U sjeni Mitropa kupa

Na Lošinju se trebao održati i Kup Hrvatske u šahu, ali nije dobivena dozvola Stožera civilne zaštite

Bojan Purić

Mitropa Kup se odigrava po strogim epidemiološkim mjerama/Foto HKS

Mitropa Kup se odigrava po strogim epidemiološkim mjerama/Foto HKS

Trenutačno nije jasno kada će se i hoće li se uopće ovogodišnji Kup odigrati



VELI LOŠINJ Pravi festival šaha na Lošinju sveden je na jedan događaj. Naime, uz nastup reprezentacija Hrvatske, muške i ženske, na Mitropa kupu, koji se ove godine iznimno igra preko interneta, hrvatske su se selekcije okupile na Lošinju, gdje je od 12. do 16. svibnja trebao biti održan i Kup Hrvatske. Kako je objavio HŠS, za održavanje natjecanja nije dobivena dozvola Stožera civilne zaštite. Trenutačno nije jasno kada će se i hoće li se uopće ovogodišnji Kup odigrati.


U doba koronakrize velik je broj šahovskih natjecanja otkazan, a ono malo održanih se »provuklo« kroz dozvole stožera civilne zaštite. Neki klubovi rješenje nalaze i u priređivanju turnira na otvorenom prostoru, no to nosi organizacijske probleme poput ovisnosti o lijepom vremenu i tišini u blizini mjesta igranja.


U međuvremenu, u kongresnoj dvorani hotela »Punta« u Velom Lošinju nastupaju hrvatske selekcije. »Mitropa kup« okuplja po deset sastava u muškoj i ženskoj konkurenciji, osim Hrvatske sudjeluju i Austrija, Češka, Francuska, Italija, Njemačka, Mađarska, Slovačka, Slovenija te Švicarska, organizator natjecanja. U praksi je svaki savez organizirao svoj nastup, okupivši igrač(ic)e na jednom mjestu, gdje svatko igra protiv svojega protivnika za svojim računalom, po želji je na stolu i prava šahovska garnitura, a sve je praćeno kamerama. Igrači i igračice koji završe svoju partiju, moraju odmah napustiti dvoranu.




Sastav Hrvatske čine Davor Rogić (16. hrvatski šahist prema rejtingu), Blažimir Kovačević (27.), Robert Zelčić (9.) i Sven Tica (35.), a prijavljen je i izbornik Zdenko Kožul (3.). Za žensku reprezentaciju nastupaju Ena Cvitan (po rejtingu 2. hrvatska igračica), Mirjana Medić (8.), Patricija Vujnović (9.) i Noemi Špiranec (10.). Prije dvije godine Hrvatska je u ženskoj konkurenciji osvojila prvo mjesto.
Muškarci su počeli porazima od Češke i Švicarske, dok su žene izgubile od Češke pa pobijedile Švicarsku. Natjecanje će završiti 12. svibnja.