Uspjeh riječkog kluba

CROSKI KUP Opatijci Lukas i Dea Šepić osvojili komplet odličja na Platku

Andrej Pejnović

USPJEŠAN KRAJ TJEDNA - Dea i Lukas Šepić / Snimio Mateo LEVAK

USPJEŠAN KRAJ TJEDNA - Dea i Lukas Šepić / Snimio Mateo LEVAK

Lukas Šepić osvojio je zlatnu medalju u slalomu i broncu u veleslalomu mlađih dječaka, a njegova sestra Dea popela se na postolje osvojivši srebro u veleslalomu u konkurenciji starijih djevojčica



RIJEKA – Mladi skijaši Rijeke imali su razloga za zadovoljstvo nakon Kupa Primorsko-goranske županije, natjecanja u slalomu i veleslalomu što su se bodovala za HEP Croski kup u kategorijama mlađih i starijih djevojčica te mlađih i starijih dječaka, na kojem su osvojili tri odličja. Djelo je to Lukasa i Dee Šepić, brata i sestre iz Opatije, koji su s Platka donijeli zlato, srebro i broncu. Lukas Šepić osvojio je zlatnu medalju u slalomu u konkurenciji mlađih dječaka, dok se u veleslalomu okitio brončanim odličjem. Njegova sestra Dea također se popela na pobjedničko postolje osvojivši srebro u veleslalomu u konkurenciji starijih djevojčica.


Snimio Mateo LEVAK

Snimio Mateo LEVAK



– Jako sam zadovoljan plasmanom. Na Sljemenu sam bio treći u veleslalomu i drugi u slalomu, na Kupresu sam osvojio dva treća mjesta u veleslalomu, a sada sam na Platku završio prvi u slalomu i treći u veleslalomu. Tako da sam jako sretan. Najdraže skijalište mi je na Kupresu, a trenutno se pripremam za dvije veleslalomske utrke na Sljemenu. Zato su mi ovo zlato i bronca jako važni – rekao je Lukas Šepić, koji je sretan i zbog uspjeha starije sestre Dee.



– Zadovoljna sam drugim mjestom u veleslalomu, nisam očekivala tako visok plasman. Pripreme za sezonu počele su nam još u rujnu i zasad smo bili na dva natjecanja na Sljemenu, dva na Kupresu i sada na Platku. Na Sljemenu sam bila treća u veleslalomu, zatim sam osvojila dva četvrta mjesta u veleslalomu, a sada sam bila druga u veleslalomu i peta u slalomu. Koja mi je disciplina draža? Ipak mi je draži veleslalom. Skijam od treće godine, a u klubu sam od sedme godine – rekla je Dea Šepić.


Rezultati




Rezultati, slalom, mlađe djevojčice: 1. Ula Vučinić (Žuti mačak) 1:18.02, 2. Tamara Novak (Medveščak) 4.56, 3. Maša Škornjak (Mladost) 13.40 sekundi zaostatka. Mlađi dječaci: 1. Lukas Šepić (Rijeka) 1:16.81, 2. Fran Ivas (Končar) 14.88, 3. Tino Tomić (Končar) 23.95 sekundi zaostatka. Starije djevojčice: 1. Kim Vrdoljak (Žuti mačak) 1:08.64, 2. Kika Kecerin (Medveščak) 3.83, 3. Eva Medja (Zagreb) 4.75, 5. Dea Šepić 5.54, 10. Ana Miculinić 22.78, 13. Nea Cvecić (sve Rijeka) 35.29 sekundi zaostatka. Stariji dječaci: 1. Sven Hrbud (Mladost) 1:10.56, 2. Vito Šverko (Medveščak) 1.06, 3. Marko Škrgatić (Mladost) 2.87, 6. Matija Miculinić 19.69, 8. Luka Shin (svi Rijeka) 32.42 sekundi zaostatka.
Veleslalom, mlađe djevojčice: 1. Ula Vučinić (Žuti mačak) 42.60, 2. Tamara Novak (Medveščak) 4.00, 3. Maša Škornjak (Mladost) 7.73, 7. Lana Skokan (Rijeka) 20.33 sekundi zaostatka. Mlađi dječaci: 1. Matej Lukačin (Medveščak) 42.60, 2. Luka Filipec (Zagreb) 0.24, 3. Lukas Šepić 2.89, 4. Ferdo Spajić 3.76, 5. Luka Kovačević (svi Rijeka) 7.33 sekundi zaostatka. Starije djevojčice: 1. Kim Vrdoljak (Žuti mačak) 41.72, 2. Dea Šepić (Rijeka) 0.84, 3. Nika Škornjak (Mladost) 1.42, 11. Ana Miculinić 7.42, 15. Nea Cvecić (sve Rijeka) 15.35 sekundi zaostatka.Stariji dječaci: 1.Sven Hrbud (Mladost) 41.79, 2. Vito Šverko (Medveščak) 0.40, 3. Jakov Lulić (Končar) 1.56, 6. Matija Miculinić 4.21, 9. Jakov Tešar 6.66, 14. Luka Shin (svi Rijeka) 19.15 sekundi zaostatka.

