Davis Cup

Marin Čilić upitan za susret otvaranja kvalifikacija u Varaždinu protiv Belgije

Zlatko Horvat

Izbornik Velimir Zovko/Foto PIXSELL

Izbornik Velimir Zovko/Foto PIXSELL

Postoji mogućnost da ne zaigram, ali veća je šansa da ću igrati nego da neću, ali vidjet ćemo situaciju - rekao je Čilić kojega muči koljeno



VARAŽDIN  Marin Čilić i Zizou Bergs, 131. igrač svijeta, trebali bi otvoriti danas u 14 sati dvoboj Hrvatske i Belgije u kvalifikacijama za grupnu fazu završnog turnira Davis Cupa. Čilić je hrvatski rekorder po broju nastupa (33), ukupnom broju pobjeda (43-22) i pobjeda u pojedinačnoj konkurenciji (33-16), osvajač Davis Cupa 2018. godine u Lilleu, ali njegov povratak na teren još je pod upitnikom. Naime, Čilić se vratio u sastav poslije sezone stanke zbog ozljede i operacije koljena, u susretu u kojem će premijeru na klupi Hrvatske imati izbornik Velimir Zovko, ali odluka o njegovu nastupu bit će donesena u posljednji trenutak.


– Od povratka iz Australije imao sam poteškoća s koljenom i od tada pokušavam sanirati tu ozljedu. Posljednjih nekoliko dana je išlo jako pozitivno. Iskreno, nisam još na 100 posto, vidjet ću još kako će mi tijelo reagirati i hoću li biti spreman za meč. Što se mentalne pripreme tiče, svakako sam spreman i bilo bi mi veliko zadovoljstvo nastupati za reprezentaciju i dati svoj doprinos. U svakom slučaju, gledat ćemo što je najbolje za reprezentaciju i da pokušamo doći do pobjede u ovom susretu – kaže Marin Čilić, 1044. na ATP ljestvici poslije duge stanke, ali i nekadašnji broj tri. – Postoji mogućnost da ne zaigram, ali veća je šansa da ću igrati nego da neću, ali vidjet ćemo situaciju. Između izvlačenja i meča su više od 24 sata…


Rijeka


Nino Serdarušić je moguća Čilićeva zamjena. U drugom susretu prvoga dana sastaju se Duje Ajduković i Joris de Loore, 192. igrač svijeta.




Hrvatska i Belgija sastaju se treći put, prvi put u novom, dvodnevnom formatu. Prva pobjeda ostvarena je u Dvorani mladosti u Rijeci 2004. godine u susretu za ostanak u svjetskoj skupini. Bio je to zapravo početak uspona na svjetski vrh jer je godinu dana kasnije preko SAD-a, Rumunjske, Rusije i na kraju Slovačke u Bratislavi ostvarila povijesni uspjeh, prvi put osvojila »salataru«. Drugi susret odigran je u prvom kolu svjetske skupine u Liegeu 2016. godine, Hrvatska je slavila 3:2 pobjedom Borne Ćorića u odlučujućem, petom meču. Ovoga puta nema Ćorića, koji je od izbornika dobio zeleno svjetlo za izostanak s varaždinskog susreta i nastup na ATP-u u Montpellieru, gdje pokušava popraviti ATP plasman.


Parovi


Nedjeljni program kreće u 13 sati susretom parova, Ivan Dodig i Mate Pavić igraju protiv Sandera Gillea i Jorana Vliegena, prošlogodišnjih finalista Roland Garrosa.


– Gille i Vliegen su jako dobar par koji dobro poznajemo s turnira. Nekoliko puta sam igrao protiv njih pa i ove godine na prvom turniru u Hong Kongu. Mislim da je i Dodig puno puta igrao protiv njih te stoga poznajemo protivnike. To je jako dobar, uigran par pa nas sigurno čeka težak meč. Bit će i bitan susret, bitan bod. S obzirom na to da igraju zajedno na turnirima, imaju malu prednost jer su uigraniji nego mi. No, Ivan i ja smo također puno puta igrali zajedno, poznajemo jedan drugoga, što igrajući zajedno, što s protivničke strane – rekao je Mate Pavić.


Pobjeda će pripasti onom sastavu koji prvi ostvari tri pobjede. U slučaju da poslije četvrtog dvoboja bude neriješeno, tada će sve biti u rukama Marina Čilića ili Nine Serdarušića te Jorisa de Loorea.


Raspored

 


Danas (14): Čilić – Bergs, Ajduković – De Loore.


Nedjelja (13): Dodig/Pavić – Gille/Vliegen, Ajduković – Bergs, Čilić – De Loore.