Liga prvaka u kuglanju

Kuglačice Mlake poražene od njemačkog Bamberga u finalu Lige prvakinja: “Iduće godine idemo do kraja”

Valentina Prokić

Mene uvijek ponese preveliki žar i adrenalin, ali istina je da nismo bili dovoljno spremni za taj zadnji korak. Bili smo vrlo blizu, no prelomilo se na njihovu stranu - kaže trener Tonči Mikac



RIJEKA Kuglačice Mlake završile su sezonu osvajanjem drugog mjesta u Ligi prvaka. Pobjednice su četvrti put zaredom kuglačice njemačke Victorije 1947 Bamberg, koje su bile u maloj prednosti s obzirom da se završnica igrala u njihovoj kuglani. Tako je osvajanje Lige prvaka i dalje ostala neostvarena želja trenera Mlake Tončija Mikca.


– Možda ću zvučati neskromno, ali gotovo sam siguran da ćemo iduće godine osvojiti Ligu prvaka. Ova sezona je bila čudna zbog cijele situacije s pandemijom, nismo bili pravi, ali nisu bile ni Njemice, što se vidi po rezultatima. Victoria je bila u psihološkoj prednosti jer su igrale na domaćoj kuglani koju dobro poznaju, što je ispalo malo nekorektno od strane Svjetske federacije jer smo trebali igrati na neutralnom terenu. No, što je, tu je, mene uvijek ponese preveliki žar i adrenalin Lige prvaka, ali istina je da nismo bili dovoljno spremni za taj zadnji korak. Bili smo vrlo blizu, čak i u zadnjih 20 hitaca, no prelomilo se na njihovu stranu, a isto tako je moglo i na našu – rekao je trener kuglačica Mlake Tonči Mikac.


Osveta u Otočcu


Mlakin strateg obećao je da će njemačku ekipu pobijediti u prvom sljedećem dvoboju, a taj će biti za tri mjeseca u Otočcu gdje će se igrati Svjetski kup.




– Tada Njemice moraju putovati, a nama je Otočac blizu. One ne znaju kuglanu, mi smo već igrali tamo, tako da smo je osjetili i siguran sam da ćemo ih pobijediti – poručio je Mikac.


Iako je sezona završila, odmora nema jer uskoro počinju nove obaveze. Ovu je sezonu pandemija koronavirusa učinila neuobičajeno dugom, a ubačena su i nova natjecanja u terminima kada je inače bio odmor.


– Neke igračice se moraju spremati za Svjetsko juniorsko prvenstvo, što se igra krajem kolovoza i početkom rujna. Slijedi i Svjetsko ekipno seniorsko prvenstvo, tako da nema niti malo vremena za predah. Već nakon toga se treba pripremiti za Svjetski kup u Otočcu. Ako nam korona dozvoli da normalno treniramo, cilj je biti prvi na svim frontovima – odlučno je poručio trener kuglačica Mlake.


Mladost i iskustvo


Ekipa Mlake nije se mijenjala, idealan je spoj mladosti i iskustva, koji još uvijek raste i razvija se.


– Mlađe igračice još moraju napredovati, starije su tu da mlađima budu podrška u ključnim trenucima. Najpotrebnije je da se sve vrati u normalu, da možemo normalno trenirati, da se psihološki možemo resetirati i vratiti na stare postavke, znači na staro normalno, a ne novo normalno. I to nije usput rečeno. Nama je staro normalno potrebno jer je u vrhunskom sportu glava vrlo važna, kao i opće psihološko stanje sportaša. Stres, pritisak, bilo kakve promjene, sve to ostavlja traga na sportskom rezultatu. Možda se to ne vidi izvana, ali je tako. I zato nam treba resetiranje na staro. Idemo trenirati, želje, volje i talenta imamo i u samoj smo špici svjetskoga kuglanja, zato samo moramo nastaviti dalje – zaključio je Mikac.


Victoria 1947 Bamberg – Mlaka 6:2

Finale Lige prvaka: Victoria 1947 Bamberg – Mlaka 6:2 (3560:3531). Rezultati: Beisser – Bosak 625:586, Sedlar – Jambrović 563:611, Maričić – Gal 613:592, Dollheimer – Pavlic 592:590; Stark – Grubišić 585:537, Kastner – Mehesz 582:615.