Ivan Krapić

Kapetan hrvatskih vaterpolista uoči EP-a u Splitu: “Hrvatska ima kult reprezentacije, idemo po medalju”

Igor Duvnjak

Ivan Krapić/Foto REUTERS

Ivan Krapić/Foto REUTERS

Mislim da će nam domaća publika dati vjetar u leđa, da će nas doći podržati od samoga početka. Mi smo pak ti koji će im se, barem se nadam, odužiti dobrim igrama i rezultatima - kaže Krapić



RIJEKA  Najbolji hrvatski vaterpolisti, za razliku od pčela koje po obližnjim tratinama lete s cvijeta na cvijet, lete između naguranih obaveza, treninzi i utakmice su im ljetna svakodnevica, rijetki su trenuci odmora kao ovih nekoliko dana po povratku s turnira u talijanskom Sassariju. Riječki kapetan Ivan Krapić i njegovo društvo nakratko su se razišli nastojeći se čim više odmoriti i što bolje opustiti kako bi što raspoloženiji uplovili u more novih obaveza koje će kulminirati Europskim prvenstvom, što će se od 27. kolovoza do 10. rujna održati u Splitu.


– Doma sam, malo guštam pod lozom. Sada kada nije prevruće, najbolje je pod lozom, ha, ha – zadovoljno poručuje Ivan Krapić, koji nastavlja lijepu višedesetljetnu tradiciju asova s bazena na Kantridi koji su imali čast biti kapetani reprezentacije. Dovoljno je u tom nizu spomenuti dva trofejna asa, Zorana Roju, kapetana Jugoslavije, te Samira Baraća, najtrofejnijeg riječkog sportaša, dugogodišnjeg kapetana reprezentacije u najvećim hrvatskim vaterpolskim uspjesima. – Imamo dosta obaveza, ovog su ljeta u kalendaru dva velika natjecanja, svjetsko i europsko prvenstvo. U pitanju je viši cilj, pa ono što se mora nije teško.


Na taj način rezonira i čitava hrvatska reprezentacija u toj vaterpolskoj inačici »disanja svih kao jedan«.




– Svi momci razmišljaju na ovakav način, raspored za ovo ljeto dobili smo i prije početka ljeta te smo svi znali što nas čeka. Za to smo se i psihološki pripremili. Imali smo dva tjedna pauze poslije Svjetskoga prvenstva u Mađarskoj. Nastavili smo potom trenirati u Kranju. Sada smo bili na turniru na Sardiniji, sad imamo nekoliko dana odmora pa nastavljamo pripreme. Poslije europskog prvenstva bit će prilike za odmor.


Atmosfera


Na međunarodnim turnirima poput ovog u Sassariju rezultat nije u prvom planu, iako, naravno, svatko teži čim boljoj igri i pobjedama. Nastoji se pritom čim više usavršiti igra za službeno natjecanje, poput ovoga u Splitu.


– Na Sardiniji smo odigrali tri susreta, mišljenja sam da smo protiv Grčke, koju smo pobijedili, odigrali najbolju utakmicu. U prvoj utakmici sa Srbijom skupo nas je koštao jako loš start, poslije toga smo se čak i vratili, ali smo na kraju ipak izgubili. Protiv Italije smo, po mojem mišljenju, kontrolirali utakmicu sve do posljednje tri minute, no to je sve manje-više i očekivano budući da smo još uvijek u punom treningu. Uz to se i isprobavaju neke taktičke zamisli da bismo vidjeli kako će nam to ići te da se neki igrači još malo uklope. Turnir je uglavnom poslužio svrsi, a uskoro nastavljamo raditi u Šibeniku, nakon čega ćemo idućeg vikenda odigrati turnir u Beogradu. Nećemo biti u punoj formi, naime, do Europskog prvenstva ima još 14 dana. Sve u svemu, ovo je zadovoljavajuća provjera da vidimo gdje smo trenutno te na čemu moramo najviše poraditi do početka prvenstva.


Hrvatska, kao i njezini najveći konkurenti, po staroj dobroj vaterpolskoj tradiciji i ovoga puta ima niz prilika za brušenje forme.


– Najbolje je ovako, da sudjelujemo na turnirima s jakim reprezentacijama koje nam onda daju pravi uvid u ono što nam treba i na čemu trebamo raditi. Znamo pritom da rezultati na pripremnim turnirima nisu najvažniji, najbitnije je ono što će biti na velikom natjecanju koje nam slijedi.


U takvom ritmu svakodnevnih treninga te putovanja i trening-utakmica za pronalazak prave igre, itekako je bitno ozračje u momčadi, duh zajedništva na tom teškom putu prema željenim ciljevima. Kapetan pritom ističe kult reprezentacije.


– Atmosfera je u hrvatskoj reprezentaciji uvijek odlična, oko toga uopće nema spora. Kult reprezentacije je nešto što smo naslijedili od prijašnje generacije, ono što je ona gradila. Pogotovo od 2006., 2007. godine pa do sada, mi smo sada samo nastavili njihovim putem. Nikada nije bilo problema, svi smo mi manje-više igrali međusobno u klubovima ili smo bili skupa u reprezentaciji. Kod nas je situacija super, užitak je i trenirati i raditi s tim dečkima.


Nastavak niza


Stvoren je kult reprezentacije, a ona je uz to godinama nakon nastanka zaredala dugim nizom velikih međunarodnih uspjeha stalno obogaćujući nisku medalja. Hrvatski vaterpolo se može pohvaliti i klupskim i reprezentativnim uspjesima.


– Tu je niz uspjeha, a on ne može doći sam od sebe, preko noći. To je nešto što se gradi godinama. Kada je Hrvatska dobila stabilnost u momčadi i potreban mir počeli su dolaziti rezultati, od 2007. godine pa do danas. Osvajale su se i kući donosile medalje, nadamo se da ćemo i mi nastaviti tradiciju na ovom prvenstvu. Na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti nam je izmakla medalja, ali sad imamo priliku to popraviti. Sigurno da ćemo dati sve od sebe da tako i bude.


Vaterpolo je u Hrvatskoj kao dobrodošla hrana u zamrzivaču koju se uvijek može odmrznuti i pripremiti. Obično je u sjeni, a kada počne veliko natjecanje odjednom je u fokusu zanimanja, kao što će uskoro biti na Europskom prvenstvu u Splitu, kada će mnogima vaterpolo biti u mislima.


– Tako je to inače kod nas, nije to slučaj samo s vaterpolom. I o rukometu se priča samo u siječnju kada se igraju svjetsko ili europsko prvenstvo. Sada igrati doma, u Spaladimum Areni. To je nešto što nitko iz ove momčadi još nije imao prilike, igrati kod kuće jedno veliko natjecanje. Ali ne smatram da će to biti toliki otežavajući faktor, dapače, mislim da će nam domaća publika dati vjetar u leđa, da će nas doći podržati od samoga početka. Mi smo pak ti koji će im se, barem se nadam, odužiti dobrim igrama i rezultatima.


Navijači u Splitu, kao i ljubitelji sporta diljem Hrvatske, svim se srcem nadaju uspjehu i osvajanju medalje.


– Daj Bože da bude tako. Mi ćemo dati sve od sebe i nadam se, dapače, uvjeren sam da će tako i biti – poručio je Ivan Krapić.