Bazeni Kantrida

Master prvenstvo okupilo skakače iz 17 država: Ariani i Ivanu najviše odličja

Katarina Blažević

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Primorjašica Ariana Andreić osvojila sedam odličja od kojih tri zlata, Ivan Kučić Mirković pet medalja među kojima je i jedna najsjajnija



RIJEKA – Bazeni Kantrida petu su godinu zaredom ugostili Master prvenstvo u skokovima u vodu, niti pandemija koronavirusa nije zaustavila ovo natjecanje koje je prvi put održano 2018. godine s oko 110 natjecatelja. Ovoga puta brojka je stala na 102 skakača iz 17 država Europe, SAD-a, Kanade te Hong Konga.


– Bilo je na kraju upravo onako kako smo i zamislili. Jako smo zadovoljni, posebice povratnim informacijama skakača koje su jako dobre. Još prije dvije godine, na početku pandemije, bilo nam je teško odlučiti hoćemo li održati natjecanje. Nije bio »lockdown«, ali nas je bilo strah. Sada nam je jako drago da smo kroz dvije godine pandemije uspjeli organizirati natjecanje jer su svi vidjeli da smo ozbiljni u tome i mislim da je ove godine sama brojka natjecatelja jedna potvrda da je ta odluka bila pravilna. Najbitnije nam je bilo zadržati kontinuitet. Upravo su natjecatelji iz Hong Konga i SAD-a toliko bili zadovoljni da su već pitali kada je datum natjecanja sljedeće godine – govori Andrija Crnić, glavni trener Kluba skokova u vodu Primorje 2010, koji je ujedno bio organizator ovog prvenstva zajedno s Riječkim sportskim savezom.


Britanska poveznica


Predsjednik britanske skakačke federacije Jim McNally jedan je od zaslužnih što se ovo natjecanje održava upravo u Rijeci, on je 2018. godine došao do kontakta s Crnićem te dogovorio suradnju koja uspješno traje već pet godina.


Foto Marko Gracin




– Jim je tražio kompleks bazena po Europi gdje bi mogli proširiti tu Master zajednicu i održati još jedno natjecanje. Došli su do nas i praktički prvu minutu kada sam se čuo s njim bilo je oduševljenje. On je znao za Kantridu jer su godinu dana ranije britanski juniori ovdje došli na pripreme prije natjecanja. Malo po malo došlo je do naše suradnje – dodaje Crnić.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin


Poziv zainteresiranima


Ovogodišnje je natjecanje bilo uspješno i za domaće skakače, članove Kluba za skokove u vodu Primorje 2010. Leo Jonjić i Federica Sirsen osvojili su zlato na dasci 1m, dok je Nensi Barišić bila srebrna u disciplini sinkro mix 3m. Ivan Kučić Mirković osvojio je zlato u sinkro dasci 3m, srebro u disciplinama daska 1m, sinkro mix daska 3m, sinkro mix toranj, dok je brončani bio u disciplini tornja. Ariana Andreić najsjajnijim se odličjem okitila u disciplini daska 3m, toranj te sinkro daska 3m. Ista je skakačica srebro uzela u dasci 1m, sinkro mix tornju te hat sinkro mix dasci 3m, te na kraju broncu u sinkro mix dasci 3m.


– Klub je osnovan 2010. godine, s time da je počeo raditi godinu kasnije kada je završen bazen za skokove. Ja sam radio kao trener gimnastike i malo po malo sam iz gimnastike krenuo na skokove te mi se to svidjelo. Inače nam je jako dobra priprema gimnastika, na samom treningu radimo gimnastiku i akrobatiku, a znaju nam doći i plivači koji se nakon pet, šest godina zasite plivanja. Klub je polako rastao od 2010., upoznavali smo se zajedno s tim sportom, a sada nas ima pedesetak u klubu. Imamo nekoliko veterana, ostalo su djeca od sedam do 16 godina. Dobro je što uz natjecatelje, njih desetak, puno radimo i na rekreaciji. Tko god želi može se upisati, ali ne mora postati natjecatelj, nego može skakati iz gušta – zaključuje Crnić.