Fran Bonifačić

Krčki atletičar nije krio zadovoljstvo nakon što je nadmašio Vlašića: “Napokon je sve sjelo na svoje mjesto…”

Ivana Vaupotić

Fran Bonifačić

Fran Bonifačić

Još uvijek ne mogu vjerovati, osjećaj je fenomenalan! - izjavio je Bonifačić



RIJEKA Rekord Joška Vlašića u desetoboju, star 38 godina, jučer je otišao u povijest zahvaljujući atletičaru Krka, Franu Bonifačiću, koji je na Europskom mlađeseniorskom prvenstvu, domaćin kojega je bio Tallinn, osvojio šesto mjesto sa 7.760 bodova. Doseg je to 101 bod veći od onoga Joška Vlašića iz 1983. godine u Izmiru.


– Još uvijek ne mogu vjerovati, osjećaj je fenomenalan! Napokon je sve sjelo na svoje mjesto, puno dana i sati rada je uloženo u ovaj moj uspjeh. Koliko su svi spominjali rekord Joška Vlašića, jadnom čovjeku se stalno štucalo – rekao je Fran Bonifačić, koji je još prvoga dana natjecanja najavio rekord sakupivši nakon pet disciplina 3.902 boda, čak 227 više nego kada je krajem travnja na mitingu u talijanskoj Lani popravio mlađeseniorski rekord Hrvatske (7.406). Bonifačić je utrku na 100 metara istrčao za 11.51 sekundi, udalj je skočio 7,38 metara, potom je kuglu bacio 14,59 metara i svoj osobni rekord popravio za 32 centimetra, u visu je preskočio 193 centimetra, a u utrci na 400 metara je trčavši 51.61 sekundi za 20 stotinki popravio osobni rekord.


– Izgleda prilično lako, znaš što i koliko možeš, ali znaš i da je pred tobom još pet zamki u koje možeš jako lako upasti, tako da nikad ne možeš biti siguran. Nakon dobrog prvog dana trebalo je ostati fokusiran, tu mi je puno pomogao moj trener Peter Kurtović, koji je uz moje roditelje, najvažniji član mojeg tima – dodao je Bonifačić, koji je jučer utrku na 110 metara prepone istrčao za 14.86 sekundi, potom je disk bacio 42,35 metara, nakon čega je motkom preskočio 4,80 metara i za deset centimetara popravio osobni rekord. Uslijedilo je koplje koje je bacio 58,03 metra, a nastup u Tallinnu okončao je utrkom na 1.500 metara u kojoj je ciljem prošao za 4:33.46 minuta.




– Mislim da je ovo odlična stvar za hrvatski desetoboj, koji ima i Trpimira Širokog. Sad je to jako zanimljiva disciplina, a jedan drugome možemo samo biti još bolja konkurencija.


Titulu europskoga prvaka osvojio je Nijemac Andreas Bechmann (8.142), srebro je pripalo Nizozemcu Svenu Roosenu (8.056), a bronca Norvežaninu Markusu Roothu (7.967).


– Šesto mjesto je fenomenalan pothvat i više sam nego zadovoljan. Ima tu još dosta mjesta za napredak – zaključio je Bonifačić.


Atletičarka Kvarnera Klara Barnjak osvojila je osmo mjesto u finalu skoka udalj sa 6,27 metara. Dan ranije u kvalifikacijama je skočila osobni rekord od 6,34 metra, kojim je za 22 centimetra popravila svoj niti dva mjeseca star najbolji rezultat. Zlato je osvojila Mađarica Petra Farkas (6,73), srebro Njemica Merle Homeier (6,69), a broncu Britanka Lucy Hadaway (6,63)