EP u vaterpolu

Legendarni riječki “sidrun” vaterpolske reprezentacije: Sada slijede utakmice »kost u kost«

Igor Duvnjak

Igor Hinić/V. KARUZA

Igor Hinić/V. KARUZA

Talijani i Španjolci nisu slučajno igrali dva finala na posljednjima dvama prvenstvima - upozorava Igor Hinić



RIJEKA  U rujanskoj večeri, itekako ugodnoj za hrvatske ljubitelje sporta nakon što je zvučno odjeknula maksimirska pobjeda nad velikanom iz Londona, Chelseajom, u splitskoj Spaladium Areni su hrvatski vaterpolisti nastavili svoj uspješan niz na EP-u, toliko da su uz vatromet golova uplivali u polufinale. Gruzija je u nokaut susretu četvrtfinala doslovno nokautirana, potopljena s košarkaških »plus 10« u utakmici koja je bila monolog hrvatskih vaterpolskih učitelja, koji su Gruzijci mogli samo odslušati bez teksta. Svjedočio je tome i Igor Hinić, trener riječkog Primorja EB, svojevremeno jedan od najboljih svjetskih sidruna, igrač koji je u blistavoj karijeri osvojio sva moguća najsjajnija odličja, u čak 417 nastupa za reprezentaciju bio je uz ostalo olimpijski pobjednik te europski i svjetski prvak. I on ne bježi pritom od činjenice kako je riječ o dvoboju neravnopravnih suparnika.


– Ova obnovljena hrvatska reprezentacija u Splitu ide prema planu i željama, zaveslaj po zaveslaj k svojim ciljevima – kaže Hinić. – Na tom je putu momčad izbornika Ivice Tucka nakon onog uvodnog dvoboja s neravnopravnom Maltom u sljedećim utakmicama iskazala svoje kvalitete, prvo pobjedom s Francuskom, a onda u teškoj utakmici s Grčkom kada je sjajnom obranom s odličnim Bijačem osvojila toliko potreban bod za prvo mjesto u skupini kojim je izboren izravan ulazak u četvrtfinale, čime je dobiven jedan itekako dobrodošli dan odmora više.


S Gruzijcima je u četvrtfinalu odmah ostvarena prednost od čak četiri gola i kasnije je susret išao jednosmjernom ulicom, stoga se Hinić više okrenuo polufinalu s Italijom.




– Nakon Gruzije pohvale svima, kako vrataru Bijaču i obrani, tako i napadu te cijeloj momčadi na ozbiljnosti u igri. Talijani i Španjolci nisu slučajno igrali dva finala na posljednjima dvama prvenstvima. Krasi ih izuzetna agresivnost, imaju strašno dobru obranu i tranziciju, jako dobre kontre i polukontre. Jako su brzi, imaju veliki broj igrača koji mogu ulaziti na dva metra kao drugi centar i stvarati probleme obrani. Hrvatska je pak pokazala kako se diže iz utakmice u utakmicu. Sve četiri momčadi imaju podjednake šanse. Mi ćemo imati podršku te predivne publike u Spaladium Areni, navijači daju vjetar u leđa. Nadam se da će to igrači pozitivno prihvatiti jer ipak je teret igrati kod kuće. Tada su, naime, velika očekivanja, ali došli smo u grupu momčadi koje odlučuju o medaljama. Sada slijede utakmice »kost u kost«, mogu odlučiti pobjednika i najsitniji detalji kao primjerice gdje će otići jedna lopta. Naravno, vjerujem da ćemo slaviti i ući u finale – zaključuje Hinić.