Dobre vijesti

LEN nakon intervencije FINA-e ukinuo jednogodišnju suspenziju Hrvatskog plivačkog saveza

Ivana Vaupotić

Hrvatski i Portugalski savez od samoga su početka imali podršku brojnih zemalja članica LEN-a, ali i vodstva FINA-e, koja je odluku LEN-a o suspenziji dvaju saveza nazvala nezakonitom i pozvala na njeno ukidanje



RIJEKA Europska organizacija vodenih sportova (LEN) ukinula je jednogodišnju suspenziju Hrvatskog i Portugalskog plivačkog saveza na sastanku Ureda LEN-a, što je na snagu stupila 6. studenoga zbog pisma koje je Josip Varvodić, predsjednik Nadzornog odbora HPS-a te član Zdravstvene komisije LEN-a i FINA-e, zajedno s Antonijom Silvom, predsjednikom Portugalskog plivačkog saveza, poslao nacionalnim savezima pozivajući ih da pošalju svoje eventualne kandidate za prijevremene izbore za vodstvo LEN-a, što će se održati 5. veljače 2022. godine u Frankfurtu na izvanrednom kongresu krovne organizacije europskih vodenih sportova (FINA).


Hrvatski i Portugalski savez od samoga su početka imali podršku brojnih zemalja članica LEN-a, ali i vodstva FINA-e, koja je odluku LEN-a o suspenziji dvaju saveza nazvala nezakonitom i pozvala na njeno ukidanje, ali i naglasila potrebu održavanja izvanrednih izbora. Stoga je izvršni direktor FINA-e Brent J. Nowicki poslao pismo naslovljeno na predsjednika, glavnog tajnika i članove LEN-a u kojem zahtijeva hitno ukidanje suspenzije dvaju saveza, što je LEN i učinio na svojoj sjednici održanoj prije tri dana.


Potvrđeno je to u pismu koje je David Sparkes, glavni tajnik LEN-a, poslao Uredu FINA-e, a u kojem i potvrđuje da će jedna od točaka dnevnog reda izvanrednog kongresa LEN-a biti razrješenje sadašnjeg ureda LEN-a i njezinog predsjednika Paola Barellija te izbor novih čelnika europske organizacije vodenih sportova. Predmet je sada proslijeđen Stegovnom vijeću LEN-a.