Svjetski skijaški kup

Leona Popović sezonu zaključila plasmanom karijere, a za nagradu dobila ulaznicu za – El Clasico

Zlatko Horvat

Leona Popović/Foto REUTERS

Leona Popović/Foto REUTERS

Direktor reprezentacije Vedran Pavlek nam je još prije obećao da ćemo ići na derbi... - kaže Leona



 RIJEKA   Leona Popović je Andoru zamijenila 190 kilometara udaljenom Barcelonom, a skijaške staze ponosom Katalonije. Ne samo to, večer je donijela šećer za kraj, »El Clasico« i dvoboj Barcelone i Real Madrida.


– Bilo je u planu nakratko posjetiti Barcelonu, jedan dan, uz posjet utakmici Barcelone i Real Madrida. Direktor reprezentacije Vedran Pavlek nam je još prije obećao da ćemo ići na derbi… – kaže Leona Popović dan nakon plasmana karijere, drugog mjesta u slalomu na završnici sezone u Andori. Brža je bila jedino Petra Vlhova, a sporija Mikaela Shiffrin.


Nagrada za odličnu sezonu bio je »El Clasico« i Luka Modrić…




– Ma ja sam fan Barcelone. Vjerojatno ću se nagraditi jednim dresom. Prošetali smo gradom, ali utakmica će mi ostati najupečatljivija.


Super osjećaj


Dvije sjajne vožnje donijele su joj drugo mjesto i prvo postolje u Svjetskom kupu u karijeri. Prije nje na postolje su se od hrvatskih skijašica penjale Janica Kostelić (55 puta, 30 pobjeda), Ana Jelušić (2) i Zrinka Ljutić (1).


– Sve je nekako išlo u tom smjeru već i ranije. Cijelu sezonu sam odlično skijala, a ovo je samo bila nagrada za taj trud. To postolje je došlo na kraju sezone, ali s obzirom na to da sam se dobro osjećala i super skijala, nisam nešto posebno iznenađena i šokirana. Naravno, super je osjećaj završiti na postolju. Nije bilo žala kada je Vlhova ušla u cilj, nekako znam da rijetko griješi kada vodi nakon prve vožnje. Super je skijala, nemam razloga biti žalosna, bila je bolja od mene.


Zato je Sungerčanka nadmašila vlasnicu rekordnih 88 pobjeda u Svjetskom kupu, od kojih su rekordnih 53 ostvarene u slalomu.


– Super je osjećaj bio biti uz njih dvije na postolju. Obje sjajno voze, pogotovo Mikaela Shifrrin, koja je cijele sezone imala sjajne rezultate.


Leona Popović je ostvarila osam top deset plasmana ove sezone, što joj je na kraju donijelo prvu jakosnu skupinu u slalomu.


– Jako sam zadovoljna. Napravila sam i više nego što smo očekivali. Nije mi bio ni neki cilj naći se u prvih sedam, željeli smo konstantno biti pri vrhu, a dogodio se taj pomak prema naprijed, prema vrhu. No, ovo ljeto zbog toga neće biti drugačije. Svako ljeto si zadam neki cilj koji me nosi dalje.


Može jedino žaliti za Svjetskim prvenstvom u Francuskoj, gdje je slalomsku utrku okončala na 17. mjestu.


– Uvijek može bolje, ali ako sagledam cjelokupnu sliku, kao što bih i trebala jer je glupo da se cijela sezona vrti oko jedne sezone, zadovoljna sam.


Dobra ekipa


Leona i Zrinka Ljutić su slalomski tandem koji bi iduće sezone mogao biti još bolji i trenutno drže hrvatsko skijanje.


– Obje odlično skijamo, što smo pokazale. U muškom skijanju je velika konkurencija. Zubčić možda nije bio na postolju, ali ostvario je odlične rezultate. I sam je u Kranjskoj Gori rekao da se odlično osjećao i skijao najbolje u životu, a to je bilo dovoljno za deveto mjesto. To je odličan rezultat. Zato nas ne stavljam ispred drugih, mi smo svi kao ekipa jako dobri i to je najvažnije.


Danas se već leti kući, a onda odmah na – Sljeme.


– Vozimo prvenstvo Hrvatske. Možda ću voziti i prvenstvo Slovenije u veleslalomu. Nakon toga slijede testiranja nekih novih modela skija. Za sada nisam planirala gdje ću na odmor, ali to neće biti teško smisliti.