Atraktivno natjecanje

Na Platku će se održati utrka Europskog kupa u skibikeu uz sudjelovanje stotinjak natjecatelja iz osam zemalja

Valentina Prokić

Skibike odgovara onima koji su se bavili motocrossom, downhillom i mountain bikeom/Foto SKIBIKE

Skibike odgovara onima koji su se bavili motocrossom, downhillom i mountain bikeom/Foto SKIBIKE

Napravili smo prošle godine demo vožnju na Platku, a to je završilo tako da su se prijavili najbolji svjetski vozači. Nastao je veliki sportski događaj, koji će sada biti i veći - kaže Jure Lučić



RIJEKA   Platak će ponovo biti domaćin najboljim europskim skibajkerima. Nakon uspješne prošlogodišnje premijere na kojoj je sudjelovao 28 vozača, Skibike klub Croatia krajem siječnja prvi put organizira Europski Skibike kup na kojem će sudjelovati stotinjak skibajkera iz osam zemalja. Platak je druga dionica Europskog kupa, koji starta 11. siječnja u Austriji, a nakon Hrvatske skibajkeri sele u Njemačku pa u Sloveniju te na kraju Švicarsku. Pobjednicima utrka zbrajaju se vremena da bi se dobio najuspješniji. Prošle godine snijeg se radio topovima jer ga nije bilo, no možda ove godine bude više sreće.


– Reno Fleiss će nam postaviti stazu, on je glavni stručnjak u HSS-u. Imamo punu podršku Hrvatskog skijaškog saveza i kroz opremu, pripreme za utrku, uređenje staze, te od Primorsko-goranske županije i GSC-a na čelu s Alenom Udovićem, direktorom Platka. Ovo je prvi put da se Europski kup održava u Hrvatskoj i to je veliki događaj jer uz Platak na kojem sam ja doma, samo još dva skijališta na svijetu imaju pogled na more. Nadamo se da ćemo ovim još više podignuti Platak i PGŽ jer ovo je zasigurno najveći sportski događaj na našem skijalištu u posljednjih 15 godina – kaže Jure Lučić, predsjednik Skibike kluba Croatia.


Sponzor


Lučićeva priča o ski bikeu u Hrvatskoj splet je zanimljivih slučajnosti. Kako se cijeli život bavi ekstremnim sportovima, vidio je da u Kanadi voze skibike te je nakon brojnih proba napravio svoj model, koji je zatim usavršavao. Njegovi napori su nagrađeni kada ga je iz Austrije pozvala tvrtka Sledge Hammer, koja proizvodi skibike.




– Prihvatio sam poziv i nastupio na utrci te na svom ručno sklepanom ski bikeu završio među 30, a onda sam došao i godinu kasnije. Dobio sam ideju da napravim demo vožnju na Platku prošle godine, a to je završilo tako da su se prijavili svi najbolji svjetski vozači, među kojima i američki reprezentativac, koji je najbolji vozač svijeta. U cijelu priču se uključio i Red Bull i tako je od demo vožnje nastao veliki sportski događaj, koji će sada biti još i veći – kaže Lučić.


Tri discipline


Postoje tri discipline skibike, 3 ski (vožnja s tri skije) i snow scoot (romobil), a prijave za utrku na Platku već su otvorene. Jure Lučić ima uza sebe još tri hrvatska člana i svi su Riječani. Emanuel Bastaja, Loren Franković i Teo Žikić, svi redom ekstremni sportaši, natjecat će se na Platku.


– Dobro kotiramo u međunarodnoj konkurenciji. Ljeti treniramo na Hintertuxu, zatim na Kaprunu, čekamo prvi snijeg i krećemo. Skibike nije zahtjevan za svladati ga i svi zainteresirani se mogu javiti u naš klub, posebno se to odnosi na sportaše, koji su se bavili motocrossom, downhillom i vožnjom MTB-ajer skibike ima zajedničke točke s tim sportovima, no ne odbijamo nikoga i svi drugi se mogu javiti i probati. Prosječna cijena skibikea je tri tisuće eura, a rade se od posebnog aluminija, od kojeg se izrađuju i trkaći motori. Ima 11 kilograma i lagan je za nositi. Naravno, cijena mu može biti i viša i niža, sve ovisi o opremi, od izrade rame, prednjeg i zadnjeg amortizera…Na njima se zatim mijenjaju skije po potrebi, a sama rama je izdržljiva – pojašnjava Jure Lučić.