Kuglački turnir

Memorijal Florijana Sobol, kuglački hepening u čast legende

Katarina Blažević

Sudionici Memorijala Florijana Sobol/S. DRECHSLER

Sudionici Memorijala Florijana Sobol/S. DRECHSLER



RIJEKA Već 15. godinu zaredom u Kuglačkom klubu Rijeka memorijalnim turnirom »Florijana Sobol« prisjetili su se jedne od najistaknutijih članica, koja je u svojoj karijeri ostvarila vrhunske rezultate čime je uvelike pridonijela uspjesima riječkoga i hrvatskoga kuglanja. Florijana Sobol bila je članica riječkoga kluba od 1976. pa sve do smrti 2002. godine, a samo godinu dana ranije osvojila je drugo mjesto na prvenstvu Hrvatske.


O Florijaninim uspjesima nešto je više prije samoga turnira rekla trenutno najuspješnija hrvatska kuglačica Biserka Perman, a odličja su se samo nizala – pojedinačna prvakinja bivše Jugoslavije, zlato i dvije bronce s Rijekom na Svjetskom kupu, kao i jedno zlato i tri srebra na kupu Europe, dva srebra s reprezentacijom na svjetskim prvenstvima, a tu je još i deset titula ekipnih prvakinja države, kao i četiri državna prvenstva u paru.


Ovaj memorijalni turnir već je postao svojevrsna tradicija, pa su se tako i ove godine kuglači i kuglačice iz Rijeke i okolice raspodijelili u šest ekipa, a igralo se po narodnom sistemu – svaki natjecatelj baca pet hitaca u čišćenje mijenjajući staze. S obzirom na to da je Rijeka ove godine Europska prijestolnica kulture, ekipe su bile imenovane prema znamenitostima grada – Trsatska Gradina, Katedrala sv. Vida, Gradski toranj, Kazalište Ivan pl. Zajc, Guvernerova palača te Prirodoslovni muzej. Pobjedu je na kraju odnijela ekipa Guvernerova palača s 599 srušenih čunjeva, za jedan čunj, iako u ovome slučaju rezultat niti jednoj ekipi nije bio bitan, već druženje i prisjećanje na riječku kuglačku legendu.




Iz Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke kuglače i kuglačice pozdravio je i Renato Kostović, rekavši kako se nada da će budućnost kluba biti jednako uspješna kao i njezina prošlost. A sjajna budućnost u KK-u Rijeka već se i nazire, mlade kuglačice Matea i Ivana Juričić svjetske su prvakinje, odnosno Matea je čak četverostruka prvakinja – pojedinačno, ekipno, u kombinaciji i u parovima, a oborila je i svjetski rekord 2018. godine. Djevojke su u suradnji sa starijim kuglačicama izradile i posebne darove najboljim ekipama na turniru, privjeske i magnete u obliku čunjeva i riječkog morčića, dok su one starije bile zadužene i za pripremu kolača.



Rezultati: 1. Guvernerova palača (Hanna Kircher, Saša Rački, Biserka Perman, Branko Belak, Ružica Jelinek, Nikica Kučan, Ana Jularić i Milan Cvitković) 599, 2. Gradski toranj (Nadia Kircher, Danijel Ćosić, Snježana Černok, Stiv Mesarić, Matea Juričić, Drago Bobanović, Jasna Miletić i Luciano Kerševanić) 598, 3. Kazalište Ivana pl. Zajca (Denis Amičić, Žarko Ikica, Ivana Juričić, Željko Božičić, Slavica Juranić, Miloš Borić, Danica Marković i Robert Baričević) 576.