Najbolji sportaši i sportašice

NAGRADA NOVOG LISTA Bosak, Krstinić, kuglačice Mlake i ribolovci laureati

Zlatko Horvat

Kuglačica Mlake Mirna Bosak najbolja je sportašica, samostreličar Duba iz Malinske Andrej Krstinić najbolji je sportaš, kuglačice Mlake najbolja ekipa, a sportski ribolovci Frane Tomljenović i Mateo Vukušić najbolja momčad u izboru čitatelja našega lista i portala



Kuglačica Mlake Mirna Bosak, samostreličar Duba Andrej Krstinić, kuglačice Mlake te sportski ribolovci i hrvatski reprezentativci Frane Tomljenović i Mateo Vukušić dobitnici su Nagrade Novog lista za 2019. godinu. Mirna je najbolja sportašica, Andrej najbolji sportaš, Mlakarice najbolja ekipa, a sportski ribolovci najbolja momčad u izboru čitatelja Novog lista, koji će im trofej dodijeliti u svibnju na velikoj proslavi 120. rođendana Novog lista.


Mirna Bosak pobijedila je u konkurenciji Marine Mavrinac Matulja i Snježane Pejčić, dobivši 55,4 posto ili 1.404 glasa čitatelja tiskanog izdanja ili portala Novog lista koji su birali najbolju sportašicu. Zaprešićanka Mirna Bosak bila je zlatna na Svjetskom prvenstvu pojedinačno i zlatna u sastavu reprezentacije Hrvatske, dok je s Mlakom osvojila Svjetski kup i naslov prvaka Hrvatske. Četvrti u pet godina. Ova dva trofeja razlog su što će i Nagrada Novog lista završiti u sve bogatijoj riznici trofeja kada su u pitanju ekipe. Mlaka je dobila 1419 glasova ili 55,8 posto, pobijedivši ispred HAOK-a Rijeka, finalistkinja Kupa Hrvatske, te Saše Miloš i Iris Despotović, članica Viševice iz Fužina i hrvatskih reprezentativki u podvodnoj orijentaciji, zlatnih na Europskom prvenstvu.


Svjetska prvakinja




Uz domaću dominaciju, Riječanke su dočekale veliki međunarodni trijumf. Na završnici u Ludwigshafenu pobijedile su Victoriju Bamberg 6:2 (3607:3513) i osvojile Svjetski kup. Za Mlaku su nastupile Marina Bašić Palković, Ana Jambrović, Valentina Gal, Mirna Bosak, Milana Pavlic i Ines Maričić pod vodstvom trenera Tončija Mikca. Mirna Bosak, Ana Jambrović i Milana Pavlic osvojile su i zlato u sastavu reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u češkom gradu Rokycanyju…


Lovranka Marina Mavrinac Matulja osvojila je naslov svjetske prvakinje u lovu sa štapom s obale na Svjetskim ribolovnim igrama u Južnoafričkoj Republici, ali članici Sportskog ribolovnog društva Zubatac, srebrnoj u sastavu reprezentacije, ni to nije bilo dovoljno za prvo mjesto u konkurenciji sportašica. Treća je Snježana Pejčić, najbolja hrvatska strijelkinja i posljednja osvajačica Trofeja Jobo Kurtini. Riječanka je lani osvojila zlatnu medalju u gađanju malokalibarskom puškom, 50 m trostav, na natjecanju Svjetskog kupa u Pekingu, postavivši pritom i novi osobni rekord u finalu s 464 kruga. Snježana Pejčić ostvarila je i normu za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, koji će biti kruna ove sportske godine.


Srebrnjaci


Andrej Krstinić, član Duba iz Malinske, osvojio je četiri zlata na Svjetskom prvenstvu u gađanju samostrelom. Pripalo mu je ekipno zlato, dva zlata na distancama od 50 i 65 m te pojedinačno zlato, ali i 51,4 posto ili 1.102 glasa čitatelja našeg lista. Suparnici su mu bili član Rijeke, šahovski prvak Hrvatske velemajstor Marin Bosiočić i boćar Sv. Jakova Karlo Šaban, osvajač bronce na Svjetskom prvenstvu za mlađe seniore (U-23) u štafetnom izbijanju u paru s Lukom Gašparom.


Sportski ribolovci Frane Tomljenović (Lovrata) i Mateo Vukušić (Kostrena) ne samo da su osvojili srebrnu medalju u sastavu reprezentacije Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u lovu s brodice do 21. godine, održanom u Italiji, već su izvukli i Nagradu Novog lista. Dobili su 1.371 glas ili 57,5 posto onih koji su birali najbolju momčad. Ova kombinacija pobijedila je nogometaše Rijeke, drugoplasiranu momčad HT Prve HNL, koji su u Puli s 3:1 svladali Dinamo i osvojili Kup Hrvatske, te Šahovski klub Rijeka, srebrne na Finalu Kupa Hrvatske u konkurenciji 29 momčadi.


Sportašice


Mirna Bosak 1.404Marina Mavrinac Matulja 660Snježana Pejčić 471

Ukupno 2.535


Sportaši


Andrej Krstinić 1.102Marin Bosiočić 642Karlo Šaban 400

Ukupno 2.144


Ekipe


KK Mlaka 1.419HAOK Rijeka 606Miloš/Despotović 518

Ukupno 2.543


Momčadi


Tomljenović/Vukušić 1.371HNK Rijeka 587ŠK Rijeka 425

Ukupno 2.383