Svjetski skijaški kup

Leona Popović za 26. rođendan darivala si je drugo mjesto u Leviju: “Uspjeli smo izbrusiti formu za prve utrke”

Zlatko Horvat

Leona Popović/Foto REUTERS

Leona Popović/Foto REUTERS

Šteta što Petra Vlhova nije završila utrku, baš me zanimalo koliko je moja druga vožnja bila brza. Dala sam maksimum... Na kraju je ispalo super - kaže Leona



RIJEKA Dar je za Leonu Popović stigao dan prije 26. rođendana, drugo mjesto u slalomu u Leviju, izjednačenje najboljeg rezultata u Svjetskom kupu i uspon na postolje. Brža je bila samo Amerikanka Mikaela Shiffrin. Za 18 stotinki.


– Možda je bilo malog žala zbog prvog mjesta, ali ne mogu biti tužna niti razočarana. Uostalom, svi smo vidjeli da je Petra Vlhova u Leviju bila na razini više od svih nas. Ona nas je jedina mogla pobijediti. No, kada je »haklala« vrata, baš mi je bilo žao – rekla je slavljenica Leona. Za nagradu je dobila – slobodan dan.


– Ostat ćemo trenirati još tri dana, a onda se vraćamo kući četiri dana. Nakon toga slijedi putovanje za Killington.


Držati konstantu




Drugo postolje u karijeri najava je to još jedne odlične sezone.


– Želim što bolje skijati, napadati najviša mjesta. Plasmani u prvih 10 ili čak 15 sve je to i dalje odlično. Sve cure su na visokoj razini i razlike su male. Lijepo je biti na postoljima, ali ne treba podcjenjivati top 5 ili top 10 plasmane. Sve to su vrhunski rezultati. Treba držati konstantu kroz cijelu sezonu.
Druga je bila na završnici prošle sezone u Andori, sada je to ponovila u prvom slalomu sezone.


– Teško je reći koje mi je drugo mjesto draže. Drago mi je da sam ostala u dobroj formi. Dobro smo se pripremili za ovu utrku, iako nismo išli u Južnu Ameriku. Mislim da je mojem treneru Goranu Račkom isto ovo puno značilo jer smo dokazali da nismo pogriješili u planovima, već smo uspjeli izbrusiti formu za prve utrke.


Četvrto vrijeme druge subotnje vožnje već je bio dobar pokazatelj. Dan kasnije imala je najbolje vrijeme druge vožnje.


– Dogodila mi se jedna pogreškica na ravnici, segmentu u kojem sam imala 70. vrijeme. Nisam mislilo da je to tako krucijalna pogreška, ali to sam kasnije shvatila. I meni je to bio šok. Jednostavno, nisam na strminu uspjela prenijeti bolji tempo. Sve zbog jedne greškice, iza vala, ali nisam mislila da je bilo baš tako loše. Ocjena druge nedjeljne vožnje? Ne znam… Visoka, valjda. Šteta što Petra nije završila, baš me zanimalo koliko je moja vožnja bila brza. Vidjeli bismo bih li bila tu negdje ili bi nas »ubila«. Dala sam maksimum… Na kraju je ispalo super.


Veleslalom


U američkom Killngtonu se voze veleslalom i slalom. Za razliku od Söldena, Sungerčanka bi se ovoga puta mogla naći i na startu veleslaloma.


– Plan je takav. Vidjet ćemo kakvi će biti uvjeti, nekad zna doći topli val… Nećemo ništa forsirati, odlučit ćemo dan ranije, sve ovisi kako ću se osjećati. Nema stresa. U svakom slučaju, startat ćemo neke veleslalome.


Zrinka Ljutić je bila deveta i deseta u Leviju. Mlada Zagrepčanka željela je više.


– Trenirale smo zajedno i stvarno je super vozila, pogotovo strmine. Te ravnice je malo slabije odradila, ali i dalje su to super rezultati.


Kako izgleda dan skijašice u polarnom krugu?


– Skijamo, treniramo, odmaramo se i tako u krug. Da, jedan dan smo po šumi tražile sobove. Bilo bi lijepo jednog osvojiti prvim mjestom u slalomu u Leviju. Morat ćemo se još ove godine zadovoljiti s ovima u blizini.