SP u motociklizmu

Na grobničkoj stazi održava se SP motocikala s prikolicom: Oktanska poslastica zajamčena

Miroslav Krpan

Detalj s prošlogodišnjeg natjecanja na Grobniku/M. LEVAK

Detalj s prošlogodišnjeg natjecanja na Grobniku/M. LEVAK

Dolaze lideri prvenstva, Britanac Todd Ellis i Francuskinja Emmanuelle Clement, a održava se i 79. utrka u okviru Alpe Adria prvenstva i tri klase FIM Europe, sve s više od 130 motociklista iz 15-ak zemalja



GROBNIČKO POLJE Trodnevni motociklistički program na Grobniku od danas do nedjelje objedinit će više natjecanja, a zasigurno je najznačajnija 21. svjetska utrka motocikala s prikolicom FIM Sidecar World Championship 2022., koja će biti peta među osam kalendarom predviđenih utrka ove sezone. Preostat će još, od sredine srpnja do kraja listopada, utrke u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Portugalu. Na Grobniku se očekuje dio već znanih imena posljednjih sezona, ali i nekih novih. Lideri prvenstva, s tri do sada najbolja rezultata, su Britanac Todd Ellis i Francuskinja Emmanuelle Clement, koji su 23 boda u prednosti ispred švicarskog tandema Markusa Schlossera i Marcela Friesa. S većim bodovnim zaostatkom iza vodećih, kao treći na Grobnik stižu Britanci Stephen Kershaw i Ryan Charlwood.


Najtrofejniji sudionik grobničkih utrka, s 16 pobjeda, Britanac Tim Reeves ove je godine tek dva puta bio na postoljima, a nedolaskom već znane braće Birchall i Finca Päivarinte, koji nisu startali u ovogodišnju GP sezonu, izostat će legendarni troboj. No, zato su tu novi lideri, očekuju se dvije izvanredne utrke, svaka po 18 krugova.


Radovi


– Nastojimo pripremiti stazu i prateće sadržaje u najboljem svjetlu. Radilo se proteklih mjeseci puno, to se i vidi, prvenstveno zamjenom dotrajale zaštitne ograde, a sve u prilagodbi s licencom koju moramo opravdati. Drago nam je ponovo ugostiti svjetske prikoličare, iako ih zbog nekih preklapanja u međunarodnim kalendarima neće biti puno, ali borbe će biti na visini. Stižu nam već prekaljeni asovi pa je svakom namjerniku zadovoljstvo posjetiti Grobnik i uživati u dobrim utrkama – ističe Robert Žiković, predsjednik Uprave Automotodrom Grobnik d.o.o. i direktor utrke.




U organizaciji MK kluba Kvarner i Automotodroma Grobnik d.o.o. uz najbolje prikoličare tijekom vikenda ljubitelji brzina uživat će u 79. u nizu utrci Alpe Adria International Motorcycle Championship, kroz četiri klase (SSP 300, STK 600, STK 1000 i Superbike), te tri posebna bodovanja FIM Europe Womens Cup, SSP 300 Cup i STK 1000 Cup. Svi će imati po dvije bodovne utrke, kroz subotnji i nedjeljni program, a iz rezultata će se uz hrvatsko prvenstvo bodovati i prvenstva nekoliko zemalja iz sustava Alpe Adria, začetog upravo na Grobniku prije 30 godina.


Vrijeme za rekorde


Vrijedi podsjetiti da je rekord prikoličara 1:30,258 minuta uz prosjek 166,2 km/sat koji drže braća Ben i Thomas Birchal od 24. kolovoza 2019., a apsolutni rekorder grobničke staze među motociklistima na dva kotača je Čeh Michal Prasek (BMW) u vremenu 1:26,585 minuta s prosjekom 173,327 km/sat ostvaren još 28. srpnja 2018. Vrijedi istaknuti i prošle godine tijekom kvalifikacija vrijeme Čeha Michala Fille od 1:25,455 i s prosjekom 175,618 km/sat, što je najbrže do sada na sustavnim natjecanjima. Kako je Filla, uz Praseka, na dvije dosadašnje utrke u Češkoj i Italiji pokazao zavidnu formu, za očekivati je da bi Grobnik krajem vikenda mogao slaviti novog rekordera. Ova 29. AAC utrka treća je u ovogodišnjem kalendaru Alpe Adria, a krajem kolovoza upisat će se i jubilarna 80. utrka, 20-tak dana uoči 44. rođendana grobničke staze.


Program

Danas je počeo program slobodnih treninga, do zaključno nedjelje poslijepodne, a održat će se 31 trening i 14 bodovnih utrka. Bodovne utrke u subotu počinju u 12.30 sati prvom utrkom GP Sidecar, a u nedjelju program otvaraju žene (FIM Womens Cup) od 11.10 sati, da bi potom u drugu utrku GP Sidecar od 11.50 sati krenuli prikoličari.