Prva kuglačka liga

Kuglačice Mlake danas mogu osvojiti i desetu uzastopnu titulu prvakinja

Zlatko Horvat

Valentina Gal/Foto A. KRIŽANEC

Valentina Gal/Foto A. KRIŽANEC

igrice u posljednjem kolu u utakmici što počinje u 11 sati dočekuju Istru, a za naslov prvakinja u šest pojedinačnih susreta dovoljna im je jedna jedina pobjeda



RIJEKA   U kuglani Mlaka danas se sprema proslava sedme uzastopne titule prvakinja Hrvatske, devete u posljednjih deset sezona i rekordne desete od 2012. godine. Tigrice u posljednjem kolu u utakmici što počinje u 11 sati dočekuju Istru, a za naslov prvakinja u šest pojedinačnih susreta dovoljna im je jedna jedina pobjeda. Moralo bi se zaista dogoditi čudo da Porečanke rekordni sedmi put ne budu druge i osvoje prvu krunu.


– Dok neki jedva čekaju kraj sezone, mene prave stvari tek čekaju. Čeka nas zadnje kolo prvenstva, koje je psihički jako teško. U goste nam dolaze naše prve rivalke s kojima se baš volimo pošteno »potući«. Dat ćemo sve od sebe da što bolje odradimo taj susret. Ne moramo strijepiti zbog poraza, ali u glavi imamo ono što nam naš trener Mikac stalno ponavlja: Mi smo Tigrice i mi se borimo, nema veze što nam čak ne treba ni pobjeda. No, moramo odraditi ovaj susret na razini na kojoj je svaka od nas. Mi smo inače OK izvan staze s Porečankama, ali kada smo na kuglačkim stazama, tada se ne volimo – kaže Koprivničanka Valentina Gal, koja tijekom tjedna radi u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u svom gradu, a vikendom pobjeđuje u dresu Mlake. Kuglati je počela sasvim slučajno, kao apsolventica ekonomije imala je previše slobodnog vremena…


Derbi


Sve je spremno za proslavu titule, ali neće biti velikog slavlja. Već dan kasnije Tigrice čeka pojedinačno prvenstvo regije zapad.




– Počastit ćemo se, bit će druženja, ali ne smijemo pretjerivati jer dan kasnije nastupamo u Otočcu. No, već ćemo naći trenutak za slavlje.


Ekipa Rijeke dobila je devet od deset posljednjih utakmica, pobijedila je i Mlaku u toj uspješnoj seriji. Tko zna, da je Rijeka bolje startala, možda bi se dvije riječke ekipe borile za titulu.


– Prednost Rijeke je njihova kuglana, a na gostujućim kuglanama baš tako ne briljiraju. Dobre su igračice, ali nemaju ono što mi imamo, borbenost i želju, znamo koliko vrijedimo i trudimo se opravdati svoju poziciju u kuglačkom svijetu. Nikoga ne podcjenjujem, ali rekla bih da se unatoč svim nevoljama u posljednjih sezonu, dvije baš zbog te naše svijesti uspijevamo uzdići iznad svih.


Dosta je bilo promjena u sastavu ekipe u odnosu na prošlu sezonu, za Valentinu Gal to je bio dodatan teret.


– Pritisak je uvijek bez obzira na sastav jer mi smo Mlaka i imamo trenera Tončija Mikca koji je – Tonči Mikac. Ekipa je stvarno OK, mi smo tu jedna za drugu, ekipa smo i zajednički se borimo. I protiv Istre bit će velika borba. Neću spominjati brojke, nikad ne ulazimo u utakmicu ramišljajući o ciframa. To ćemo pokazati i protiv Istre i na Final Fouru Lige prvaka. Mi smo Tigrice i borimo se do zadnje kugle.


»Jedan i pol« trofej je u vitrini. Pola rješavaju danas, a jedan 30. i 31. ožujka u Bačkoj Topoli. Još jednom se ukazuje prilika za poker.


