SP u motociklimu

Južnoafrikanac Brad Binder na KTM-u ostvario povijesnu pobjedu u kraljevskom razredu

Hina

Brad Binder/Foto REUTERS

Brad Binder/Foto REUTERS

Vodeći u ukupnom redoslijedu vozača i pobjednik prve dvije utrke u sezoni, Francuz Fabio Quartararo (Yamaha) završio je na sedmom mjestu



BRNO Južnoafrikanac Brad Binder (KTM) ostvario je  na Velikoj nagradi Češke svoju prvu pobjedu na utrkama Svjetskog prvenstva u motociklizmu u kraljevskom razredu MotoGP, a ujedno je postao i prvim vozačem koji je u najjačoj konkurenciji do trijumfa došao vozeći motocikl austrijske marke KTM.


Binderu je to bio treći nastup u kraljevskom razredu u koji je stigao nakon što je prošle godine završio drugi u redoslijedu vozača u Moto2. Južnoafrikanac je prije četiri godine bio svjetski prvak u razredu Moto3.


Binder je do pobjede stigao ispred Talijana Franca Morbidellija (Yamaha), koji je vodio do pola utrka, a na kraju je za pobjednikom zaostao 5.266 sekunde. Morbidelli se prvi put popeo na pobjedničko postolje u utrkama MotoGP.




Treće mjesto je osvojio Francuz Johann Zarco (Ducati-Avintia) sa zaostatkom od 6.693 sekundi za pobjednikom.


Vodeći u ukupnom redoslijedu vozača i pobjednik prve dvije utrke u sezoni, Francuz Fabio Quartararo (Yamaha) završio je na sedmom mjestu.


Quartararo je u tri utrke sakupio 59 bodova, 17 više od drugoplasiranog Španjolca Mavericka Vinalesa (Yamaha) koji je u Brnu završio tek na 14. mjestu što mu je donijelo dva boda.


Talijanski motociklist Enea Bastianini (Kalex) ostvario je drugu uzastopnu pobjedu ove sezone u utrkama razreda Moto2. Jedini vozač koji je ugrožavao Bastianinija bio je Britanac Sam Lowes (Kalex) koji je prošao ciljem manje od pola sekunde iza pobjednika. Treće mjesto je osvojio Amerikanac Joe Roberts (Kalex).


Bastianini je trijumfom u Brnu preuzeo vodstvo u redoslijedu vozača sa 73 boda, 15 više od drugoplasiranog mu sunarodnjaka Luce Marinija (Kalex). Na trećem mjestu je do danas vodeći Japanac Tetsuta Nagashima (Kalex) koji ima 55 bodova.


Talijanski motociklist Dennis Foggia (Honda) pobjednik je utrke u razredu Moto3. Za Foggiu je to prva pobjeda u Češkoj nakon što je prethodne dvije godine u Brnu završavao na trećem mjestu.


Vozač Honde je u vodstvo došao u šestom od 18 krugova i više ga nije ispuštao.


Drugo mjesto je osvojio Španjolac Albert Arenas (KTM), a treći je bio Japanac Ai Ogura (Honda).


Arenas je vodeći u ukupnom redoslijedu nakon četiri utrke sa 70 bodova, 18 više od drugoplasiranog Ogure.


Svjetsko prvenstvo u motociklizmu nastavlja se utrkama na Red Bull Ringu u austrijskom Spielbergu, koje su na rasporedu 16. i 23. kolovoza.