Ima talenta

Na Trsat stigla nova ženska odbojkaša medalja: “Tajna uspjeha su dobre i kvalitetne mlade generacije”

Valentina Prokić

Juniorke Rijeke uoči podjele nagrada u Zadru

Juniorke Rijeke uoči podjele nagrada u Zadru

Rezultati su stvarno izvrsni, u deset godina je osvojeno jedno zlato te po sedam srebrnih i brončanih odličja - napominje Gordana Tomić, trenerica mlađih uzrasta u HAOK Rijeci



RIJEKA Odbojkašice Rijeke osvojile su brončano odličje na prvenstvu Hrvatske za juniorke održanom u Zadru. Riječanke, predvođene trenericom Gordanom Tomić, u dvoboju za broncu bile su uspješnije od Osijeka s 3:0. U polufinalu su poražene od odbojkašica Splita, koje su ponijele titulu prvakinja.


– Nisam očekivala medalju jer smo u Zadar išli oslabljeni, bez dviju igračica. Naša ekipa je mlada, sve su bile kadetkinje izuzev juniorke Mije Volarić. Odustajanje Kaštele nam je išlo na ruku jer su one bile u našoj skupini te nam je put do polufinala bio nešto lakši. Ipak, nismo dobro krenule. Gubile smo u prvoj utakmici od Dinama 2:0, bilo je malo panike i nervoze, ali onda su se cure posložile i na kraju pobijedile 3:2. Možda je put, jer smo došli direktno na utakmicu, odigrao svoju ulogu na početku, ali na kraju je sve ispalo dobro – kaže trenerica juniorki Rijeke Gordana Tomić. Uz Dinamo, u skupini s riječkim odbojkašicama bila je i ekipa Osijeka, koju su isto pobijedile.


Niska medalja


– Želja je bila da osvojimo dva seta da uđemo mirno u polufinale, ali na kraju smo ih pobijedile 3:0. Žao mi je zbog susreta sa Splitom jer smo još jednom pokazali da s njima ne znamo igrati. Već smo se više puta susretali sa Splićankama i nikad nam nije išlo, uvijek su pobjeđivale. Nismo imale šansu, nadigrale su nas lako s 3:0. U borbi za broncu smo se malo bojali da nećemo uspjeti ponoviti igru protiv Osječanki kao u grupnoj fazi, ali odigrali smo sjajno i na kraju se vratili sretni i zadovoljni kući – dodala je trenerica Tomić.


Gordana Tomić/V. KARUZA




Većina igračica koje su nastupile u Zadru na završnici juniorskog prvenstva trenira i igra za seniorsku ekipu, koja u subotu nastavlja s natjecanjem u Super ligi. Ostatak ekipe trenira s kadetkinjama. Niže kategorije Rijeke u ženskoj konkurenciji već deset godina osvajaju medalje na prvenstvima.


– Rezultati su stvarno izvrsni, u deset godina je osvojeno jedno zlato te po sedam srebrnih i brončanih odličja. Prije se osvajala po jedna, dvije medalje godišnje, a zadnjih šest godina po dvije, tri medalje. Tajna uspjeha su dobre i kvalitetne mlade generacije u kojoj svaki put iskoči neka odlična igračica, poput Natalije Tomić ili Mare Štiglić. Naše mlade igračice treniraju sa seniorkama, tako da stječu više iskustva jer dobivaju i priliku za igrati ne samo u nižim kategorijama, već i u seniorskoj ekipi – pojašnjava trenerica Tomić.


Velik interes


Uvjeti su dobri, u Rijeci se ne žale, a interesa za odbojku ne nedostaje, barem ne za žensku.


– Za žensku odbojku interes je uvijek bio velik, uvijek je bila popularnija i imala masovnost u usporedbi s muškom koja ima dosta problema s tim. Imamo puno klubova, dobro se radi iako se zbog korone dosta manje trenira – zaključila je trenerica Rijeke Gordana Tomić.
Predstoji natjecanje seniorki te županijske lige u svim kategorijama, dok će mlađe kategorije u nova jača iskušenja u travnju kada im predstoji kadetsko i mlađe kadetsko prvenstvo.