zaposlenih osoba, kao što je Zajednica sportova PGŽ-a. Sport povezuje ljude, a ja sam nakon ove knjige stekao prijateljstva do kraja života, počevši od Darka Ivoševića. Moram spomenuti 25 stručnih suradnika iz četiri države s kojima sam se oko svega konzultirao i hvala Zajednici na podršci te vremenu koje su mi pustili, jer ovo je projekt koji se radi jednom u životu. Bili smo svjesni što imamo u rukama, samo nam je trebalo vrijeme da to realiziramo na pravi način, a to smo dobili. Ovo je zajednički rad velikog broja ljudi, puno napisanih kartica teksta jer slike su male i nema ih puno – rekao je Hemar.


Zalog za budućnost


Predstavljanju su nazočili župan Zlatko Komadina, županijska pročelnica za sport, kulturu i tehničku kulturu Sonja Šišić, glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač, ravnatelj HOA-e Saša Ceraj, predsjednik Zajednice sportova PGŽ-a Veljko Karabaić i predsjednica RSS-a Dorotea Pešić-Bukovac.


– Čestitam na ovom sportsko-povijesnom djelu koje je zalog za budućnost mladim sportašima koji će moći vidjeti razvoj sporta. Zajednica sportova PGŽ-a najbolji je primjer da ulaganje u sport nije bačen novac, te će i ova pisana riječ pokazati koliko sport znači ovoj županiji – rekao je glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač.


 Eduard Hemar i Darko Ivošević/M. GRACIN


Primorsko-goranska županija ističe se sportskim rezultatima te ne čudi broj biografija uključenih u leksikon.


– Najsportskija smo županija i po masovnosti, izdvajanju i po rezultatima jer ih imamo u zimskim, vodenim i klasičnim sportovima. Naš sustav je vrijedan i stabilan te smo zaslužili ovo djelo koje oslikava živote sportaša, sportskih djelatnika i svih ljudi koji su dali doprinos razvoju sporta – poručio je predsjednik Veljko Karabaić.