FRAN BONIFAČIĆ

Krčki atletski biser na zasluženom kratkom odmoru: ‘Najveća želja mi je nastup na EP-u u desetoboju’

Foto R. Branđolica

Foto R. Branđolica

Europsko prvenstvo se održava početkom lipnja. Zato bih do tada trebao biti uspješan na jednom ili dvama desetobojima na kojima bih bio na razini ili još bolji od mojega osobnog rekorda. Riječ je o 7.760 bodova - kaže Bonifačić



RIJEKA – Fran Bonifačić, sportski ponos otoka Krka, uživa u kratkom odmoru nakon netom osvojene titule državnog prvaka u sedmoboju na Dvoranskom prvenstvu Hrvatske. Šetajući mirnim živopisnim kalama rodnog Punta, koje čekaju ljetnu sezonu i navalu turista, on razmišlja o svojoj ljetnoj sezoni i svojem »brže, više, jače« i odgovorima na nove atletske izazove. Do naslova prvaka došao je nakon 7,38 sekundi na 60 metara, 6,88 metara u skoku u dalj, 13,31 metar u bacanju kugle, 192 centimetra u skoku u vis, 8,61 sekundu na 60 metara prepone i 4,80 metara u skoku s motkom te 2:46.11 minuta na 1.000 metara, čime je skupio pobjednička 5.444 boda.


– Stiglo je i ovih tjedan dana odmora. Punat je sada pomalo prazan, ali nama Puntarima to i ne smeta baš toliko. Mirno je što mi odgovara kao malo osvježenje u odnosu na sve ono što prati natjecateljsku sezonu. Odgovara mi sada ovakvo okruženje kada se vratim doma u ovaj mir iz Zagreba ili iz Novog Sada, iz tih velikih gradova. Ugodno se osjećam, sviđa mi se – kaže 24-godišnji Fran Bonifačić, atletski biser koji je nedavno opet zasjao. Sada je konačno među svojim najbližima, razgovori mobitelom ne mogu zamijeniti ćakule za zajedničkim stolom. Međutim, i sada doma »kada odmara, on radi«, sve kako bi što spremniji dočekao nastavak napornog treninga.


More i bicikl


– Puno vremena provodim s obitelji jer mi to inače najviše nedostaje kada sam okolo, također, družim se i s prijateljima u Puntu. Naravno da ne zanemarujem ni aktivnosti te ovo nije neki totalni, već više aktivan odmor. Odem malo do mora, malo vozim bicikl, sve u svemu popunim si dan onako kako mi odgovara.




Dvodnevno nadmetanje u Zagrebu okončani naslovom državnog prvaka uklopilo mu se u ovaj dio zimske sezone.


– Nastup na državnom prvenstvu mu je drugi dvoranski višeboj u sezoni, prvi je bio u estonskom Talinu, gdje je održan jedan kvalitetan miting. Za ovo državno prvenstvo sam se u Zagrebu pripremao prethodna tri tjedna. Ovaj ukupni rezultat je možda nešto slabiji od onoga što sam očekivao. Neki pojedinačni rezultati su bili malo bolji u Talinu, neki pak malo bolji ovdje, a ukupni rezultat je tu negdje. Naravno da ja, kao i svi ostali sportaši, imam dosta velike ambicije te stoga nisam baš sasvim zadovoljan. Htio sam napraviti malo bolji rezultat i možda se približiti državnom rekordu u sedmoboju u dvorani koji iznosi 5.667 bodova. Ipak, prvenstvo je prošlo u redu. Pobijedio sam, to je jedna titula koju lani nisam imao te sam s time sretan. Ali okrećem se već sezoni na otvorenom i imam nove ciljeve, bliži nam se ljeto.


Odlazak u Zagreb


Fran je bivši član Krka, prešao je u Dinamo Zrinjevac tražeći čim bolje uvjete za svoj atletski razvoj i napredak.


– Za mene kao sportaša ovaj prelazak znači da sam član jednog ozbiljnog i velikog kluba u Hrvatskoj. Kao prvo, dostupni su mi svi uvjeti kao što su razne masaže, fizioterapeuti su na raspolaganju. Naravno, tu je i korištenje njihovih sportskih objekata, atletski stadion, dvorana, teretana. Svi treneri koji su tamo mi također mogu pomagati. Klub ima i vrlo dobro strukturirane stipendije za sportaše, tako da ću i financijski imati pomoć. Jednostavno sam odlučio napraviti taj iskorak da vidim ako će mi to još dodatno pomoći da ispunim ciljeve koje sam si postavio i koji zahtijevaju da konstatno tražim i pokušavam pronaći nove načine za napredak. Ovo sve je još jedan segment za koji se nadam da će mi pomoći u karijeri.
Konac veljače najavljuje skori početak proljeća, kada atletičari sve više razmišljaju o ljetu u kojem ih očekuju najveća natjecanja i koje je kruna sezone.


– Glavna želja u ljetnoj sezoni mi je kvalificirati se na Europsko prvenstvo koje se održava početkom lipnja. Zato bih do tada trebao biti uspješan na jednom ili dvama desetobojima koja bi bila na razini ili još bolja od mojega osobnog rekorda. Riječ je o 7.760 bodova. To će mi biti zahtjevno, ali moguće i ja ću napraviti sve što mogu da ispunim taj doseg. To mi je glavni plan i cilj u sezoni.


Vojvođanski trener


Fran Bonifačić je, okrećući novu stranicu u karijeri, dobio i drugog trenera. Pronašao ga je u Vojvodini.


– Završio sam suradnju s Petrom Kurtovićem, a novi mi je trener Feđa Kamasi iz Novog Sada. Zato često odem u Novi Sad i tamo periodično boravim. Recimo, ove jeseni i zime bio sam tamo tri mjeseca i trenirao s njim. Tamo imam i dobru grupicu atletičara te sam u jednom dobrom kolektivu, to mi olakšava treninge. Uglavnom, malo sam u Zagrebu, malo u Novom Sadu. Ta suradnja s Kamasijem traje nešto više od godinu dana i za sada sam jako zadovoljan – kaže Bonifačić.