Japanci strijepe

Koronavirus dovodi u pitanje održavanje Olimpijskih igara u Tokiju

Portal Novilist.hr

Do početka Olimpijskih igara ostalo je manje od 150 dana/Foto REUTERS

Do početka Olimpijskih igara ostalo je manje od 150 dana/Foto REUTERSTOKIO Japanski premijer Shinzo Abe donio je odluku o obustavljanju svih sportskih i kulturnih priredbi u zemlji na iduća dva tjedna uslijed epidemije koronavirusa koja nije zaobišla ni Zemlju izlazećeg sunca. Vijest je donekle očekivana, ali i u svijetu sporta itekako zabrinjavajuća jer ostalo je manje od 150 dana do najveće spotske svetkovine – Olimpijskih igara – domaćin kojih će biti upravo Tokijo.


– Iduća dva tjedan su izuzetno bitna za suzbijanje infekcije, naša je procjena da su upravo javna, masovna sportska okupljanja mjesta na kojima može doći do velikog širenja virusa – rekao je Abe.


U Japanu je 170 potvrđenih slučajave koronavirusa, ne računajući 691 putnika na kruzeru-karanteni u tokijskoj luci. 
Iako nitko u Japanu u ovom trenutku ne želi ni pomisliti na scenarij odgode Olimpijskih igara činjenica je da postoje određene indicije u tom smjeru posebno ukoliko se širenje koronavirusa ne uspije suzbiti priželjkivanom dinamikom. Uostalom,  pored sportskih priredbi trenutno su otkazane i sve aktivnosti volontera koji bi trebali iznijeti gro-tereta za vrijeme Igara.