OI u Parizu

MOO priopćio da je 14 ruskih i 11 bjeloruskih sportaša dobilo dopuštenje za nastup na OI

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Svaki kvalificirani sportaš mora proći postupak provjere od strane tročlane komisije koju je imenovao MOO kako bi se osiguralo da ispunjava kriterije prihvatljivostiPARIZ  Prva skupina od 14 ruskih i 11 bjeloruskih sportaša dobila je dopuštenje za natjecanje na Olimpijskim igrama u Parizu idućeg mjeseca, ali ostali nisu prošli postupak provjere Međunarodnog olimpijskog odbora zbog rata u Ukrajini, priopćio je u subotu MOO.


MOO je rekao da će u nekim sportovima Rusija i Bjelorusija imati sportaše da popune dodijeljene dodijeljene im kvote, uključujući cestovni biciklizam, gimnastiku/trampolin, dizanje utega i hrvanje, ali u drugim sportovima, kao što je taekwondo, niti jedan kvalificirani sportaš iz Rusije ili Bjelorusije nije ispunio kriterije podobnosti.


Ukupno 25 sportaša iz Rusije i Bjelorusije odobreno je za 41 mjesto u kvoti, a ona koja su ostali slobodna sada će biti dodijeljena drugim zemljama.
Nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022., MOO je isprva preporučio zabranu nastupa na međunarodnim natjecanjima za ruske i bjeloruske sportaše, ali im je od tada dopustio da se kvalificiraju za Olimpijske igre u Parizu kao neutralni sportaši.


Svaki kvalificirani sportaš mora proći postupak provjere od strane tročlane komisije koju je imenovao MOO kako bi se osiguralo da ispunjava kriterije prihvatljivosti.


Među tim kriterijima je da nije aktivno podupirao rat u Ukrajini i da nije bio angažiran ni u jednoj vojnoj ili sigurnosnoj agenciji.


MOO je rekao da očekuje oko 36 ruskih i 22 bjeloruskih sportaša koji će se natjecati kao neutralni sportaši u Parizu.


Maksimalan broj, ovisno o kvalifikacijskim standardima i kvotama zemalja, a za koji je malo vjerojatno da će biti dostignut, bio bi 54, odnosno 28.