Skibike kup

Na Platku se održava Europski skibike kup, za atraktivno natjecanje prijavilo se 60 natjecatelja iz 13 zemalja

Zlatko Horvat

Ovo je svjetska razina natjecatelja - kaže Jure Lučić, natjecatelj i idejni začetnik utrke



RIJEKA Bura je donijela samo malo više posla za organizatore, ali ništa im neće ovaj dan pokvariti. Na stazi Radeševo 2 na Platku danas će se održati pravi adrenalinski spektakl, Primorsko-goranska županija i Skibike klub Croatia domaćini su prve utrke sezone Europskog skibike kupa, što će okupiti gotovo šezdesetak vozača iz 14 zemalja.


– Malo je teže po buri, ali pratili smo prognozu. Uostalom, u posljednjih 11 godina u ovom terminu na Platku nije nedostajalo snijega. Provjereno. Šou ide sto posto – kaže Jure Lučić, idejni začetnik Europskog skibike kupa.


Prva utrka Europskog kupa u Austriji otkazana je zbog nedostatka snijega.




– Snijega nije bilo nekoliko dana prije natjecanja i morali su otkazati jer dolaze natjecatelji i gledatelji iz cijelog svijeta. Kada su otkazali natjecanje, snijeg je počeo padati i padao je dva dana. Bilo je više od dva metra snijega. Utrka je prebačena na travanj, a nama je sve dobro došlo za trening – dodaje Lučić.


Gledatelji


Riječani Jure Lučić, Teo Žikić i Loren Franović, članovi Croatije, hrvatski su predstavnici u skibikeu, Lovranac Emanuel Bastaja u snowscootu.


– Danas od 9 do 10.30 su treninzi, u 11 sati počinje utrka. U 15.30 sati je proglašenje pobjednika, a zatim su od 16 do 18 sati ekshibicije u Snow parku gdje će se naći svi skakači.


Ono što treba ukrasiti cijeli spektakl su – gledatelji.


– Lani ih je bilo petstotinjak, sada želimo da ih bude puno više. Ovo je svjetska razina natjecatelja, dolaze natjecatelji iz 13 zemalja. Mislili smo da će biti četrdesetak prijava, ali stiglo ih je puno više, gotovo 60. Od utorka se radi na stazi. Radili su i snježni topovi, peglala se staza. Bilo je tu puno i rada s lopatama, a sve da bi ova priča ispala kako treba. Imamo mali budžet, ali ovo je ogromna priča. Ne možemo na Platku smjestiti sve koji dolaze, a riječ je o ljudima koji profesionalno žive od ekstremnih sportova. Da bismo ih sve doveli iduće godine, morat ćemo napraviti kontejnersko naselje.


Padovi


Jure Lučić, Omišanin s riječkom adresom, skijao je i bordao, a zatim je u Kanadi vidio skibike.


– Prvi skibike sam izradio sam. Vozio sam i puno padao. Moralo je biti tako da bih naučio. Prije četiri godine bio sam pozvan u Austriju, preko prijatelja sam upoznao cijelu tu zajednicu skibajkera. Tako je lani proizašla ideja o fan utrci, demo utrci koja je dolaskom najboljih svjetskih vozača postala vrhunski spektakl.


Skibike spaja dva olimpijska sporta, skijanje i biciklizam. Gledatelji će u idili Platka vidjeti što mogu oni kojima je adrenalin u krvi.


– Pripremili smo dio oko jezera za gledatelje koji će moći vidjeti dobar dio utrke. Htjeli smo to učiniti i lani, ali na dnu staze nije bilo dosta snijega.


Staza je jučer i službeno pregledana, čime je preskočena i posljednja prepreka.