Atletika

Kvarner ima dvije predstavnice na Europskom juniorskom prvenstvu: Šokota lovi odličje, Milić sanja polufinale

Ivana Vaupotić

Veronika Šokota i Nicole Milić / Foto AK Kvarner

Veronika Šokota i Nicole Milić / Foto AK Kvarner

Veronika Šokota u bacanju koplja te Nicole Milić u utrci na 400 metara uzdanice su hrvatske juniorske reprezentacije sastavljene od 17 atletičara i atletičarki



Veronika Šokota u bacanju koplja te Nicole Milić u utrci na 400 metara dio su hrvatske juniorske reprezentacije sastavljene od 17 atletičara i atletičarki koji će sutra započeti nastup na Europskom prvenstvu, domaćin kojega će do 10. kolovoza biti Jeruzalem.


Glavne hrvatske uzdanice su varaždinske sestre Jana (sedmoboj) i Klara (100 m prepone) Košćak, no svoje adute ima i Kvarner. To su Veronika Šokota, osvajačica četvrtog mjesta u bacanju koplja na prošlogodišnjem SP-u i jedna od favoritkinja za odličje u Jeruzalemu, te Nicole Milić koja se u utrci na 400 metara nada svojem prvom polufinalu na velikim natjecanjima.


– Sigurno da mi činjenica da sam jedna od favoritkinja stvara mali pritisak, ali polako se učim nositi s time – kaže Veronika Šokota, koja ima treći prijavljeni rezultat od 56,82 metra. Najveća favoritkinja za zlato je Adriana Vilagoš iz Srbije, dvostruka svjetska juniorska prvakinja i srebrna s prošlogodišnjeg seniorskog EP-a, koja u Jeruzalem dolazi sa 61,87 metara.




Iza nje je Mađarica Fanni Kover s 58,13 metara, što je slabije od Veronikinog i hrvatskog juniorskog rekorda od 58,30 metara, koji je bacila prošle godine i rekord uzela klupskoj kolegici Sari Kolak.


– Moj prvi cilj je dobro odraditi kvalifikacije i plasirati se u finale, a onda se boriti za medalju. Mnogi vide Adrianu kao kopljašicu koja će osvojiti zlato, no u finalu se svašta može dogoditi. Možda to neće biti tvoj dan, a može se dogoditi i da u prvi plan iskoči i netko tko uopće nije u krugu onih za koje se pretpostavlja da bi mogli osvojiti medalju.


To se, uostalom, dogodilo i meni prošle godine kada sam sve do zadnje serije imala svjetsku broncu, koju mi je uzela bacačica iz Urugvaja na koju nitko nije računao – zaključila je Veronika Šokota.


Nicole Milić ima samo jednu želju, na svojem trećem velikom natjecanju plasirati se u polufinale utrke na 400 metara.


– Osjećaj je super, prije tjedan dana bila sam baš uzbuđena, a sada se polako, kako se bliži natjecanje, budi adrenalin – kaže Nicole Milić, koja je ove sezone najbrže trčala 54.64 sekundi, rezultat je to sedam stotinki sporiji od njezinog prošlogodišnjeg osobnog rekorda (54.57).


– Mislim da sam baš spremna. Moja želja je polufinale, nikad nisam bila u polufinalu na velikom natjecanju, pa ovo možda bude treća sreća.


Konkurencija je dosta jaka, i prijašnjih je godina bila jaka, uvijek ima cura koje trče ispod 53 ili 53 sekunde. Ja sam ove sezone trčala blizu osobnog, zadovoljna sam, ali nije to još uvijek to. Svaku utrku smo nešto popravljali, bilo je bolje tehnički, ali što se tiče rezultata, mislim da bi to trebalo biti malo bolje.


Dosad sam uvijek imala ludu utrku prije velikog natjecanja, nadam se da ću je imati i sada u Jeruzalemu kada bude trebalo – rekla je Nicole Milić.