EP u judu

Na Zametu se održava Europsko prvenstvo u judu u katama, dva riječka para su glavni favoriti natjecanja

Valentina Prokić

Goran Palčevski, Dorotea Pešić Bukovac, Ana Krauthacker, Laszlo Toth i Slaviša Bradić/Foto V. KARUZA

Goran Palčevski, Dorotea Pešić Bukovac, Ana Krauthacker, Laszlo Toth i Slaviša Bradić/Foto V. KARUZA

Kvalifikacije su na rasporedu danas od 9 do 13 sati te od 14 do 17.30. U nedjelju se održavaju finala



 
RIJEKA Europsko prvenstvo katama u judu Rijeka 2022. održat će se danas i sutra u dvorani Centra Zamet u organizaciji Riječkog sportskog saveza, Hrvatskog judo saveza i Europske judo unije, a uz podršku Grada Rijeke i pod pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića. Na ovom prvom od tri velika judo natjecanja kojih je domaćin Hrvatska u ovoj godini sudjelovat će 222 judaša i judašica iz 17 zemalja. Među njima je i 12 hrvatskih parova iz Vinkovaca i Osijeka te dva para iz Judo kluba Rijeka koji su ujedno i glavni favoriti Europskog prvenstva. To su Zoran Grba i Sandra Uršičić te Borna Rošić i Marko Drozdek.


– Zadovoljni smo što je Rijeka domaćin ovako velikog natjecanja, samo jednog u nizu ove godine u kojoj smo Europski grad sporta. Judo je sport koji zahtijeva disciplinu i stabilnost te spada u skupinu temeljnih sportova kao dobra priprema za bavljenje bilo kojim drugim sportom – rekao je Goran Palčevski, zamjenik gradonačelnika Rijeke, na predstavljanju natjecanja u Salonu grada Rijeke.


Drugi čovjek Grada ujedno se osvrnuo na projekt juda u riječkim školama.




– Mi u Rijeci kroz projekt Ri Move imamo judo u školama i taj je projekt izuzetno popularan. Pozivam sve Riječane od najmlađih do najstarijih da dođu u dvoranu Zamet i uživaju u borbama sa zamišljenim protivnicima.


Poreč i Zagreb


Riječki sportski savez tehnički je organizator europske smotre, a judo je vrlo raširen sport u Rijeci.


– Ponosni smo što možemo biti domaćini ovog prvenstva. Judo klubovi u Rijeci, kad gledamo brojnost u komparaciji s ekipnim loptačkim sportovima imaju puno više članova. Ovo je prvo veće europsko natjecanje nakon pandemije, a naša je namjera da Rijeka bude što prepoznatljivija na karti svijeta. Uvjete imamo i potrudit ćemo se da bude što više natjecanja ne samo u godini Europskog grada sporta nego i nakon toga – rekla je predsjednica RSS-a Dorotea Pešić-Bukovac.


Osim Europskog prvenstva u Rijeci u katama ove godine će i Poreč biti domaćin Europskog prvenstva u judu, dok će se u Zagrebu održati Grand Prix.


Dobar organizator


– Hrvatski judo savez je prepoznat kao veliki i dobar organizator natjecanja, to nam leži. Ovog puta je Riječki sportski savez preuzeo tehničku organizaciju i napravio sjajan posao. Hvala Gradu Rijeci na podršci – dodala je Ana Krauthacker, zamjenica glavnog tajnika HJS-a.


Zbog Europskog prvenstva u Rijeku je stigao i Laszlo Toth iz Europske judo unije.


– Posebna zahvala Gradu Rijeci i Hrvatskom judo savezu jer je ovo za nas vrlo važno natjecanje. HJS je tijekom pandemije bio jedan od glavnih motora juda koji je više od sporta. Ovo natjecanje pokazat će svima visoku razinu juda, a moram istaknuti da u suradnji s japanskim Kodokanom pokrećemo program posebno kreiran za djecu. Kate su tehnička disciplina i njome se mogu baviti svi od šest do 90 godina. Želja nam je da što veći broj ljudi pogleda natjecanje i vidi što su kate i što je judo – poručio je Laszlo Toth.


Program

Kvalifikacije su na rasporedu danas od 9 do 13 sati te od 14 do 17.30. U nedjelju se održavaju finala od 9 do 13 te od 14.30 do 15.30 nakon čega slijedi proglašenje najboljih, a svečanost otvaranja zakazana je za nedjelju od 14 do 14.30 sati.