 


Prema planu


Uspjesima mladih skijaša Rijeke, koji su osvojili tri odličja u konkurenciji 60 natjecatelja iz sedam klubova, zadovoljan je i trener Mateo Rački.
– Zadovoljan sam kako su naši skijaši odradili utrke na Platku. Lukas i Dea su očekivano osvojili medalje, ove sezone se istaknuo i Rok Štefanović koji je bio u dobroj formi, ali se, nažalost, ozlijedio u utrci na Kupresu pa je morao propustiti natjecanje na Platku. Imamo četiri, pet skijaša i skijašica koji se redovito penju na pobjedničko postolje. Jedan od njih je Ferdo Spajić koji je bio srebrni na Kupresu, sada je u veleslalomu osvojio četvrto mjesto, u slalomu je prvu vožnju završio na trećem mjestu, ali je u drugoj vožnji, nažalost, pao.
Kup Primorsko-goranske županije jedno je od natjecanja Croski kupa. Iza skijaša Rijeke ove je sezone već desetak utrka, uglavnom na Sljemenu i Kupresu. Zimska idila i mladi skijaši nisu česta scena posljednjih godina na Platku. Riječki skijaški kolektiv naporno i vrijedno radi, no, nažalost, ne na jedinstvenom skijalištu s pogledom na more.
– Mi Platak ne možemo nazivati domaćim terenom jer tamo najmanje treniramo iz jednostavnog razloga što nema dovoljno snijega. Uoči Kupa PGŽ-a na Platku smo trenirali samo dva dana. Na slalomskoj utrci dočekali su nas nešto nepovoljniji uvjeti i velika magla, no u noći s petka na subotu palo je desetak centimetara novog snijega, to je poboljšalo kvalitetu staze pa su uvjeti bili puno bolji. U subotu smo imali uvjete dostojne utrke Svjetskog kupa. Najviše treniramo u Italiji, gdje se spremamo za brojne izazove tijekom sezone.


PETI U VELESLALOMU - Luka Kovačević (Rijeka) / Foto M. LEVAK

PETI U VELESLALOMU – Luka Kovačević (Rijeka) / Foto M. LEVAK


 


Leona uzor


Prvi od njih na rasporedu je već u petak, kada je zakazano prvenstvo Hrvatske za starije i mlađe dječake te starije i mlađe djevojčice na Sljemenu. Dan kasnije na Sljemenu će se održati Kup Zagreba. Nove prilike za osvajanje novih medalja i skupljanje novih bodova.
– Trenutno smo peti klub u Hrvatskoj, ali zadovoljni smo jer imamo jako puno djece u usporedbi s drugim klubovima i radimo na tome da pomladimo klub. Trenutno imamo dvadesetak djece, počevši od kadeta, a posebno nas raduje što nam stalno raste broj najmlađih članova.
Osim zbog rezultata u Croski kupu i najnovijih odličja njihovih najmlađih članova, u Skijaškom klubu Rijeka posljednjih su dana itekako ponosni. Razlog je njihova najbolja skijašica Leona Popović, koja je nastupila na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.
– Djeca obožavaju Leonu i gledaju je kao svoj uzor. Stalno im daje savjete i prezadovoljni smo jer je imamo – zaključio je Mateo Rački.