Veliki uspjeh

Lara Zagorac dočekana u prostorijama ŠK Rijeka nakon osvajanja titule prvakinje Europe u konkurenciji do 14 godina

Igor Duvnjak

Lara Zagorec/A. KRIŽANEC

Lara Zagorec/A. KRIŽANEC

Velik uspjeh posebno je razveselio njezinog tatu Marka te mamu Gordanu koja je jučer proslavila rođendan



RIJEKA Mala placa, pitoreskni riječki kutak romantike i intime za sve malobrojnije zaljubljenike ovog dijela Brajde, tek je utihnula u poslijepodnevnu nedjeljnu siestu, a u obližnjem Šahovskom klubu Rijeka orio se srdačan pljesak ljubitelja ove drevne igre pozdravljajući veliki uspjeh Lare Zagorac, mlade Grobnišćice iz Jelenja, članice Rječine iz Dražica koja se okitila titulom europske prvakinje do 14 godina na Europskom prvenstvu u Čateškim toplicama. Radovali su se svi nazočni, zaigralo im je srce, među inima i Milanu Žeželju, poznatom riječkom igračkom i trenerskom nogometnom imenu i velikom ljubitelju šaha, ali najviše ocu Marku i mami Gordani koja je baš jučer slavila rođendan, a kći, pravi grobnički šahovski pupoljak, kući joj je donijela najljepši dar. Ivoslav Ban, predsjednik Rječine, imao je ugodnu ulogu obraćanja slavljenici i čestitarima.


– Vjerovali smo u Laru, znali smo njezine kvalitete, ali da će biti tako visoko, ipak se nismo usudili očekivati. Srećom nas je sve ugodno iznenadila. Čestitke roditeljima, ocu Marku i mami Gordani, zaslužnima za sve ovo, ali tako je to u šahovskim krugovima, roditelji se uvijek puno žrtvuju, rekao je Ban pozivajući dugogodišnjeg bivšeg predsjednika kluba Arifa Kustića da prvakinji uruči prigodni dar te pozvavši mladu šampionku na obraćanje skupu, ali se ona nikako nije na to usuđivala.


Ivoslav Ban, Ivano Tomljanović, Vid Krešić, Ema Hajdinić i Lara Zagorac/A, KRIŽANEC

Ivoslav Ban, Ivano Tomljanović, Vid Krešić, Ema Hajdinić i Lara Zagorac/A, KRIŽANEC


– Malo je sramežljiva, ali nije takva za šahovskom pločom gdje je prava lavica, dodao je.




Proslava rođendana u obitelji nove europske prvakinje je zaslađena ovako velikim šahovskim međunarodnim uspjehom, činjenicom da je doma, a u biti na Grobnik, stigao kontinentalni naslov.


– U tom, našem natjecanju smo odigrali osamnaest kola, nasuprot nam je stajalo devet imena, ali smo sa svakim igrali i bijelim i crnim figurama sve u jednom danu. Bilo je vrlo naporno, kaže Lara Zagorac o svom putu na europski tron, a tek joj je 12 godina.


U šahu je pak od svoje sedme godine.


– Još kao malu šahu me privuklo gledajući djeda Marka i tatu Marka koji su ga uvijek igrali. Kako sam ih stalno gledala, počeli su me učiti šahu i onda sam ga zavoljela. Ovaj će mi uspjeh biti samo novi poticaj za daljnje bavljenje šahom, rekla nam je.


Zadovoljna mama Gordana Blagojević-Zagorac primala je rođendanske čestitke kao i one za uspjeh kćeri.


– Lara mi je darovala najljepši dar za rođendan, a još mi ga je i obećala prije dva-tri tjedna. Rekla je »mama neću ti niš’ kupovati, ja ću tebi osvojiti pehar«, kaže šjora Gordana.


Tata Marko, ponosan na Larin uspjeh, ističe kako suprugu, tako kćerine trenere.


– Mama je tu jako zaslužna, bez nje bi sve ovo bilo teško postići. Sve pohvale i Larinim trenerima, mislim na Branka Tadića, velemajstora iz Beograda, i Ivana Mandekića, ovdašnjeg FIDE majstora te poznato šahovsko ime Hrvoja Jurkovića, rekao je Marko Zagorac.


Pozdravljeni su i drugi zapaženi mladi šahisti, Vid Krešić i Ivano Tomljanović iz Crikvenice te Ema Hajdinić iz Kraljevice, lani brončana na EP-u. Dvojbe nema, šah u našem kraju ima lijepu budućnost.