– Sve je moguće i sve ovisi o nama. Stvarno se trudimo biti podrška jedna drugoj. Ako dođe i do jednog slabijeg rezultata, uvijek smo podrška. Imamo neke mlade cure, ali sve skupa imamo još za učiti. Nadamo se da će se i Ana Jambrović vratiti, sada su tu slatke majčinske obaveze. Nadam se pojačanju kada je ona u pitanju. Bit će svega i nadamo se svemu. Sada to treba odraditi na razini na kojoj to znamo i na kojoj smo to naviknule.


Slovačka


Valentina je petu sezonu u Mlaci. S obzirom na to da dolazi na utakmice, nije bilo puno prigode za upoznavanje Rijeke.


– Upoznala sam grad, ali ne pretjerano. Povremeno imamo kuglačke aktivnosti dva dana zaredom, tu su i pripreme pa se zaredaju dani u Rijeci. Tada obiđemo grad. Recimo da sam upoznala trećinu grada. Preseljenje na more? Za sada nije u planu. Imam sina Davida, osmaša, trenutno je prioritet upis u srednju školu. Dok je školarac, ne mislim se nigdje maknuti.


Priče o njihovim pobjedama, trofejima i doživljajima na putovanjima uvijek osvanu na klupskoj stranici Facebooka.


– Imamo mladu kolegicu Neru Bakić, koja se dobro snalazi po društvenim mrežama, da si truda i uvijek složi zanimljive filmiće. I mi ih volimo svako malo iznova izvrtjeti.


Rekord kuglane na Mlaci više nije u njezinom vlasništvu, nadmašila ju je članica Rijeke i suigračica iz reprezentacije Matea Juričić 24. veljače sa 671 srušenim čunjem.


– Nikad ne idem na utakmicu s mislima ću danas srušiti rekord, već da ću odraditi ono što moram i znam. Uostalom, dio sam ekipe i ne želim se izdvajati. Za pojedinačne rezultate postoje neka druga natjecanja, primjerice, pojedinačno Svjetsko prvenstvo, što se održava u Slovačkoj krajem svibnja – zaključila je prva igračica sa završne svjetske ljestvice za 2023. godinu, koja je s Mlakom osvojila sve, dok s reprezentacijom između ostalog ima ekipno svjetsko zlato iz Varaždina prošle godine.


Mikac: Treba naučiti pobjeđivati

U posljednjih nekoliko kola Tigrice kao da su dodatno stisnule gas. Nakon poraza u desetom kolu od Rijeke 3:5 za 13 čunjeva, u posljednjih sedam susreta pet puta su slavile 7:1, jednom 8:0, a samo protiv četvrtoplasirane Kustošije 6:2.


– Zaista smo u posljednjih četiri, pet kola igrali na maksimalan broj poena. Mijenjali smo postavu, analizirali suparničke ekipe i poredali igračice da svaka bude malo bolja od suparnice. Po tim promjenama naše postave vidjelo se da se nešto događa – kaže Tonči Mikac, trener Mlake.


Sedma titula u nizu, deveta u posljednjih deset sezona, potvrđuje dominaciju.


– Malo zvuči nestvarno jer nije lako dominirati. Treba naučiti pobjeđivati. Ove sezone nismo bili pravi do kraja, posebice u prvom dijelu. Došlo je do promjene u sastavu, nove igračice trebale su se uklopiti u naš stroj.


Svjetski kup je u vitrini, prvenstvo je stvar rutine, a ostaju još Final Four Lige prvaka, što se održava 30. i 31. ožujka, te Hrvatski kup.


– Danas ne smijemo izgubiti 0:8, svaki drugi rezultat nam odgovara. No, želimo pobjedu, time bismo s još većim samopouzdanjem otputovali u Bačku Topolu na Final Four Lige prvaka. Digli smo se u formi, igramo solidno. Pratimo i naše polufinalne suparnice, sastav Slovan Rosica, ali i njemački Pöllwitz, koji štucaju u svojim prvenstvima. Momentum je dobar, možda možemo i do trećeg trofeja. S obzirom na to da smo favoriti u Kupu, možemo ponoviti onu nestvarnu sezonu kada smo osvojili sve živo. Tada smo bili jači nego što smo sada. No, sve je moguće, opasni smo.